İlaç Teknisyeni İş Tanımı ve 2023 Maaşları

İlaç Teknisyeni İş Tanımı

İlaç teknisyenleri, tıbbi personeli desteklemek ve hastaların bakımına yardımcı olmak için birçok işlev yerine getirir. Bu görevler hastaları kontrol etmek ve endişelerini dinlemek, tıbbi kayıtları güncellemek ve ilaç uygulamaktır. İlaç teknisyenleri genel olarak diğer teknisyenler ve doktorlarla takımlarda deneyimli hemşirelerin veya sağlık personelinin rehberliğinde çalışır. İşverene bağlı olarak bu işle ilişkisiz saatler çalışmak gerekebilir. Bu konum, şefkatli, organize, bir ekibin parçası olarak iyi çalışan ve ayrıntılara mükemmel dikkat eden insanlar için çok uygundur.

İlaç Teknisyeni Görevleri ve Sorumlulukları

İlaç teknisyenleri, üstlendikleri görevleri etkileyebilecek çeşitli kuruluşlar için çalışmaktadır. Analiz ettiğimiz iş listelerine dayanarak, bir ilaç teknisyeninin görevleri genellikle şu maddeleri içermektedir:

Hasta İlaçlarını Uygula

İlaç teknisyenleri, hastalara günlük olarak doğru ilaçları ve dozajları uygular. Hastanın durumundaki herhangi bir değişiklik veya gerekli ilaçlarında değişiklik yapılması konusunda kıdemli hemşireler veya sağlık personeli ile irtibat kurabilirler.

Tıbbi Check-Up Yapın

İlaç teknisyenleri semptomlarının kötüleşmediğinden emin olmak ve ilacın etkilerini izlemek için düzenli hasta kontrolleri yaparlar. Herhangi bir olumsuz etkiyi hastanın iyiliği için mümkün olan en kısa sürede rapor eder ve çözerler.

Hasta Kayıtlarını Güncelle

Hastanın durumundaki değişiklikleri not ettikten sonra, ilaç teknisyenleri tıbbi kayıtlarını gerektiği şekilde günceller. Ayrıca tıbbi geçmişleri elde etmeye yardımcı olabilirler.

Hasta Şikayetlerini Kıdemli Hemşirelere Bildirin

Hastaların semptomları veya nasıl hissettikleri ile ilgili şikayetleri varsa, ilaç teknisyenleri bu şikayetleri dinler ve değerlendirilebilmeleri için kıdemli personele rapor eder.

Hayati İşaretleri Kaydet

En Popüler:  Teknoloji Koordinatörü İş Tanımı ve 2023 Maaşları

İlaç teknisyenleri hastalar için hayati belirtiler alır ve gerektiğinde elektrokardiyogramlar alır. Bu sonuçlar hastanın reçeteli ilaçtaki değişiklikleri etkileyebilir.

İlaç Teknisyeni Nasıl Olunur?

İlaç teknisyenleri görevlere verimli bir şekilde öncelik verir, ekibin bir parçası olarak rahat çalışır ve mükemmel iletişim becerilerine sahiptir. Genellikle işverenler lise diploması ve ilgili ortaöğretim sonrası eğitim veya akredite sertifikasyonun yanı sıra aşağıdaki yetenekleri gerektirir:

  • Organizasyon becerileri – İlaç teknisyenleri çeşitli hastalar için çok sayıda görevi doğru bir şekilde yerine getirebilmek için yüksek düzeyde organize olmalıdır.
  • Sabır – İlaç teknisyenleri kızgın veya sıkıntılı hastalarla çalışmak için sakin ve hoşgörülü bir eğilime ihtiyaç duyar
  • Takım çalışması – İlaç teknisyenleri hastalara bakmak için diğer sağlık personeli ile yakın çalışır, bu nedenle farklı geçmişlere sahip insanlarla profesyonel olarak çalışmaları ve grup durumlarında yardım sunmaları önemlidir
  • Merhamet – Bu meslek hasta veya yaralı hastalar için şefkat ve empati gerektirir. Çünkü ilaç teknisyenleri çeşitli derecelerde hastalarla çalışır
  • Detaylara dikkat – Hastalara verdikleri ilaçların yanlış uygulanması durumunda olumsuz yan etkileri olabileceğinden, ilaç teknisyenlerinin detaylara güçlü bir şekilde dikkat etmeleri önemlidir.

İlaç Teknisyeni Eğitimi

Bir ilaç teknisyeni olmak için asgari gereklilik bir lise diplomasıdır. Fakat bazı işverenler sertifikalı tıbbi teknisyen ataması veya eczacılık teknolojisinde yüksek lisans derecesi gibi akredite bir sertifika gerektirebilir. Benzer bir işte önceki deneyimler ve bilgisayarlarda tıbbi çizelge yürütmek için yazılım kullanma deneyimi avantajlıdır. İlaç teknisyenleri, meslek içi eğitim yoluyla becerilerinin çoğunu kazanırlar.

İlaç Teknisyeni Maaşı ve 2023 Yıllık Kazancı

Meslek İstatistikleri Bürosu’na (MİB) göre ilaç teknisyenleri için ortalama maaş yaklaşık 49.000 TL’dir. İlaç teknisyenleri yılda yaklaşık 49.000 TL kazanırken, en yüksek maaş ise yılda 47.000 TL kazanıyor. Bazı şirketler, bireysel veya grup performanslarına ve kâr paylaşım fırsatlarına dayanarak 1.000 liraya kadar ulaşabilen primler sunar. İlaç teknisyenlerinin yarısından biraz fazlası, daha az diş kapsamı ile tıbbi faydalardan yararlanmaktadır.

MİB, bu sektörün 2029’a kadar %12 büyüyeceğini tahmin ediyor.

En Popüler:  Paketleme Mühendisi İş Tanımı ve 2023 Maaşları

Kariyer, İş ve İstihdam Kaynakları

Bir ilaç teknisyeni olarak kariyer hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacak en iyi kaynaklardan bazılarını topladık:

İlaç Teknisyeni Çalışma Kılavuzu: İlaç Yardımı Eğitim Kılavuzu – Bu kitap bir ilaç teknisyeninin sorumluluklarına genel bir bakış sunar. Ayrıca ilaç uygulama prensiplerini, farklı ilaçların vücudu nasıl etkilediğini ve ilaçların tarihini de tartışıyor.

Mosby’nin İlaç Asistanları Ders Kitabı – İlaç teknisyenlerinin bilmesi gereken temel kavramlar ve prosedürler hakkında rehberlik sunan bu kitap, okuyucuların bilgilerini pekiştirmelerine ve kariyerlerinde başarı elde edebilmeleri için güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmelerine yardımcı olur.

Eczane Teknikerleri ve Eczane İş İlanları – 10.000’den fazla üyesiyle bu LinkedIn grubu, eczane rollerindeki kişileri yeni iş seçenekleri, ağ oluşturma fırsatları ve sektör haberleri ve güncellemeleri ile birleştiriyor

Tıbbi Kısaltmalar ve Kısaltmalar – Bu yararlı kılavuz, okuyucu teknisyenlerin düzenli olarak karşılaştığı temel terimleri ezberlemelerine yardımcı olur ve vurgular

İlaç Teknisyeni ile Benzer Meslekler

Yüz binlerce uzman onaylı meslek veritabanımızdan benzer meslekleri keşfedin:

  • İlaç Teknisyeni
  • Oftalmik Teknisyeni
  • Diyet Teknikeri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu