Jeolog Ne Yapar? Nasıl Olurum?

Jeolog Nedir?

Jeoloji, fosil kayıtlarına dayalı olarak dünyayı oluşturan tüm materyalleri, yeryüzüne etki eden kuvvetleri ve ataların biyolojisini kapsayan bir çalışmadır. Jeolog, üzerinde yaşadığımız gezegenin tarihini anlamak, geleceği daha iyi tahmin etmek ve mevcut olayları açıklamak için çalışan kişidir.

Jeologlar, araziyi araştırmak ve güvenli bina planları hazırlamak için depremler, heyelanlar, seller ve volkanik patlamalar gibi yeryüzü süreçlerini inceler. Jeologlar toprak materyallerini incelerken yalnızca metalleri ve mineralleri araştırmakla kalmaz. Hem de petrol, doğal gaz, su ve bunları çıkarmak için yöntemler de ararlar. Genel olarak jeoloji, iklim değişikliği ve toprak oluşumu gibi yeryüzünün zaman içindeki değişimleriyle ilgilenir.

Jeolog Ne Yapar?

Jeolojinin tüm bölümleri, dünyayı ve sakinlerini anlamak için son derece yararlı bilgiler sağlar. Jeolojideki belirli uzmanlığa bağlı olarak bir jeolog kaya oluşumlarını inceleyebilir ve haritalayabilir, kaya örnekleri ve fosilleri toplayabilir veya dünyanın fiziksel özelliklerini ölçebilir. Bu durum jeologların son birkaç milyon yıllık dünya tarihi boyunca aktif jeolojik süreçleri yorumlamasına yardımcı olur. Jeoloji, klimatoloji, inşaat mühendisliği ve evrimsel biyoloji gibi diğer birçok farklı disiplinin başarısının arkasında hayati bir rol oynar.

Genel bir jeolog mineraloji, petroloji, jeolojik haritalama, ekonomik jeoloji ve petrol jeolojisi ile çalışır. Jeolojik haritalama, kaya desenleri ve dağılımı gibi jeolojik oluşumların bir harita üzerinde belgelenmesinden oluşur.

Aşağıdaki maddeler jeoloji spektrumundaki birkaç alandır:

Çevre Jeoloğu

Çevre jeologları sel, erozyon, deprem, kirlilik ve doğal tehlikeleri gözlemleyerek ve araştırarak çevre sorunlarına çözümler ararlar. Kentsel ve endüstriyel genişlemenin etkileri nedeniyle çevre üzerindeki herhangi bir jeolojik sorunu ve etkiyi tahmin etmek için özellikle yeryüzü ve arazi ile insan etkileşimlerini incelemeye ve anlamaya odaklanırlar. Araştırmaları ve çalışmaları, büyümenin olumsuz etkilerini azaltmanın başarılı yollarını bulmak için çok önemlidir.

Çevre jeologlarının görevleri şu maddeleri içerebilir: toprak, tortu, kaya ve çekirdek numunelerinin toplanması; anketler yapmak; erozyon ve sedimantasyonun etkilerini incelemek; ve raporlardan, jeokimyasal araştırmalardan, görüntülerden ve haritalardan gelen bilgilerin kaydedilmesi.

Mühendislik Jeoloğu

Mühendislik jeologları, zemin kayasının sağlam ve üzerine inşa etmek için yeterince güvenli olup olmadığını değerlendirerek gayrimenkul geliştirme için çevresel ve jeolojik konularda özel ve kamu şirketlerine danışman olarak çalışabilirler.

Bir mühendislik jeoloğu, kayaların ve toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini araştırır. Bu bilgi, yapısal olarak sağlam alanlarda ve minimum maliyetle köprüler, barajlar, yapılar, yollar ve tüneller inşa etmeye aktarılır. İnşaat planlama yönü için de bazı inşaat mühendisliği bilgileri tavsiye edilir.

Deniz Jeoloğu

Deniz jeologları, okyanusun altındaki kara formunun süreçlerini (levha tektoniği, volkanik aktivite ve depremler gibi) inceleyen jeologların bir alt kümesidir. Buna okyanus tabanı, plajlar, haliçler, bazı kıyı nehir alanları ve büyük göller ve kıtaları çevreleyen sığ yamaçlar/raflar dahildir.

Deniz jeologları, nedenlerden ziyade jeolojinin sonuçlarına daha fazla dahil olurlar. Okyanusun tabanı hala keşfedilmemiş bir sınır olduğu için jeoloji, deniz biyolojisi ve oşinografi arasındaki etkileşime odaklanıyorlar. Kıyı ve açık deniz kaynaklarımızın sağlığını incelemek ve sürdürmek ekonomimiz için hayati öneme sahiptir; okyanuslarımızın altında büyük miktarda doğal gaz ve petrol vardır ve deniz jeologlarının masaya getirdiği beceriler ve yeni teknolojiler bizim için çok önemlidir. en yüksek petrolü geçti.

Gezegensel Jeolog

Gezegen jeolojisi, gezegenlerin ve uydularının, asteroitlerin, kuyruklu yıldızların ve meteorların jeolojisini incelemekle ilgilenir. Gezegensel jeologlar, Güneş Sisteminin küçük cisimlerinin yapısı, gezegensel volkanizma, çarpma kraterleri, ayın iç yapısının ne olduğu veya Pluto, Satürn veya Jüpiter gibi gezegenlerin başlangıçta nasıl oluştuğu gibi şeylere bakıyorlar.

En Popüler:  Herpetolog Nedir? Nasıl Olunur?

Gezegen jeolojisi, Dünya tabanlı jeoloji ile yakından bağlantılıdır ve jeoloji bilimi diğer gezegen cisimlerine uygular. Gezegen jeologları, uzay görevlerinden toplanan gerçek örneklerle çalışarak veya fotoğrafları analiz ederek, diğer gezegenlerin iklimini, tarihini ve topografyasını anlamaya başlayabilirler.

Ekonomik Jeolog

Ekonomik jeoloji, ekonomik potansiyel için kullanılabilecek değerli ve baz metaller, petrol mineralleri, metal olmayan mineraller, inşaat sınıfı taş, kömür ve su gibi toprak materyallerinin oluşumu ve çıkarılmasıyla ilgilenen bir jeoloji alt kümesidir veya toplumda endüstriyel amaçlar. Ekonomik potansiyel, şu anda veya potansiyel olarak değerli olan, genel olarak mineral kaynakları olarak adlandırılan (mineraller, petrol, gaz ve cevher yataklarını içerir) malzemeleri ifade eder.

Modern kolaylıklarımızın çoğu (örneğin bilgisayarlar ve plastikler) Dünya’nın doğal kaynaklarına güveniyor ve bir zamanlar hammadde olarak başladı. Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9 milyarın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor; daha fazla insan, daha fazla doğal kaynağa ihtiyaç olacağı anlamına geliyor. Bir ekonomi jeoloğunun birincil amacı, karlı petrol, gaz ve mineral yataklarını bulmak ve bunları nasıl çıkaracağını bulmaktır. Ekonomik jeologlar, bilinen maden kaynaklarını başarıyla genişletmeye ve tanımlamaya devam ediyor.

Petrol Jeoloğu

Bir petrol jeoloğu, olası petrol yataklarını/tuzaklarını, petrol keşfini ve üretimini belirlemede yer alır. Okyanuslardaki, kaya kıvrımlarındaki ve faylardaki tortu birikintilerini incelemeleri istenir. Ayrıca bir tortul havzadaki olasılıkları belirleyerek nerede sondaj yapacaklarına karar verirler. Bu durum olası petrol tuzaklarının yerini tespit etmek için tortul ve yapısal yönlere bakmak için özel ekipman içeren çok emek yoğun bir çalışma olabilir.

Petrol jeologları, bir olasılığın yaşayabilirliğini şu arayarak belirler: hidrokarbonlar üretebilen bir kaynak kaya; kapatılmış ve bir tuzakta hidrokarbonları toplayan gözenekli kaya rezervuarları; belirli bir jeolojik düzende oluşan tuzaklar; ısı ve basınç altında organik maddenin gaza ve yağa kırılması; ve gaz ve petrolün kaynak kayadan bir rezervuar kayasına – bir tuzağa hareketi. Veriler, jeofizik araştırmalar yoluyla ve sondaj kesimlerini ve kaya oluşumu kalınlıklarını analiz eden çamur toplayıcıdan elde edilebilir.

Jeomorfolog

Jeomorfologlar, Dünya yüzeyinin akarsular, toprak kaymaları, buzullar ve rüzgar tarafından nasıl şekillendirildiğini veya biçimlendiğini inceler. Volkanlar, depremler ve tsunamiler de jeomorfologların ilgi alanına girer. Kaya ve tortu aşındığında ve belirli işlemlerle başka alanlara (erozyon veya biriktirme) taşındığında yer şekilleri üretilir. Jeomorfologlar, bu yer şekillerini/manzaraları ve hava, su ve buzun onları nasıl etkilediğini inceleyerek, belgeleyerek ve haritalayarak, bunların nasıl ve neden oluştuğunu daha iyi anlayabilirler. Çökeltilerde ve turbada korunan diyatomlar ve makrofosiller gibi partiküller ve organik maddeler, geçmiş iklim değişiklikleri ve süreçleri hakkında ipuçları verebilir.

Jeomorfologlar rüzgar (çöl) jeomorfolojisi, buzul ve buzul çevresi jeomorfolojisi, volkanik ve tektonik jeomorfoloji ve gezegen jeomorfolojisi konusunda uzmanlaşabilirler.

Jeofizikçi

Bir jeofizikçi, yerçekimi ve manyetik, elektriksel ve sismik yöntemleri kullanarak Dünya’yı inceler. Araştırma jeofizikçileri, bu yöntemleri kullanarak dünyanın iç yapısını, depremleri, okyanusu ve diğer fiziksel özelliklerini inceler. Bazı jeofizikçiler dünyanın özelliklerini çevresel tehlikeler açısından inceler ve inşaat alanları için alanları değerlendirir.

Yeryüzünün iç işleyişini araştıran jeofizikçiler, dünyayı oluşturan malzemelerin fiziksel ve akışkan özelliklerine odaklanır, kıtasal oluşum ve bundan dolayı meydana gelen süreçleri (depremler vb.) Daha iyi anlamaya çalışırlar. Jeofizikçiler ayrıca dünyanın hareketi ve malzemelerin sıkıştırılmasıyla yaratılan petrol, demir, bakır ve diğer birçok mineral birikintisini bulmaya odaklanır.

En Popüler:  Dansçı Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Jeohidrolog

Jeohidrologlar, doğal yeraltı su rezervuarlarının özelliklerini ve dağılımını, su depolama kapasitelerini ve rezervuarlar boyunca suyun hareketini inceler. Daha da önemlisi, jeohidrologlar insan tüketimi için rezervuarlardan su çekmenin yanı sıra yağışla ikmal döngülerini de araştırıyorlar.

Paleontolog

Fosil kayıtlarından ataların iklimi ve çevre koşulları hakkında çıkarımlar yapmak, bir tür jeolog olan bir paleontoloğun işidir. Tarih öncesi dönemler hakkında ipuçları için çökelmiş kaya ve toprak katmanlarını analiz eden bu araştırmacılar sayesinde geçmiş dünya hakkında çok daha fazla şey anlayabiliyoruz. Bir paleontolog, türlerin neslinin tükenmesine neden olan faktörleri ve aynı zamanda türlerin kökenini meydana getiren faktörleri belirleyerek evrimsel biyoloji ile çalışır.

Aşağıda bazı görev ve sorumluluk örnekleri verilmiştir:

Haritalama ve Saha Çalışması

Alan haritalama – kaya türlerini, jeolojik yapıları ve bunların birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını inceleyerek jeolojik bir harita oluşturmak için.
Geoteknik haritalama – kaya alanlarının özelliklerini ve stabilitesini değerlendirmek için herhangi bir inşaat veya modifikasyona uygunluğu belirlemek için, böyle bir bina bir tünel.

Kerestecilik

Kaya çekirdeği günlük kaydı – madencilik ve keşif şirketleri için kaya yongası günlüğü olarak da bilinir
Çamur kaydı – petrol ve gaz arama için
Geoteknik kayıt – kayaların gücünü veya zayıflığını değerlendirmek için; kırıkları tanımlamak için

Laboratuvar işi

Jeoloji alanında laboratuvar çalışması çok önemlidir. Aslında bazı yerbilimciler yalnızca madencilik, petrol ve gaz, mühendislik ve çevre şirketleri için veri analizi yapan büyük ticari laboratuvarlar için çalışır.

Mikroskobik analiz – kayaların ve fosillerin ince ayrıntılarını incelemek için
Jeokimyasal analiz – metal içeriği veya yağ kalitesi gibi numuneler hakkında ayrıntıları ortaya çıkarmak için
Jeomekanik analiz – kayaların gücünü test etmek ve ortaya çıkarmak için

Bilgisayar Tabanlı Çalışma

Coğrafi Bilgi Sistemleri CBS) – esasen jeologların, elde edilen alan verilerinin dijital bir veritabanını üreterek bilgisayarlarında saha haritalaması yapmalarına izin verir

Modelleme programları – hem araştırma sektöründe hem de ticari sektörde jeologlar için giderek daha önemli araçlar haline geldi. Jeologlar, genellikle araştırma için jeolojik süreçlerin modellenmesi; bir petrol sahasının, bir maden yatağının veya bir akiferin (yer altı su taşıyan geçirgen kaya tabakası) 3 boyutlu modelinin üretilmesi; bir mühendislik projesi ile değiştirilecek olan yeraltı jeolojisinin modellenmesi.

Rapor yazma

Jeoloji raporları, kısa günlük saha güncellemelerinden, potansiyel arama projelerinin ekonomik değerlendirmeleri ve çevresel etkileri ile ilgili birkaç yüz sayfalık büyük belgelere kadar değişebilir.

Jeolog Nasıl Olunur?

Jeologların farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da gerçekçidir yani; bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, gerçek, pratik ve tasarrufludur.

Bu meslek sana göre mi? Jeoloğun en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

Jeoloğun Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

Jeologlar çoğunlukla açık havada sahada çalışırlar. Fakat laboratuvarlarda, sınıflarda ve ofislerde de araştırma yapabilirler. Jeoloji pek çok saha çalışmasıyla ilgilendiğinden, hava değişikliklerine ve değişen arazilere uyum sağlaması gerekir.

Jeologlar ve jeo-teknoloji uzmanları, madencilik şirketleri veya petrol ve gaz arama şirketleri için çalışır. Şehir inşaatını planlayan inşaat mühendisliği firmalarında da iş bulabilirler. Ek olarak devlet kurumlarının yerbilimi, eğitim, su işleri ve ormancılığı desteklemek için jeologların yardımına ihtiyacı olabilir. Bir jeolog, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, üniversiteler gibi istihdam süreleri boyunca çeşitli kuruluşlarla da çalışabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu