İş Sürekliliği Uzmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir iş sürekliliği uzmanının ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir iş sürekliliği uzmanı olarak başarılı olmak için neler gerektiğini öğrenme zamanı.

İş sürekliliği uzmanları, kuruluşlarının devam eden operasyonunu tehdit edebilecek herhangi bir acil durum veya felaketle başa çıkmaya hazır olmasını sağlamaktan sorumludur. Küçük aksaklıklardan büyük felaketlere kadar her şeyin üstesinden gelmek için planlar geliştirmek ve uygulamak için genellikle diğer profesyonellerden oluşan bir ekiple (risk yöneticileri, muhasebeciler vb.) birlikte çalışırlar.

İş sürekliliği uzmanları, bu planların zaman içindeki etkinliğini izlemekle de görevlendirilebilir. Bu durum gelecekteki acil durumlara daha iyi hazırlanmak için iyileştirmelerin yapılabileceği alanları belirlemelerini sağlar.

İş Sürekliliği Uzmanı Sorumlulukları ve Görevleri

İş sürekliliği uzmanlarının aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:

  • Veri yedekleme ve geri yükleme, sistem bakımı ve kayıtların saha dışında saklanması prosedürleri de dahil olmak üzere şirketin operasyonları için felaket kurtarma planları oluşturmak
  • Acil durum veya felaket durumunda ihtiyaç duyulan ürün veya hizmetleri sağlayabilecek satıcıların bir listesini tutmak
  • Poliçelerin güncel ve şirketin ihtiyaçlarına uygun olmasını sağlamak için sigorta şirketleri ile koordinasyon sağlamak
  • İşletmeye yönelik potansiyel riskleri veya büyüme fırsatlarını belirlemek için sektör haberlerini ve eğilimlerini izlemek
  • Planın tüm yönlerinin güncel ve etkili olmasını sağlamak için olağanüstü durum kurtarma test planları geliştirmek ve yönetmek
  • Acil bir durumda ne yapacaklarını bilmeleri için çalışanları acil durum prosedürleri ve protokolleri konusunda eğitmek
  • Kritik bilgisayar sistemlerinin tanımlanması ve veri yedekleme prosedürlerinin belgelenmesi gibi ayrıntıları içeren işletme için bir felaket kurtarma planının geliştirilmesi
  • İşletme için risk maruziyetine ilişkin düzenli değerlendirmeler yapmak ve azaltma stratejileri için önerilerde bulunmak
  • Elektronik verileri kullanılamaz hale getiren bir bilgisayar çökmesi veya başka bir arıza durumunda bilgisayar dosyalarının manuel olarak yedeklenmesi

İş Sürekliliği Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

İş sürekliliği uzmanlarının maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve şirketin büyüklüğüne ve sektörüne göre değişir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 25.500 TL (144.40 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 34.500 TL (182.60 TL/saat)

İş sürekliliği uzmanlarının istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha hızlı büyümesi bekleniyor.

Kuruluşlar, iş sürekliliği planlamasının önemini kavramaya ve bu çabalara yatırım yapmaya devam edecek. Kuruluşların doğal afetler, siber saldırılar ve insan hatası gibi çeşitli riskleri ele alan planlar geliştirmelerine yardımcı olmak için iş sürekliliği uzmanlarına ihtiyaç duyulacaktır.

En Popüler:  Şube Bankacısı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Dipnot: İş Sürekliliği Uzmanı İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

İş Sürekliliği Uzmanı İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Bir iş sürekliliği uzmanının genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

Eğitim: Bir lisans mezuniyeti genellikle bir iş sürekliliği uzmanı olmak için minimum bir gerekliliktir. Tercih edilen çalışma alanlarından bazıları işletme, bilgi teknolojisi, yönetim, finans ve muhasebedir.

Antrenman tecrübesi: İş sürekliliği uzmanları, genellikle mevcut veya önceki işverenlerinden iş başında eğitim alırlar. Bu eğitim birkaç aydan bir yıla kadar sürebilir ve genellikle yeni bir çalışan için işe alım sürecinin bir parçasıdır. Bu eğitim sırasında bir iş sürekliliği uzmanı şirketin politika ve prosedürlerini öğrenecektir. Ayrıca şirketin kullandığı yazılım ve teknoloji hakkında bilgi edinecekler.

Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar, kazandığınız nitelikleri doğrulayabilir ve diğer adaylardan öne çıkmanıza yardımcı olabilir. İş sürekliliği uzmanlarının sorumlulukları hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve kariyer ilerleme fırsatlarını ilerletmelerine yardımcı olacak çeşitli sertifikalar mevcuttur.

İş Sürekliliği Uzmanlık Olmak İçin Gerekli Beceriler

İş sürekliliği uzmanları, başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

Risk yönetimi: Risk yönetimi, bir şirketin faaliyetlerine yönelik potansiyel tehditleri belirleme ve bunları azaltmak için stratejiler geliştirme yeteneğidir. İş sürekliliği uzmanları, kuruluşlarını olası felaketlerden koruyan planlar geliştirmek için risk yönetimini kullanır. Bu durum bölgede ne tür afetlerin yaygın olduğunu ve bu afetlerin potansiyel sonuçlarının neler olabileceğini bilmeyi içerir.

İletişim: İletişim, bilginin konuşma, yazma veya diğer yöntemlerle iletilmesi eylemidir. Bir iş sürekliliği uzmanı olarak diğer ekip üyeleri, müşteriler ve diğer paydaşlarla iletişim kurmaktan sorumlu olabilirsiniz. Bu durum bilgileri net ve özlü bir şekilde iletebilmenizi gerektirir.

Proje Yönetimi: Proje yönetimi becerileri, iş sürekliliği uzmanları için çok önemlidir. Bu becerileri süreklilik planları geliştirmek ve uygulamak, değerlendirmeler yapmak, stratejiler ve prosedürler geliştirmek ve çalışanları eğitmek için kullanırlar.

Kritik düşünce: Eleştirel düşünme, bir durumu analiz etme ve en iyi hareket tarzını belirleme yeteneğidir. İş sürekliliği uzmanları, acil durumlara yanıt vermek için planlar geliştirmek için eleştirel düşünme becerilerini kullanır. Ayrıca planlarının etkinliğini değerlendirmek ve gerektiğinde ayarlamalar yapmak için eleştirel düşünmeyi kullanırlar.

Liderlik: Bir iş sürekliliği uzmanı genellikle bir şirketin süreklilik stratejisinin planlanmasını ve uygulanmasını denetler. Diğer ekip üyelerine görevler atamaktan, sorumlulukları devretmekten ve rehberlik sağlamaktan sorumlu olabileceğiniz için, bu rol güçlü liderlik becerileri gerektirir.

İş Sürekliliği Uzmanı Çalışma Şartları Nasıl?

İş sürekliliği uzmanları, kurumsal ofisler, devlet kurumları ve danışmanlık firmaları dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Son teslim tarihlerini karşılamak veya acil durumlara müdahale etmek için akşamları ve hafta sonları çalışmaları gerekebilse de, genellikle normal çalışma saatleri içinde tam zamanlı çalışırlar. İş sürekliliği uzmanları genellikle müşterilerle buluşmak veya konferanslara katılmak için seyahat eder. Ayrıca acil durumlara yanıt vermek için günde 24 saat görevde olabilirler. İş stresli olabilir ve iş sürekliliği uzmanları, yüksek baskı durumlarında net düşünebilmeli ve hızlı kararlar verebilmelidir.

İş Sürekliliği Uzman İçin Mesleki Gelişme

İşte iş sürekliliği uzmanlarının çalışma şeklini etkileyen üç metod. İş sürekliliği uzmanlarının, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.

En Popüler:  Hava Kalitesi Uzmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

İş Birimleri Arasında Daha İyi İletişim İhtiyacı

İşletmelerin birbirleriyle daha iyi iletişim kurmasına yardımcı olmak için iş sürekliliği uzmanlarına giderek daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum özellikle acil bir durumda yapılması gerekenler konusunda çok fazla kafa karışıklığının olabileceği daha büyük şirketler için geçerlidir.

İş sürekliliği uzmanları, farklı iş birimleri arasında net iletişim kanalları oluşturmaya yardımcı olarak, afete hazırlık söz konusu olduğunda herkesin aynı sayfada olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bu durum işletmelerin bir felaket durumunda hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vermesini kolaylaştıracaktır.

Kritik Bir İş Sürekliliği Sorunu Olarak Siber Güvenliğin Ortaya Çıkışı

İşletmeler teknolojiye daha bağımlı hale geldikçe, siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç katlanarak arttı. Bunun nedeni, siber saldırıların, hassas verilerin kaybı ve kritik sistemlerin bozulması dahil olmak üzere bir şirketin operasyonları üzerinde yıkıcı etkileri olabilmesidir.

Sonuç olarak, işletmeler artık hem iş sürekliliği hem de siber güvenlik konusunda uzmanlığa sahip profesyoneller arıyor. İş sürekliliği uzmanı, siber saldırılara karşı nasıl korunulacağına dair değerli bilgiler sağlayıp aynı zamanda bir felaket durumunda işletmenin çalışmaya devam edebilmesini sağladığı için burada devreye girer.

Risk Yönetimine Odaklanma

Risk yönetimi, tüm sektörlerdeki işletmeler için giderek daha önemli bir odak noktası haline geliyor. Bunun nedeni, işletmelerin potansiyel afetlerle başa çıkmak için bir plana sahip olmanın önemini anlamalarıdır.

Risk yönetimi daha popüler hale geldikçe, iş sürekliliği uzmanları yüksek talep görecektir. Bu profesyoneller, işletmelerin felaketlerden kurtulmalarına ve mümkün olan en kısa sürede yeniden çalışmaya başlamalarına olanak sağlayacak planlar geliştirebilir.

İş Sürekliliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Bir iş sürekliliği uzmanı kariyeri, risk yönetimi ve planlama becerilerinizi kullanmanın harika bir yolu olabilir. Bir BC uzmanı olarak, kuruluşların acil durumlar ve kesintilerle başa çıkmak için planlar geliştirmelerine yardımcı olacaksınız. Bu durum doğal afetlerden siber saldırılara ve insan hatasına kadar her şeyi içerebilir.

Bir BC uzmanı olmak için, güçlü bir risk yönetimi ve planlama anlayışına sahip olmanız gerekir. Ayrıca, bir organizasyonun her seviyesindeki insanlarla iyi çalışabilmelisiniz.

Dipnot: İş Sürekliliği Uzmanı İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

İş sürekliliği uzmanları, genellikle kendi organizasyonlarında daha fazla sorumluluk alarak kariyerlerinde ilerlerler. Tecrübe kazandıkça, iş sürekliliği müdürü veya acil durum yönetimi müdürü gibi daha yetkili pozisyonlara terfi ettirilebilirler. Bağımsız danışman olmak isteyenler kendi işlerini kurmayı da seçebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu