İnşaat İşçisi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
İnşaat İşçisi Nedir?
Bir inşaat işçisi, bir inşaat ekibinin bir parçasıdır ve şantiyelerde fiziksel işçilik gerektiren birçok temel görevi yerine getirir.
Görevler, siteyi temizlemeyi ve hazırlamayı, iskele inşa etmeyi, barikatları, destekleri ve diğer geçici yapıları ve beton karıştırıcıları, kırıcıları, testereleri, matkapları ve daha fazlasını çalıştırmayı içerebilir.
İnşaat İşçisi Ne Yapar?
İnşaat işçileri tüm şantiyelerde çalışır ve çok kolaydan son derece zor ve tehlikeli olana kadar çok çeşitli işler yaparlar. Yaptıkları görevlerin çoğu biraz eğitim ve deneyim gerektirse de, çoğu iş genellikle çok az beceri gerektirir ve hızlı bir şekilde öğrenilebilir.
Bir inşaat işçisi genellikle şu maddeleri yapar:
– Enkazları ve olası tehlikeleri ortadan kaldırarak şantiyeleri temizler ve hazırlar
– İnşaatta kullanılacak yapı malzemelerini yükler veya boşaltır
– Destek, barikatlar, formlar, yapı iskelesi, geçici yapılar kurar veya parçalara ayırır
– İnşaata hazırlanmak için hendekleri kazın, çukurları doldurun veya toprağı sıkıştırın
– Beton karıştırıcılar gibi ekipman ve makineleri çalıştırır veya bakımını yapar
– Diğer zanaatkarlara görevlerinde yardımcı olur
– Çalıştıkları kişilerin inşaat planlarını ve talimatlarını takip eder
İnşaat işçileri, inşaatın tüm aşamalarında inşaatla ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunur. Trafik modellerini kontrol etmek için barikatlar, koniler ve işaretçiler kuranlar gibi çoğu genelci olsa da diğerleri uzmanlaşmıştır. Örneğin yollara beton veya asfalt döşeyen makine ve ekipmanları kullananların bu alanlarda uzmanlaşma olasılığı daha yüksektir.
Aşağıdakiler mesleki uzmanlıklardır:
– Evler ve işyerleri inşa etmek
– Binaları yıkmak
– Tehlikeli maddelerin uzaklaştırılması
– Otoyol ve yol yapımı
– Kazma tünelleri ve maden kuyuları
İnşaat işçileri çeşitli araç ve gereçler kullanır. Süpürge ve kürek gibi bazı aletler basittir; kaldırım kırıcılar, kırıcılar, toprak sıkıştırıcılar ve ölçme ekipmanı gibi diğer ekipmanlar daha karmaşıktır.
Özel eğitimle, işçiler patlayıcıların taşınmasına ve kullanılmasına yardımcı olabilir veya tünelleri kazmak için hidrolik sondaj makineleri çalıştırabilir. Boruları yerleştirmek için lazer ışını ekipmanı kullanmayı ve robotik boru kesicileri kontrol etmek için bilgisayarları kullanmayı öğrenebilirler. Asbest, kurşun veya kimyasalları ortadan kaldırmak için sertifika alabilirler.
İnşaat işçileri, elektrikçiler ve marangozlar gibi zanaatkarlara çeşitli temel görevlerde yardımcı olur. Alet ve malzeme taşıyabilir veya ekipmanın kurulmasına yardımcı olabilirler. Örneğin formları taşımak ve ayarlamak için çimento ustaları ile çalışabilirler. Diğerleri ekipmanı parçalarına ayırma, alanları temizleme ve atıkların atılmasına yardımcı olabilir.
Aşağıda yardımcıları olan ticaret örnekleri verilmiştir:
– Tuğla masonlar, blok masonlar, taş ustaları ve fayans ve mermer dekoratörler
– Marangozlar
– Elektrikçiler
– Ressamlar, kağıt askıları, sıvacılar ve çimento ustaları
– Boru döşeyiciler, tesisatçılar, boru tesisatçıları ve buhar tesisatçıları
– Çatıcılar
İnşaat işçisi Nasıl Olunur?
İnşaat işçilerinin farklı kişilikleri vardır. Gerçekçi bireyler olma eğilimindedirler. Bu da bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, samimi, pratik ve tasarruflu oldukları anlamına gelir. Dokunsal, fiziksel, atletik veya mekanik görevleri severler. Bazıları da girişimci yani; maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser.
Bu meslek sana göre mi? İnşaat işçisinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer ve Meslek testimizi uygulayın.
İnşaat İşçisinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
İnşaat işçileri fiziksel olarak zorlu işler yapıyor. Ağır yükler taşırlar ve genellikle vücutlarını ulaşılması zor alanlara erişmek için bükerler. Bazıları çok yükseklerde, bazıları tünellerde çalışıyor. Çoğu çalışanı her türlü hava koşulunda açık havada çalışır.
Gürültülü ekipmanların etrafında kulak tıkacı kullanmalı ve eldiven, koruyucu gözlük ve diğer koruyucu malzemeleri kullanmalıdırlar.
İnşaat İşçileri ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.