Kimya Mühendisliği Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Kimya mühendisleri birçok kullanışlı üründe hammadde geliştiriyorlar. Alandaki bir kariyer sizi petrokimya, ilaç ve plastik yaratırken görecek.
Bir kimya mühendisi olarak çok çeşitli ürünlerin tasarım ve geliştirilmesinde yer alacaksınız. Yapmanız gereken, bir maddenin kimyasal, biyokimyasal ve fiziksel durumunu, plastikten yağ yapmak gibi başka bir şeye dönüştürmek üzere değiştirmeye odaklanacak.
Sağlık, güvenlik ve maliyet konularını göz önünde bulundurarak, hammaddeleri gerekli ürünlere nasıl değiştireceğinizi anlamanız gerekecektir.
Aşağıdakiler dahil çeşitli sektörlerde çalışabilirsiniz:
- Enerji
- Yiyecek ve içecek
- Yağ ve gaz
- İlaç
- Plastik maddeler
- Tuvalet
- Su arıtma.
Modern kimya mühendisliği aynı zamanda nanoteknoloji, yakıt hücreleri ve biyomedikal mühendisliği gibi değerli yeni malzeme ve tekniklere öncülük etmektedir.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Günlük aktiviteleriniz çok çeşitli olacaktır ve büyük ölçüde rol oynadığınız ve çalıştığınız sektöre bağlıdır. Genellikle şu maddeleri yapmanız gerekmektedir:
- Proses tesisinin maksimum üretim seviyesi ve üretim tesisinin verimli çalışmasını sağlayacak şekilde kurulmasını sağlamak için proses kimyagerleri ve kontrol mühendisleriyle birlikte çalışın.
- Tesis ve ekipman konfigürasyonunu, ürün yelpazesine ve ilgili proses teknolojilerine uyacak şekilde kolayca adapte edilebilecek şekilde tasarlayın;
- Ekipman tasarımı ve konfigürasyonunda uygun değişiklikleri yapmak da dahil olmak üzere ölçek büyütme ve küçültme işlemlerini kurmak
- Süreç simülasyon modellerini geliştirerek ve test ederek tesis genişletme veya yeniden yapılandırma seçeneklerini değerlendirebilir.
- Gelişmelerin izlenmesi ve sorun giderme dahil olmak üzere yeni üretim tesislerinin tasarımı, kurulumu ve devreye alınması
- Süreçleri analiz ederek üretimi optimize eder
- Yeni teknolojiler uygulayın
- Deneme sürümünden ticarileşmeye kadar yeni ürünleri araştırmak ve ürün hatlarını iyileştirmek
- Proje operatörü, çevre, süreç ve ürün ile ilgili potansiyel güvenlik sorunlarının her aşamada dikkate alınmasını sağlamak.
Belirli sektörlerdeki iş faaliyetlerine örnekler:
- Klinik deneme amaçlı farmasötik ürün geliştirmede küçük ve orta ölçekli imalat ve paketleme faaliyetlerinde bulunmak.
- Kavramsal tasarım, simülasyon ve test kulelerinin inşası ve detaylı tasarım ve işletme desteği gibi projeler de dahil olmak üzere yeni güvenli nükleer enerji üretim yöntemleri geliştirmek.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Kimya mühendisliği maaşları yaklaşık olarak 58.500 TL maaş alıyor.
- Kariyerlerinin ilk aşamasında 25 yaşın altındaki kimya mühendisleri için ortalama maaş yaklaşık 65.500 TL, daha deneyimli mühendisler için ortalama maaş 95.500 TL’ye yükselir.
- Özel Lisans derecesine sahip mühendisler için ortalama maaş 128.500 TL civarındadır. Bazı endüstrilerde çalışmak, örneğin finans, sigorta ve risk sektörü veya petrol ve müteahhitlik, daha yüksek maaşları etkileyebilir.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Çalışma saatleri genellikle sabah 9’dan akşam 5’e kadar, belki de biraz fazladan saatler. İşleme ve üretimdeki işler, akşamları ve hafta sonları da dahil olmak üzere vardiyalı çalışmayı içerebilir.
Çalışma Şartları Nasıl?
Türkiye’de kimya mühendisliği için kısaca aşağıdaki maddeleri inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
- İşler laboratuvarda, ofiste veya işleme tesisinde yapılabilir. Geliştirme çalışmaları laboratuvardan fabrikaya veya şantiyeye doğru ilerleyebilir.
- Güvenlik kimyasal ve nükleer endüstrilerde yüksek önceliğe sahiptir ve hijyen gıda ve içecek üretiminde ve su arıtımında kritik öneme sahiptir. Bazı durumlarda güvenlik veya koruyucu elbise giymeniz gerekecektir.
- İşler yaygındır ve proses tesisleri sanayi bölgelerinde bulunur.
- Seyahat ve denizaşırı işler, iş veren şirketin sektörüne ve profiline bağlıdır. İstanbul merkezli birçok kimya şirketi ile seyahat ve denizaşırı kayıtlar sadece ara sıra gerekli olmakla birlikte, küresel bir üretici veya danışmanlık için çalışıyorsanız denizaşırı projeler normal olabilir.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Kimya mühendisi olmak için kimya, proses veya biyokimya mühendisliği bölümüne ihtiyacınız olacak. Kariyeriniz geliştikçe uzman mühendis statüsü kazanmak için derecenizin Kimya Mühendisleri Enstitüsü tarafından onaylanması gerekir.
Nitelikleriniz akredite edilmemişse, yine de kiralanmış olabilirsiniz. Teknik bilginizin ve anlayışınızın gerekli seviyeyi karşıladığını göstermek için destekleyici kanıt sağlamanız gerekir. Aşağıdaki derece konular özellikle ilgili olabilir:
- Uygulamalı Kimya
- Biyokimyasal/proses mühendisliği
- Biyomedikal mühendisliği
- Kimya
- Çevre mühendisliği
- Nükleer mühendisliği
- Polimer bilimi/teknolojisi.
Bazı işverenler, fiziksel veya uygulamalı bilimlerde vakıf derecesini kabul edebilir. Fakat başlangıçta daha düşük bir seviyede çalışabilirsiniz. Uzman olmak istiyorsanız başka nitelikleri tamamlamanız gerekecektir.
Üniversitede kimya mühendisliği okuyan öğrenciler için çok sayıda işveren ve meslek kuruluşu finansal sponsorluk sunmaktadır. Şirketler genellikle sponsorluk planlarını web sitelerinde ilan eder.
Gerekli Beceriler Nedir?
Sahip olmanız gerekenler:
- Mühendislik prensipleri ve matematik anlayışı
- Proje yönetimi becerileri
- Kaynak yönetimi becerileri
- Sözlü ve yazılı iletişim becerileri
- Analitik ve problem çözme yeteneği
- Bir takımın parçası olarak çalışabilme becerisi
- Bir ekibi motive etme ve yönetme kapasitesi
- Güçlü BT becerileri
- Detaylara dikkat ile dikkatli ve metodik bir yaklaşım
- Ticari ve iş bilinci
- Yaratıcılık ve yenilik
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İşverenler, ilgili iş deneyimine sahip mezunlar arar ve kendi işe yerleştirme programlarından adayları işe almak isteyebilir. Bunlar genellikle altı ile on iki hafta süren tatil yerleşimleri veya altı ay ile bir yıl arasında değişen uzunluktaki uzatılmış yerleşimlerdir. Bu tür bir yerleşim, sektördeki daha kapsamlı bir proje üzerinde çalışma fırsatı sunabilir.
Bir iş tecrübesinin üstlenilmesi, kursunuzda öğrendiklerinizi uygulamaya koyma, farklı çalışma alanları hakkında bilgi edinme, küçük projeleri yönetme, iletişim ve problem çözme gibi alanlarda yumuşak beceriler geliştirme ve inşa etme fırsatı verecektir. Bir rehber ağı kurma.
Bazı kimya mühendisliği lisans dersleri, endüstride bir senedir. Birçok üniversite departmanı, bir endüstriyel yerleştirmeyi güvenceye almak için yardım sunar.
İşverenler ve İş İlanları
Hammaddelerin bir ürüne büyük ölçüde dönüştürülmesinde yer alan herhangi bir şirketin kimyasal mühendislere ihtiyacı vardır. Kimya mühendisliği iş ilanlarına başvurmadan önce bu bölümü incelemeniz çok önemlidir.
İşverenler, ürettikleri ürünler kadar çeşitlidir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriyel sektörleri kapsar:
- Biyoteknoloji
- İş, yönetim ve danışmanlık
- Kimyasal ve müttefik ürünler
- Enerji
- Yiyecek ve içecek
- Malzemeler
- Yağ ve gaz
- İlaç
- Proses tesisleri ve ekipmanı
- Su.
Makine mühendisliği bilgisi gerektirmesine rağmen kimyasal işlem tesisleri ve ekipmanı tasarlayan ve üreten şirketlerde fırsatlar da vardır.
Mühendislik danışmanlığı ve müteahhitlik firmalarında çalışmak için fırsatlar da vardır. Bu rollerde, yeni bir tesis tasarlama ve işletmeye alma ya da mevcut olanı değiştirme seçenekleri vardır.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Birçok şirket, profesyonel bir mühendis olarak bir kariyeri geliştirmek için gereken geniş deneyime sahip olduklarından emin olmak için mezunlara iç eğitim programları sunar. Yetkilendirilmiş şirket eğitim programları olarak bilinen bu programların birçoğunu karşılaştırmaktadır. Bu durum planın doğru takip edilmesi halinde her mezunun çok yönlü ve yetkin bir profesyonel mühendis olmasını sağlamalıdır.
Yeminli statü elde etmek için ilgili mesleki tecrübeye sahip olduğunuzu ve yeterince devam eden mesleki gelişimi tamamladığınızı kanıtlamanız gerekir.
Bazı Kuruluşlar çeşitli eğitim etkinlikleri düzenler. Bunlar şu maddeleri içermektedir:
- Konferanslar
- Kısa dersler
- Dijital eğitim kaynakları
- Seminer
- E-öğrenme modülleri ve kursları.
Kariyer ve İş İmkanları
Kariyer gelişimi genellikle kiralanmış statüye ulaşmaya bağlıdır. Endüstrinin dinamik doğası, yeni bilgiler geliştirmek için önemli fırsatları sunmayı bekleyebileceğiniz anlamına gelir.
İşin doğası size çeşitli beceriler kazandırır ve çeşitli teknik, çevresel ve ticari zorluklarla başa çıkmanızı sağlar. Bu durum diğer bazı sektörlerde üst yönetimin tanıtımının mümkün olandan daha hızlı olmasını sağlar.
Başlangıçta, aynı şirket içinde veya şirket sözleşmesini aldıktan sonra şirketleri değiştirerek çeşitli projelerden deneyim kazanacaksınız. Erken yaşlarda eğitimden sonra, çeşitli olası kariyer rotaları mevcuttur. Örneğin şu maddeleri yapabilirsiniz:
- Proje yöneticisi olmak için projeler üzerinde çalışmaya devam edin
- Endüstride talep gören yeni bir teknik veya süreçte uzmanlık geliştirmek ve araştırma ve geliştirmeye geçmek
- Güvenlik ve risk yönetimi veya çevre yönetimi gibi uzmanlık rollerine geçmek
- Teknik satış, pazarlama, tedarik zinciri yönetimi, personel, finans ve bilgi işlem gibi ticari alanlara geçme.
Daha büyük üreticilerin ve danışmanlığın birçoğu seyahat etmeyi ya da yurtdışında yer alan rolleri sunar.
Üst düzey bir pozisyona ulaştığınızda, teknik liderliği ve işletmenin yönünü şekillendirme şansınız olur. Bazı durumlarda yönetim kurulunda oturmak için fırsatlar olacaktır.