Kaynakçı Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Kaynakçı Nedir?

Kaynakçı, yoğun ısı ve gaz kullanarak metali bir araya getiren veya metal yapılar üzerindeki delikleri dolduran ve onaran yetenekli bir esnaftır. Kaynakçılar her türlü endüstriyel, imalat ve inşaat uygulamalarında çalışır; hatta bazıları petrol sondaj kulesi temellerini, gemi gövdelerini ve diğer su altı yapılarını onarmak için su altında çalışıyor. Becerilerine yönelik neredeyse evrensel ihtiyaç nedeniyle, kaynakçılar dünya çapında yüksek talep görmektedir.

Kaynakçı Ne Yapar?

Bir kaynakçının belirli iş görevleri, kaynakçının becerisine ve çalıştıkları sektöre bağlı olarak değişir.

Vasıfsız kaynakçılar
tekrarlayan kaynak görevlerini gerçekleştirerek montaj hatlarında çalışın. Özel ekipmanların yapımı sırasında bir araba veya kamyondan gövde panellerini birleştirmek veya nokta kaynak yapmak için robotlar kullanabilirler. Sabit, güçlü bir kaynak oluşturmak için metalin özellikleri veya ne tür gazlar, teller ve ayarların kullanıldığı hakkında çok az bilgisi olabilir veya hiç olmayabilir.

Nitelikli kaynakçılar
Birçok metal türünün kaynak özelliklerini bilir. Çıraklık veya eğitim yoluyla, ileri kaynak tekniklerini öğrenirler ve metal bileşenleri kaynaklamak için elle kaynak yapabilir veya robotları kullanabilirler.

Robot kullananlar genellikle bir fabrikada çalışmakla sınırlıyken, elle kaynak yapanlar hemen hemen her tür uygulamada çalışabilirler. İnşaat kaynakçıları, yüksek yapılar, gökdelenler ve metal kullanan diğer tüm bina türleri için çelik I kirişlerini birleştirir. Kaynakçılar ayrıca bir araba yarışı ekibinde çalışabilir, hasarlı bir arabanın şasisini onarabilir veya tamamen yeni bir araba inşa edebilir. NASA, havacılık uygulamaları üzerinde çalışmak için yüksek vasıflı kaynakçılar bile istihdam ediyor.

Projeye bağlı olarak kaynakçılar 100’den fazla kaynak yönteminden birini kullanır. Ark kaynağında, işçiler elle veya makine ile kaynak yaparlar. Bir elektrik akımı arkının iki metal parçayı özel bir kaynak çubuğu ile birleştirdiği en yaygın kaynak yöntemidir. Oksi-yakıt kaynağı, oksiasetilen kaynağı veya gaz kaynağı, metal parçalarını eritmek ve birleştirmek için gereken ısıyı üretmek için gazları ve oksijeni kullanır. Diğer türler arasında direnç kaynağı, korumalı metal ark kaynağı, toz altı ark kaynağı ve daha modern lazer ışını kaynağı işlemleri bulunur. Bazı metaller özel kaynak yöntemleri gerektireceğinden, kaynakçılar bu türlerden bir veya daha fazlasında uzmanlaşabilir.

En Popüler:  Aktüer Nedir? Nasıl Olunur?

Kaynakçılar genel olarak planlardan veya spesifikasyonlardan çalışırlar, ardından iş için uygun malzemeyi seçmek için baz metaller ve birleştirme teknikleri hakkındaki bilgilerini kullanırlar. Birçok kaynak işleminden birine hazırlık olarak metali keser, konumlandırır ve nokta kaynak yaparlar. İşin zorluğu metalin cinsine ve konumuna bağlıdır. Titanyum ve çelik gibi sert metaller daha az eğilme eğilimindedir ve bu nedenle bir araya getirilmeleri daha kolaydır. Alüminyum gibi dövülebilir, yumuşak malzemeler kolayca bükülür ve yüzey iyice temizlenmezse hasara maruz kalır; Kaynaktaki kusurları önlemek için kaynakçı tarafında özel dikkat gösterilmelidir.

Türü ne olursa olsun, kaynakçılar yoğun ve kör edici ısıya maruz kalırlar ve kendi güvenliklerini ve etrafındakilerin güvenliğini sağlamak için özel dikkat göstermeleri gerekir. Kaynakçılar, kıvılcımların ve alevin giysilerini ve derilerini yakmasını önlemek için özel eldivenler ve önlükler giyerler. Ayrıca, oküler güneş yanığına çok benzeyen flaş yanıklarını önlemek için özel bir maske takarlar. Kaynakçılar güvenlik önlemleri almanın yanı sıra kaynak yaptıkları metali yakından takip etmelidir. Metalin bükülmesine, bozulmasına, büzülmesine veya genişlemesine neden olan aşırı ısınmasını önlemek için özel dikkat gösterilmektedir. Kaynakçılar ayrıca ekipmanlarını korurlar ve kaynak için metal yüzeyleri hazırlamak için taşlama makinesi dahil çeşitli elektrikli aletlerle çalışırlar.

Kaynakçı Nasıl Olunur?

Kaynakçıların farklı kişilikleri vardır. Gerçekçi bireyler olma eğilimindedirler. Bu da bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, samimi, pratik ve tasarruflu oldukları anlamına gelir. Dokunsal, fiziksel, atletik veya mekanik görevleri severler. Bazıları da gelenekseldir yani; vicdanlı ve muhafazakarlar.

Bu meslek sana göre mi? Kaynakçının en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

Kaynakçının Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

Kaynak talebine bağlı olarak fazla mesai fırsatları sık görülse de çoğu kaynakçı düzenli olarak 40 saatlik bir çalışma haftası çalışır. Her beş kaynakçıdan birinin yedi günlük dönemde 50 saat veya daha fazla çalıştığı tahmin edilmektedir. İşteyken gazların ve partiküllerin solunması ve yüksek platformlarda çalışan inşaat kaynakçıları için düşme tehlikesi dahil olmak üzere birçok kaynakla ilgili tehlikeye maruz kalırlar. Bazı şirketler, üretimin yıl boyunca günde 24 saat devam edebilmesi için gece vardiyalarında kaynakçı çalıştırmaktadır.

En Popüler:  Haritacı ve Fotogrametrist Nedir? Nasıl Olunur?

Sıkça Sorulan Sorular

Kaynakçılar nasıldır?

Kullanıcı havuzumuza göre kaynakçılar çoğunlukla gerçekçi ve araştırmacı insanlar olma eğilimindedir. Bu iki özellik, bir kaynakçının pragmatik görevlerini açıkça yansıtır: iki metal parçasını eritmek, karıştırmak ve birleştirmek için hassas bir ısı uygulaması kullanmak; aşırı ısınmayı önlemek için kaynak işlemini izlemek; ve kaynakları kusurlar açısından incelemek.

Kaynakçı olmalı mıyım?

Bu mesleği sürdürmeden önce, hevesli kaynakçılar hem taleplerini hem de sunduğu fırsatları değerlendirmelidir.

Ticari kaynakçılar fiziksel ve zihinsel olarak zinde olmalı, mükemmel el-göz koordinasyonu ve uzun süre tekrarlayan bir göreve odaklanma becerisine sahip olmalıdır.

Kaynakçılar her gün sıcak metale, parlak ışığa ve zararlı dumanlara maruz kalır. Çoğu iş, ciddi yaralanmalara neden olabilecek ağır ekipman etrafında çalışmayı içerir.

Kaynakçıların her mevsim dar alanlarda, yükseklerde ve dışarıda çalışmaya hazırlıklı olmaları gerekir. Saatlerce ayakta durmaya veya çömelmeye dayanmaları ve gözlük ve diğer güvenlik donanımlarını takmaya istekli olmaları gerekir.

Meslek birkaç beceri gerektirir:

• Teknik planları, çizimleri ve planları anlama becerisi
• Yapmadan önce yapmanız gerekenleri resmetme kapasitesi
• Ayrıntılara dikkat – kusurları ve kusurları, aşınmış parçaları ve diğer işyeri sorunlarını tespit etmek için
• Problem çözme becerileri
• Matematik becerileri/Ölçüleri hesaplayabilme ve doğru ölçü alabilme

Kaynakçılar sayısız sektörde iş bulur:

• İnşaat
• İnşaat mühendisliği
• Havacılık
• Otomotiv
• Ziraat mühendisliği
• Gemi yapımı ve onarım
• Yenilenebilir enerji
• Petrol ve gaz
• Yurtdışı inşaat projeleri

Sahada yaygın olan çalışma şartlarından memnunsanız; işte ihtiyaç duyulan özellikler ve beceriler sizinkiyle uyumluysa; Kaynakçıları işe alan endüstriler size hitap ediyorsa, bu size uygun bir kariyer olabilir.

Kaynakçı olmak için kaç yıl okunur?

Kaynakçı olmanın birden fazla yolu vardır. Seçilen eğitim yolu, sürece ayıracağınız süreyi belirler:

Kaynakçılık Çıraklığı/iş başında eğitim işverene ve pozisyona bağlı olarak büyük ölçüde değişir;

  • Kaynak Sertifikası – altı ila on sekiz ay
  • Kaynak Ön Lisans Programı – iki yıl
  • Kaynak Lisans Programı – dört yıl

Kaynakçı Olmanın Yolları

Kaynak bazen zanaattan çok bir sanat olarak tanımlanır. Kaynakçı olmak, birçok farklı yüz ve seviyeye sahip bir mesleğe bağlanmaktır, önemli bir eğitim ve çoğu kez birden fazla sertifika gerektirir.

Kaynakçılar ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu