İş Güvenliği Teknisyeni Nedir? Maaşları ve İş Tanımı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Teknikeri İçin Görev Tanımı

İş Sağlığı Ve Güvenliği  teknisyenleri (sağlık ve güvenlik uzmanları olarak da bilinir), güvenlik düzenlemelerinin yürürlükte olduğundan emin olmak için verileri inceler ve toplar ve işyerindeki olası tehlikeleri değerlendirir. Birçoğu çalışma şartlarını incelemek ve sağlık ve güvenlik prosedürlerini gözlemlemek için kapsamlı seyahat edecek. İdeal olarak bir iş güvenliği teknisyeninin çalışması, daha ergonomik bir çalışma alanı geliştirmeye yardımcı olarak çalışanların işe devam etmemesini azaltacaktır.

Eğitim Önlisans derecesi genel bir gerekliliktir. Fakat devlet yönetimi için sağlık yönetimi veya yönetimi alanında lisans derecesi gerekebilir.
İş Yetenekleri Devlet sağlık ve güvenlik politikaları ve düzenlemeleri bilgisi, ayrıntı odaklı ve sigorta talepleri ile işçi tazminatını anlama
Ortalama Maaş (2017)* 49.960 Türk lirası (iş sağlığı ve güvenliği teknisyenleri)
İş Büyümesi (2016-2026)* %10 (iş sağlığı ve güvenliği teknisyenleri)

Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu

Eğitim Şartları & Nasıl Olunur?

Ön lisans derecesi giriş seviyesi bir pozisyon için yeterli olsa da bazı iş güvenliği teknisyenleri sağlık yönetimi alanında lisans derecesi gerektiren devlet kurumlarında çalışabilir. Birçok işveren ayrıca sertifikasyona olumlu bakıyor. Sağlık, Çevre ve Güvenlik Sertifika Konseyi, yüksek güvenlik ve teftiş şartlarını yerine getirmeye devam eden teknisyenlere verilen profesyonel bir sertifika sunar. İş güvenliği teknisyenleri, Güvenlik Eğitimli Denetçiler sertifikası alarak veya sağlık yönetimi ya da sağlık yönetimi alanında yüksek lisans derecesi kazanarak yönetimde bir konuma ilerleyebilirler.

İstenen Yetenekler

İş güvenliği teknisyenleri, çalışma ortamındaki potansiyel sağlık tehlikelerini belgelendirip incelediklerinden, devlet sağlığı ve güvenliği politikaları ve yönetmelikleri hakkında akıcı bir bilgi sahibi olmaları gerekir. Sigorta talepleri ve işçi tazminatına ilişkin detaylara ve kapsamlı bilgilere büyük özen gösterilmesi de bu alan için gereklidir.

En Popüler:  Tıbbi Cihaz Mühendisi Maaşları – Eğitim ve Kariyer Bilgisi

İstihdam ve Maaş Durumu

Meslek İstatistikleri Bürosu, son on yıllardaki işçinin tazminatının artması nedeniyle, birçok sigorta şirketinin iş tehlikelerini en aza indirmek ve iyi tasarlanmış bir çalışma alanında kazaları önlemek için iş güvenliği teknisyenleri aradığını bildirmektedir. MİB’e göre iş güvenliği teknisyenlerinin ortalama maaşı 2017’de 49.960 liraydı.

Benzer Meslekler

Daha ileri eğitim gerektiren. Fakat daha yüksek maaş sunan benzer kariyerler arasında şunlar yer almaktadır:

İş Güvenliği Uzmanı

Bazı veriler ve kimyasal örnek toplama faaliyetleri iş güvenliği teknisyeninin eylemleriyle örtüşse de, güvenlik uzmanları ayrıca çalışma ortamlarını inceleyerek ve kaza raporlarını gözden geçirerek çalışanları güvende tutmak için yeni yöntemler geliştirir ve uygular. Ayrıca yönetimi ve çalışanları güvenlik sorunları ve uygulamaları hakkında eğitirler.

İş güvenliği uzmanlarının çoğu, iş aramadan önce iş güvenliği, biyoloji, kimya veya mühendislik alanında lisans derecesi almaktadır ve bu alandaki bazı işler için yüksek lisans derecesi gerekebilir. Profesyonel sertifikalar güvenlik uzmanları için mevcuttur ve pozisyonlar için başvururken bir avantaj sağlayabilir.

Yeni üretim teknolojisinin gelişmesi ve nükleer enerji üretiminin artmasıyla birlikte MİB, iş güvenliği uzmanları için istihdam fırsatlarının 2016 ve 2026 arasında %8 artacağını tahmin ediyor. 2017’de Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) güvenlik uzmanlarının yılda ortalama tazminat olarak 71.790 TL alacağını tahmin ediyor.

Güvenlik mühendisi

Bir şirketteki güvenlik uygulamalarını yönetmeyi ve ekipman üzerinde güvenlik modifikasyonları yapmayı tercih edenler için, bir güvenlik mühendisi olmak doğru bir seçim olabilir. Güvenlik mühendisleri, makineleri araştırır ve kullanımlarını daha güvenli hale getirmek için değişiklikler yapar. Ayrıca güvenlik düzenlemelerine ve politikalarına uyulup uyulmadığını belirler ve yeni uygulamalar için önerilerde bulunur.

Mesleğe girmek için, kimya, elektrik veya endüstri mühendisliği gibi alakalı bir alanda lisans derecesi gerekir ve az sayıda devlette güvenlik mühendislerinin ruhsat alması gerekir. Sertifikalı Güvenlik Uzmanları Kurulu ve Amerikan Endüstriyel Hijyen Kurulu gibi profesyonel kuruluşlar da bir yönetim işi ararken faydalı olan sertifikalar sunar.

En Popüler:  Polis Memuru Maaşı, Kariyer ve Görev Tanımı

MİB tarafından 2016 yılında belirlendiği üzere, 25.000’den fazla madencilik dışı sağlık ve güvenlik mühendisi ABD’de çalışmış ve 2017’de ortalama 88.510 Türk lirası maaş kazanmıştır. 2016-2026 yıllarında bu meslek için %9’luk istihdam artışı beklenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu