İtfaiyeci Ne Yapar? Nasıl Olurum?
İtfaiyeci Nedir?
İtfaiyeci olarak da bilinen itfaiyeci, yangınlarla mücadele etmek ve söndürmek için çalışan çok yetenekli bir erkek veya kadındır. Ayrıca yangınları önlemek, acil tıp teknisyenleri (EMT) olarak hareket etmek ve yangınların nedenlerini araştırmak için adımlar atarlar. Bir itfaiyeci, yangınlar, araba kazaları veya diğer acil durumlarda neredeyse her zaman “olay yerindeki” ilk memurdur. Bu yüzden bazen “ilk müdahale ekipleri” olarak da adlandırılırlar. Bazı itfaiyeciler kariyer uzmanlarıdır, diğerleri ise kendi toplulukları içinde görev için gönüllü olurlar.
İtfaiyeci Ne Yapar?
Dört ana sorumluluk ve görev vardır; yangın söndürme, hasta ve yaralıları kurtarma ve bakım, gelecekteki yangınları önlemek için çalışma ve özellikle olası kundaklama durumunda yangın kaynaklarını araştırma.
Yangınla mücadele, bir itfaiyecinin birincil görevidir. Bir yangının devam ettiğine dair bildirim aldıktan sonra, bir itfaiyeci, birkaç farklı tipte itfaiye aracından birini kullanmadan veya gemiye çıkmadan önce uygun güvenlik donanımını takacaktır. Kamyonlardan bazıları su taşıyor veya pompalıyor, bazıları binaların üst katlarına merdivenleri kaldıran “merdivenli” kamyonlar ve bazıları da yangın kurbanlarını acil tıp merkezlerine taşıyan kurtarma kamyonları.
Sahaya ulaştıktan sonra, her itfaiyeci bir komutan altında çalışır ve gerçekleştirmesi gereken belirli bir görevi vardır. Örneğin hortum operatörleri, hortumları yangın musluklarına bağlar ve ardından bir pompa operatörü su akışını kontrol ederken suyun akışını yangına doğru yönlendirir. Hava merdivenlerine kılavuzluk edenler dümenler olarak bilinir. Diğerleri potansiyel kurbanları kurtarmak için yanan binalara girmekle sorumludur. Tüm itfaiyecilerin EMT sertifikalarına sahip olması gerekirken, bazıları yanan yapıdan çıkarıldıktan sonra kurbanları stabilize etme görevinde uzmanlaşmıştır.
Yangın içermeyen bir otomotiv kazası durumunda, bir itfaiyeci ambulanslar ve polis gelmeden önce yaralılara bakmak ve olay yerini garanti altına almak için EMT eğitimini kullanacaktır. Kasırga, tsunami ve deprem gibi doğal afetlerde de kurtarıcı olarak hareket ederler. İtfaiyeciler bu felaketlerin kurbanlarını tedavi eder veya kayıpları arar.
Bir itfaiyeci ayrıca halkı eğitir ve yangınları önlemek için müfettiş olarak çalışır. Müfettişler, yerel işletmelerin yangın kurallarına uymasını ve yangın çıkışlarının, alarmların ve yağmurlama sistemlerinin yerinde ve iyi çalışır durumda olduğundan emin olmasını sağlar. Bazı itfaiyeciler, yangınların kaynağını bulmak ve kundaklamadan şüpheleniliyorsa kanıt bulmak için araştırmacı olarak eğitilir.
Yangınla mücadele sorumluluklarına ek olarak bir itfaiyeci yangın aparatına bakmalı ve düzenli sondaj veya eğitim almalıdır. İşlerinin fiziksel taleplerine dayanabilmek için mükemmel fiziksel formda kalmaları da gerekir.
İtfaiyeci Nasıl Olunur?
İtfaiyecilerin farklı kişilikleri vardır. Gerçekçi bireyler olma eğilimindedirler. Bu da bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, samimi, pratik ve tasarruflu oldukları anlamına gelir. Dokunsal, fiziksel, atletik veya mekanik görevleri severler. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.
Bu meslek sana göre mi? İtfaiyecinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
İtfaiyecinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Yarı zamanlı gönüllü itfaiyeciler haricinde, ilk müdahale ekiplerinin çoğu itfaiye istasyonlarında uzun süre yaşar ve çalışır. Vardiyalar genellikle 24 saat sürer. Bu sayede bir yangın durumunda her zaman tam bir ekip hazır bulunur. Bir itfaiyeci ayda bir 9 ila 11 vardiya arasında çalışır. Ek olarak toplumlarının yangından korunmasını sağlamak için tatillerde ve hafta sonlarında çalışırlar.
Doğal afet durumunda, halkı güvende tutmak ve kurbanları kurtarmak için itfaiyeci daha da uzun saatler çalışabilir. Karşılaştıkları durumların çoğu yaşamı tehdit edicidir; çok sayıda itfaiyeci iş başındayken hayatını kaybetti. Gönüllü bir itfaiyeci aynı risklere maruz kalır. Fakat genel olarak itfaiye istasyonunda yaşamaz ve yalnızca acil bir durum ortaya çıktığında çağrılır.
Sıkça Sorulan Sorular
İtfaiyeci olmak için kaç yıl okunur?
Çoğu belediye, seçtikleri bir yangın akademisinde işe alım sonrası birkaç yüz saat eğitim gerektirir. Bu eğitimin tamamlanması genellikle üç ila dört ay veya bazen altı aya kadar sürer. Bu rekabetçi bir alandır ve arkalarında iki yıllık yangın bilimleri çalışmaları olan başvuru sahiplerini görmek nadir değildir.
İtfaiye departmanları genellikle bir veya iki yılda bir yeni üyeler işe alır, bu nedenle eğitimin tamamlanmasının ardından bir iş açılmadan önce bir gecikme olabilir. Bireyler, eğitim programlarını işe alma programları ile koordine edecek ve böylece bu tür gecikmeleri en aza indirecek şekilde planlayabilirler.
Çoğu itfaiye departmanı, devlete bağlı olarak birkaç yüz saatlik eğitim gerektiren acil tıbbi teknisyen (EMT) sertifikasına ihtiyaç duyar. Birçok hevesli itfaiyeci, EMT eğitimlerini yangın bilimleri çalışmaları ile eşzamanlı olarak sürdürmektedir.
İtfaiyeciler mutlu mu?
İtfaiyeciler, memnuniyet puanları listesinde 87. sırada yer almaktadır.
Ulusal Fikir Araştırma Merkezi Genel Sosyal Araştırma Direktörü Tom W. Smith, en tatmin edici işlerin başkalarına bakmayı, öğretmeyi ve korumayı içerdiğini söyledi. Ek olarak önceki araştırmalar, insanların iş tatmininin, işlerine toplum tarafından ne kadar iyi saygı duyulduğuyla arttığını göstermiştir. Bu yüzden bu iki faktöre dayanarak, itfaiyecilerin pozisyonlarıyla bu kadar yüksek düzeyde mutluluk yaşayacakları mantıklıdır.
İtfaiyeci olma adımları
Bir itfaiyecinin lise mezunu olması veya eşdeğer bir diploma alması gerekir. Müstakbel itfaiyecilerin yangın bilimi alanında bir önlisans programı veya hatta dört yıllık bir derece almasını zorunlu kılma yönünde yeni bir eğilim olmuştur. Gerekli eğitime ek olarak bir itfaiyeci yangın sınavına girmeli ve geçmelidir. Fakat şartlar şehre, bölgeye veya ülkeye göre değişecektir.
Bir itfaiyecinin bir itfaiye istasyonunda veya akademide resmi bir eğitim programına kabul edilmesinden önce bir tıbbi muayene ve uyuşturucu tarama testi de geçilmelidir. Bazen adaylar, bir pozisyon verilmeden önce bir çıraklık programında üç ila dört yıl çalışacaklardır.
Deneyimli bir itfaiyeci, becerilerini ve bilgilerini korumak için alıştırma tatbikatlarından geçmeye devam edecektir. Bazıları terfi kazanmak, yangın araştırmasında uzmanlaşmak veya ileri eğitim gerektiren başka bir iş elde etmek için yangın bilimi dersleri alır.
Bir itfaiyeci, bilgili ve yetkin olmanın yanı sıra, fiziksel ve zihinsel olarak yangınla mücadele ve acil durumlarla başa çıkma gibi zorlu işleri gerçekleştirme yeteneğine sahip olmalıdır. İşlerinin kritik doğası ve tanık oldukları felaketlerin ve trajik durumların miktarı nedeniyle, itfaiyeciler sürekli ve istikrarlı bir zihinsel odak sergilemelidir. Çevrelerindeki diğerlerinin hayatlarını etkileyebilecek anlık kararlar vermeleri gerekir.
Fiziksel olarak bir itfaiyeci ağır nesneleri hareket ettirebilmeli, asi ekipmanı çalıştırabilmeli ve hantal güvenlik teçhizatı takarken yanan binalardan kurbanları taşıyabilmelidir. En iyi fiziksel ve zihinsel formda olmak, bu kariyeri takip edenler için kesinlikle gereklidir.
İtfaiyeci olmalı mıyım?
İtfaiyeci olmak isteyen bireylerin “istemek” ve “yapmalıyım” arasındaki farkı anlamaları son derece önemlidir. Birinin bir şey olmak istemesi onun için biçilmiş kaftan olduğu ya da bunda iyi olacağı anlamına gelmez.
“İtfaiyeci olmalı mıyım?” cevaplaması çok daha zor bir sorudur. İşte bu soruyu düşünürken ciddi olarak dikkate almanız gereken birkaç nokta:
Bu iş için doğal olarak uygun muyum? Hepimizin, doğal yeteneklerimiz ve yatkınlıklarımız nedeniyle mükemmel olduğumuz belirli alanları vardır. Ayrıca hayatımızda doğal olarak zayıf olduğumuz ve onlarla mücadele ettiğimiz belirli alanlarımız var. İtfaiyeci olmaya uygun özelliklere sahip olanlar ve bunlardan yoksun olanlar var. Aşırı zihinsel, fiziksel ve psikolojik koşullarla uğraşırken soğukkanlılığını sürdürme yeteneğine sahip olanlar, en iyi itfaiyecileri yaparlar. Aşırı tepki veren ve stresle iyi başa çıkmayan biriyseniz, bu kesinlikle sizin için bir kariyer değildir. Bununla birlikte baskı ve stres altında gelişirseniz ve bir yaşam ve ölüm durumunun ortasında işlerinizi halledebilirseniz, bu kariyer tam size göre olabilir.
Ben içe dönük müyüm yoksa dışa dönük müyüm? İtfaiyeci olmak, çok sayıda halkla ve kişisel temas gerektirir, bu nedenle içe dönükler veya başkalarıyla etkileşim kurmaktan kaçınmayı tercih edenler, işin bazı kısımlarını rahatsız edebilir ve kişilik tiplerine uygun olmayabilir. Ayrıca itfaiyeciler, her seferinde günlerce birlikte çalışan ve yaşayan sıkı sıkıya bağlı bir ekibin parçasıdır. Yalnız çalışmayı tercih ediyorsanız veya bir grup ortamında iyi çalışmıyorsanız, bu iş size uygun olmayabilir.
Gerekli fiziksel gücü ve zindeliği koruyabilir miyim? Yangınla mücadele fiziksel bir iştir ve aerobik ve anaerobik kapasiteler ile iş için gerekli olan güç hafife alınmamalıdır. Zindeliğe adanmış belirli bir miktar adanmışlık ve enerji olmalıdır. Sadece başlangıçta işi almak için değil, kariyer boyunca. Yüksek düzeyde zindelik sağlamak sizin için zor oluyorsa alternatif bir kariyer düşünebilirsiniz.
Aile/ilişki gerginliğiyle başa çıkabilecek miyim? Günlerinizin ve gecelerinizin en az üçte birini evden uzakta ve vardiyalı işte çalışmak (24 veya 48 saatlik vardiyalar) herhangi bir ilişkiyi zorlayabilir. Buna ek olarak görev dışında dinlenmek, tatillerde çalışmak zorunda kalmak, bağış toplama faaliyetlerine ve siyasi faaliyetlere katılmak, eğitim ve departman etkinlikleri için fazladan saatler ayırmak çok zaman alıcı ve sonuçta partneriniz için çok zor olabilir. Herkes bir itfaiyeciyle evlenmek için biçilmiş kaftan olmadığından, tüm bu faktörler birçok insan için anlaşmayı bozabilir.
Sadece işin heyecanına mı çekildim? İtfaiyeci olmak, monotonluğun ve belirsizliğin aşırılıkları arasında çalışmak gibidir. Yangınla mücadele için harcanan zaman, göreve harcanan sürenin çok küçük bir bölümünü oluşturacaktır. En yoğun itfaiye binalarında bile, yangınla mücadeleden çok daha sık yapılması gereken birçok başka görev ve görev vardır. Bu görevler arasında aparat ve ekipman kontrolleri, süpürme, paspaslama, süpürme, banyoları temizleme ve çimleri biçme yer alabilir. Planlanmış toplantılar, evrak işleri, eğitim, iş teftişleri, kamp ateşi izinleri dağıtılacak ve boyanacak musluklar var.
Bu kariyerin tüm yönlerinin farkında olmak ve hepsini eşit miktarda ayrıntıya dikkat ederek gerçekleştirmeye istekli olmak anahtardır. İşin sadece bir kısmına çekildiyseniz (örn. Yangınlarla mücadele), sizden beklenecek uzun iş görevleri listesini ciddiye almak isteyebilirsiniz.
Sonuç olarak bu kariyeri düşünürken ihtiyacı gerekenden ayırmak önemlidir. Bir itfaiyeci olmak istediğinize ve olmanız gerektiğine karar verdikten sonra, hayalinizin peşinden mümkün olduğunca agresif bir şekilde gidin. Dışarıdaki en değerli işlerden biri.
İtfaiyeciler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.