İşitme Cihazı Uzmanı Ne Yapar? Nasıl Olurum?

İşitme Cihazı Uzmanı Nedir?

İşitme cihazı uzmanı olarak da bilinen bir işitme cihazı uzmanı, işitme sorunları olan kişileri değerlendiren ve durumlarını iyileştirmek için en iyi işitme cihazını seçen bir profesyoneldir. İşitme kaybına sıklıkla yaşlılar arasında olduğu kadar gençlerde de rastlanmaktadır. Yaş, işitme kaybının birincil nedeni olmasına rağmen yüksek ses, enfeksiyonlar, tümörler, kulak zarı yırtılması veya kulak kanalında aşırı kulak kiri birikmesi gibi başka nedenler de vardır.

65-75 yaş arası kişilerin yüzde 30’undan fazlasının bir dereceye kadar işitme kaybından muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca 75 yaşın üzerindeki kişilerin yarısından fazlasında işitme kaybı var. Bu kişiler, işitme cihazı uzmanlarının ana odak noktasıdır. Çünkü diğer işitme bozuklukları olan ve kapsamlı bir tıbbi muayeneye veya özel tedaviye ihtiyaç duyan kişiler genellikle odyologlara veya kulak burun boğaz (KBB) doktorlarına yönlendirilir.

Yaşlı nüfusun bu kadar önemli bir kısmı yaşa bağlı işitme kaybından muzdarip olduğu için işitme cihazı uzmanlarına olan talep yüksek. Yaşın neden olduğu dejenerasyon nedeniyle işitmesi zayıf olan bir kişi, hastanın işitme ihtiyaçlarını karşılamak için uygun işitme cihazını da seçecek olan bir işitme cihazı uzmanı tarafından etkili bir şekilde test edilebilir.

İşitme Cihazı Uzmanı Ne Yapar?

İşitme cihazı uzmanları, yaştan kaynaklanan işitme kaybı olan kişilerin büyük çoğunluğuna hizmet edebilir. Fakat zihinsel bozuklukları olan veya belirli hastalıklardan muzdarip kişiler gibi farklı tıbbi kategorilere giren kişilere yardım sağlama konusunda nitelikli değillerdir. KBB uzmanları tarafından ele alınmaktadır.

İşitme cihazı uzmanları, test ve değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak her vakayı değerlendirir. En yaygın olarak kullanılan işitme testi, bir hastanın her iki kulağındaki işitme kaybının derecesini kesin olarak belirleyen bir odyogramdır. Fakat gerektiğinde başka testler de uygulanabilir. Odyologların gelişmiş test yetenekleri vardır. Fakat bu tür testler, yaşın neden olduğu işitme kaybından muzdarip nüfusun büyük çoğunluğu için gerekli değildir. Test sonuçlarını değerlendirdikten sonra, işitme cihazı uzmanları, hastanın deneyeceği çeşitli işitme cihazlarını seçerler. İşitme cihazları, kulağa yerleştirilen veya kulağın arkasına yerleştirilen ve daha iyi işitme için sesi yükselten ve iç kulağa yönlendiren küçük cihazlardır.

En Popüler:  Jeotermal Mühendisi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Uygun işitme cihazını seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç nokta vardır. Her şeyden önce, hastanın belirli bir işitme cihazının kullanımında rahat olması gerekir. Çünkü nihai sonuç için sesi yükseltme biçiminde farklılık gösterebilir. Kötü veya iyi işitme cihazı yoktur. Sadece uygun şekilde seçilmeleri gerekiyor. İkinci bir husus, işitme cihazının tarzıdır. Genellikle daha büyük cihazlar olan kulakların arkasına takılabilirler veya kulağa yerleştirilebilirler. Ayrıca sadece kulak kanalını işgal eden ve bir gözlemci tarafından neredeyse hiç fark edilmeyen daha küçük işitme cihazları vardır. Bir işitme cihazı uzmanı, hastaya tüm süreç boyunca rehberlik edecek ve rahat bir işitme seviyesi sağlamak ve yan gürültü olmaması için cihaz ayarlarında gerekli ayarlamaları yapacaktır.

İşitme cihazı uzmanı Nasıl Olunur?

İşitme cihazı uzmanlarının farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.

Bu meslek sana göre mi? İşitme cihazı uzmanının en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

İşitme Cihazı Uzmanının Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

İşitme cihazı uzmanları, işitme kaybı olan kişilere işitme cihazı hizmetleri sunan ofislerde çalışır. Test ekipmanıyla çalışırlar ve genellikle seçim için geniş bir işitme cihazı yelpazesine sahiptirler. Hasta bir çocuksa, psikiyatrik bozukluğu olan bir kişiyse veya daha az karşılaşılan bir işitme bozukluğundan muzdarip bir kişiyse, bir işitme cihazı uzmanının ilk testi başarılı bir şekilde gerçekleştirmesine rağmen bir odyologa yönlendirilecektir.

İşitme Cihazı Uzmanları ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu