Jeotermal Teknisyeni Nedir? Nasıl Olunur?
Bir jeotermal teknisyeni, jeotermal kaynaklardan enerji üreten yerlerde çalışıyor. Makinenin düzgün çalıştığından emin olmak için göstergeleri ve kontrolleri izlerken oynayacakları önemli bir rol vardır. Bu teknisyenler ayrıca, iyi çalışır durumda kalmasını sağlamak için ekipmanı gerektiği şekilde inceler, bakımını yapar ve onarır. Bakım teknisyeni, operatör teknisyeni veya tesis teknisyeni gibi ek unvanlara sahip olabilirler.
Nasıl Jeotermal Teknisyeni Olunur?
E-Kurs’a göre jeotermal teknisyeni olarak istihdam kazanmak için bir önlisans derecesi veya lisans derecesi gerekli değildir. Aslında ankete katılan teknisyenlerin %50’den biraz fazlası bir lise diplomasına sahipti ve %30’dan biraz fazlası mezun olduktan sonra sertifika kazanmıştı. %10’dan azı üniversite dersleri almıştı. 1 yıla kadar sürebilen iş başında eğitim almayı bekleyebilirsiniz. Eğitiminiz sırasında güvenlik prosedürlerini, birlikte çalışacağınız ekipmanı ve bunların nasıl inceleneceğini, bakımını ve onarımını öğreneceksiniz.
Diğer başvuru sahiplerine göre rekabet avantajı kazanmanız gerekiyorsa, Isıtma, Havalandırma ve Klima (HVAC) eğitimi yardımcı olabilir. HVAC eğitimi, jeotermal teknisyeni olarak göreviniz için geçerli olabilecek kavramları ve teknik yetenekleri öğretecektir.
Jeotermal Teknisyeninin İş Tanımı
Bir jeotermal teknisyeni, bir tesisteki jeotermal ekipmanla çalışır ve çalışmasını sağlar. Ekipmanın okumalarını izleyecek ve konumlarının dağıtım ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli ayarlamaları yapacaklar. Bu teknisyenler aynı zamanda ekipmanı kontrol etmekten ve bakımından sorumludur ve onarımları gerçekleştirebilirler. Sahanın güvenlik prosedürlerini bilmek ve uygun güvenlik donanımını giyerek kazaları önlemek hayati önem taşır. Acil bir durum varsa, bu teknisyenler nasıl hızlı davranacaklarını bileceklerdir. Ekipmanın eskimesi ve tehlikeli hale gelmesi durumunda, yeni ekipmanın ne zaman değiştirilmesi gerektiğini tavsiye ederler. Ekipmanla uygulamalı olmanın yanı sıra, teknisyenler ayrıca önceden yaptıkları işleri kaydetmeli ve gerekli raporları çalıştırmalıdır.
Benzer Meslekler:
- Jeotermal Yönetici
- Biyokütle Tesisi Teknisyeni
- Santral Operatörü
Jeotermal Teknisyeni Kimdir?
Jeotermal teknisyenleri, jeotermal enerji kaynaklarının tesislere ve binalara günün her saati enerji sağlamasına yardımcı olur. Ekipmandaki göstergeleri ve kadranları izlerler ve bakım ve onarımları gerçekleştirirler. Ayrıca enerji üretimi ve gerçekleştirdikleri iş hakkında günlükler tutuyor ve raporlar yazıyorlar. Konutlarda ve ticari binalarda, teknisyenler jeotermal ısı pompaları kurabilir ve düzgün çalıştıklarından emin olmak için testler yapabilir.
Birçok teknisyen, her türlü hava koşulunda açık havada çalışır. Beko gibi kazı ekipmanlarını çalıştırabilirler veya elle hendek kazabilirler. Fakat her iki durumda da iş zorlu ve yorucu olabilir. Aşağıdaki güvenlik önlemleri çok önemlidir. Jeotermal teknisyenleri genellikle haftada 40 saat veya daha fazla çalışır. Çoğu teknisyenin belirli bir programı vardır. Fakat rutinlerin üretim taleplerine yanıt olarak değişmesi nadir değildir.
Lise diploması veya eşdeğeri, jeotermal teknisyenleri için en yaygın resmi eğitimdir. Fakat çoğu, HVAC olarak bilinen Isıtma Havalandırma Klima veya Çevre Koruma Ajansı tarafından desteklenen sertifikalar gibi alanla ilgili sertifika veya profesyonel sertifikalar kazanır.
Kaynakça
- Kariyer Geliştirme Merkezi. 49-9099.01.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.