İcra Kurulu Başkanı Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
İcra Kurulu Başkanı Nedir?
Bazı insanlar doğuştan liderler, yenilikçiler ve motive edicilerdir. Bu nitelikleri gerektiren belirli kariyerler vardır; CEO görevi kesinlikle bu kariyerlerden biridir.
İcra kurulu başkanı olmayı hedefiniz haline getirmek istiyorsanız ne tür bir yönetici pozisyonu elde etmek istediğiniz konusunda spesifik olmak en iyisidir.
Bununla birlikte pozisyondan bağımsız olarak tüm üst düzey yöneticiler, kuruluşların hedeflerine ulaşmasını sağlamak için stratejiler ve politikalar geliştirmeye çalışırlar. Şirketlerin ve kamu veya özel sektör kuruluşlarının operasyonel faaliyetlerini planlar, yönetir ve koordine ederler.
İcra Kurulu Başkanı Ne Yapar?
Bir üst yöneticinin sorumlulukları büyük ölçüde bir kuruluşun büyüklüğüne bağlıdır. Örneğin bağımsız bir perakende satış mağazası gibi küçük bir kuruluşun sahibi veya yöneticisi genellikle satın alma, işe alma, eğitim, kalite kontrol ve günlük denetim görevlerinden sorumludur.
Öte yandan, büyük organizasyonlarda üst düzey yöneticiler genellikle politikaları ve stratejik planlamayı formüle etmeye odaklanırken, genel ve operasyon yöneticileri günlük operasyonları yönetir.
Bir üst düzey yönetici genellikle aşağıdakileri yapar:
– Departman veya organizasyon hedeflerini, politikalarını ve prosedürlerini belirleyin ve uygulayın
– Bir kuruluşun mali ve bütçe faaliyetlerini yönetin ve denetler
– Ürün yapmak ve hizmet sağlamakla ilgili genel faaliyetleri yönetmek
– Genel işlemler hakkında diğer yöneticiler, personel ve yönetim kurulu üyelerine danışın
– Sözleşmeleri ve anlaşmaları müzakere edin veya onaylayın
– Bölüm başkanlarını ve yöneticilerini atayın
– Mali tabloları, satış raporlarını ve diğer performans göstergelerini analiz edin
– Maliyetleri düşürmek ve performansı, politikaları ve programları iyileştirmek için yerleri belirleyin
Her bir üst düzey yönetici (ister küçük ister büyük bir kuruluşta olsun), işleri yapmak için kendine özgü bir yönteme sahiptir. Fakat ‘iyi’ bir genel müdür yapabilecek – ‘harika’ bir yönetici olabilecek belirli nitelikler vardır.
Büyük baş yöneticiler:
– diğerlerine ilham vermek
– iyi iletişim kurar ve dikkatli dinleyicilerdir
– çalışanlarına kendilerinin ve yaptıkları işe değer verildiğini göstermek
– olağanüstü sanatçıları ve performanslarını herkese açık bir şekilde ödüllendirin ve takdir edin
– dürüst ve saygılı davranın ve konuşun
Bir üniversite diploması ve uzun yıllara dayanan deneyim, çoğu yönetici pozisyonuna hak kazanmak için genellikle yeterli değildir. Hangi caddede çalışmak istediğini seçmek (örneğin: finans; idare; pazarlama vb.), Kişinin hangi pozisyona ulaşmak istediğini ve oraya nasıl gideceğini belirlemeye yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki maddeler yaygın baş yönetici türlerinin örnekleridir:
İcra Kurulu Başkanı (CEO)
İcra kurulu başkanları, şirketler ve kuruluşlar için genel yönlendirme sağlar. Şirket operasyonlarını yönetir, politikalar oluşturur ve şirket hedeflerine ulaşılmasını sağlar. Ayrıca diğer üst düzey yöneticilerle işbirliği yapar ve çalışmalarını yönetir ve genellikle bir yönetim kuruluna rapor verirler.
CEO’lar bir şirketin yol haritasını ve yönünü yönlendirir, yönlendirir ve değerlendirir ve bir şirketin başarısı veya başarısızlığından sorumlu ve sorumludur. Harici rakiplerin farkındadırlar ve şirketin büyümesini hızlandırma potansiyeline sahip olan her türlü fırsattan hızlı bir şekilde faydalanırlar.
Bir CEO’nun sahip olması gereken en önemli becerilerden biri, şirketin nereye gittiğine dair net bir vizyona odaklanma ve sürdürme becerisidir. Bu vizyon bazen beş, on ve hatta yirmi yıl olabilir. CEO’lar, şirkete belirli bir yön vermek için performans ölçütleriyle birlikte (genellikle yönetim kurulu veya danışmanlardan bazı tavsiyeler ve rehberlik ile) stratejik planlar oluşturur ve oluşturur.
CEO’lar aynı zamanda mükemmel liderlik nitelikleri sergilemeli ve olumlu bir şirket kültürü ve atmosferi yaratılması için çalışanların saygısını kazanma becerisine sahip olmalıdır. Bir CEO’nun net vizyonunu, amacını ve şirket yönünü anlayan çalışanlara sahip olmak, gelişip başarılı olabilen uyumlu bir işyeri ile sonuçlanacaktır.
Birçok CEO’nun finans veya yönetim alanında yüksek lisans derecesi vardır ve yönetim pozisyonlarında kademeli olarak yükselirler. Genelde CEO olmadan önce bir süre baş finans görevlileri (CFO) veya işletme müdürleri (COO) olarak görev yaparlar.
Operasyon Direktörü (COO)
Baş işletme sorumlusu, bir şirketin CEO’sunun (İcra Kurulu Başkanı) sağ kolu olan erkek veya kadındır ve bir şirketin operasyonel başarısında çok önemli bir rol oynar. Bu tür üst düzey yöneticiler, insan kaynakları ve satış gibi çeşitli departmanların faaliyetlerini yöneten diğer yöneticileri denetler. Ayrıca kuruluşun yönergelerini günlük olarak uygularlar.
CEO ve COO birlikte şirketin geleceği ve ileriye nasıl liderlik edileceği için bir vizyon belirler. CEO ve yönetim kurulunun desteğiyle, COO genel olarak bir şirketin stratejisinin uygulanmasına liderlik edecek ve nihayetinde performansından sorumlu olacaktır.
COO, diğer yöneticilerle bir araya gelerek ve şirketin genel ihtiyaçlarının net bir resmini elde ederek, gerekli değişiklikleri yapmak için şirket için hedefler ve politikalar belirleyebilir.
Bir COO olmak, çalıştıkları şirketin her bölümü hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmayı gerektirir ve bir anda operasyonel konularla ve bir sonraki aşamada yönetici düzeyinde stratejik konularla ilgilenirken rahat olmayı gerektirir. Şirketin kalitesini ve verimliliğini gözden geçirip değerlendirerek stratejik şirket kararları alacaktır. Amaç, bir şirketin mümkün olan en verimli şekilde yürütülmesini sağlamak. Bu sayede karı ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmaktır.
Yönetici müdür
‘İcra direktörü’ unvanı, birçok kar amacı gütmeyen kuruluşta en üst pozisyonlarına atıfta bulunurken kullanılır ve CEO ile aynı işlevleri yerine getirir. İcra direktörleri üyeleri, gönüllüleri ve personeli motive eder ve onlara rehberlik eder ve ayrıca toplantılara başkanlık edebilir.
Bir icra müdürü genellikle bir yönetim kuruluna hizmet eder ve yönetim kurulu başkanına karşı sorumludur (üç ayda bir, altı ayda bir veya yılda bir rapor verir). Kurul, organizasyonun nasıl geliştirileceğine dair öneriler ve fikirler sunabilir. Fakat icra müdürü bu fikirlerin nasıl uygulanacağına veya uygulanmayacağına karar verir.
Finans Direktörü (CFO)
Bir CFO’nun görevi hem stratejik hem de tavsiye niteliğindedir. Baş finans görevlileri, özellikle halka açık şirketler arasında, bir kuruluşun mali raporlarının doğruluğundan sorumludur.
Yönetim ekibinin bir üyesi olarak bir kuruluşun mali amaçlarını, hedeflerini ve bütçelerini denetler ve yönetirler. Örneğin fon yatırımını denetleyebilir, finansal fırsatları değerlendirebilir, ilgili finansal riskleri yönetebilir ve vergi stratejilerini belirleyebilirler. Aynı zamanda, iyi bir CFO, kararların şirket içindeki diğer departmanları nasıl etkileyeceğini dikkatlice değerlendirecektir.
CFO’lar, bir şirketin uzun vadeli finansal resmini sağlam bir analize dayalı olarak yansıtabildikleri için, bir şirketin finansal geleceğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Daha sonra bir şirketin büyümesi ve başarısı için çok önemli olan, en verimli ve karlı alanları belirleyebilir ve bunlardan faydalanabilirler.
CFO, bir şirketin finansal durumuna çok ‘uyum sağladığından’, CEO’ların, ele alınması gerekebilecek herhangi bir sorun için şirketin erken uyarı sistemi olarak CFO’larına güvenmesi de yaygındır.
Bilişim Kurulu Başkanı (CIO)
CIO’nun görevi, çoğu kuruluşta kritik bir yönetici pozisyonu olarak ortaya çıktı. Baş bilişim görevlileri, bilgi teknolojisi ve bilgisayar sistemlerinin yönetilmesini içeren bir organizasyonun genel teknolojik yönünden sorumludur.
Bilgi teknolojisiyle ilgili çalışanları, projeleri ve politikaları organize eder ve denetlerler. Genellikle doğrudan CEO’ya (İcra Kurulu Başkanı) rapor ederler ve yönetim ekiplerinde yer alırlar. İş fikirlerini ve ihtiyaçlarını iletebilecek ve ardından bunları dolduracak en son teknoloji çözümleri bulup uygulamaya koyabilecek CIO’lara talep artıyor.
CIO’lar, teknolojinin oynadığı görevi yeniden düşündükleri, bilgi teknolojisinin bir işletme için ne kadar önemli olduğunun farkına vardıkları ve nihayetinde gelecek planlamayı şekillendirmeye yardımcı oldukları için ‘iş vizyonu’ olarak görülüyorlar. Üst yönetim ve şirket çalışanlarını eğitmek için ilişki kurma, müzakere, sunum, sözlü ve yazılı iletişim gibi kişilerarası iletişim becerilerine ve takım geliştirmeye ihtiyaç vardır.
Bilgi Güvenliği Sorumlusu (CISO)
Baş bilgi güvenliği görevlileri, bir şirketin bilgi ve teknolojisinin hem iç hem de dış tehditlerden korunduğundan emin olmak için bir güvenlik programı oluşturmaktan ve yürütmekten sorumlu olan üst düzey yöneticilerdir.
Bu tür üst düzey yöneticiler, hem iş zekası hem de teknoloji bilgisi arasında güçlü bir dengeye sahiptir. CISO’lar ayrıca bir danışmanlık ve risk yönetimi görevi üstlenebilir ve kendilerini siber güvenlik ürünleri ve hizmetleriyle güncel tutmak için CIO’larla (Baş Bilgi Sorumlusu) birlikte çalışabilirler.
CISO’lar, şirketin pazar payını, gelirini ve markasını koruyarak hissedar değerini artırır. Bunu, bir şirketin bilgi güvenliği programını belirleyerek, geliştirerek, uygulayarak, denetleyerek ve sürdürerek yaparlar. Her yeni şirket projesi için, ilgili riskleri analiz edip değerlendirmeleri, hizmetleri garanti altına almanın maliyetlerini ölçmeleri ve uygulanabilir seçenekler sunmaları gerekir. Bu bilgiler, kaynakların nasıl tahsis edileceğine karar vermeye yardımcı olur.
Sürdürülebilirlik Direktörü (CSO)
Bir baş sürdürülebilirlik görevlisi, bir kurumsal sürdürülebilirlik stratejisini hayata geçirerek veya denetleyerek sürdürülebilirlik konularını ele alır. Doğrudan CEO’ya (İcra Kurulu Başkanı) veya bir üst yönetim ekibine rapor verir.
Bu tür bir üst düzey yönetici, kendini şirketin karbon ayak izini azaltmaya adamış, hükümet tarafından belirlenen çevresel düzenlemelere uygunluk ve bunun ötesinde bir kişiyi gerektirir ve üretimin hemen hemen her aşamasına dahil olma fırsatı sağlar.
Son yirmi yılda şirketler mal üretirken veya hizmet verirken çevreyi öncelik haline getirmeye başladılar. Bir baş sürdürülebilirlik görevlisi, bir şirketin veya kurumun mevcut istikrarını, gelecekteki görünümünü ve çevresel etkisini analiz eder ve tahmin eder.
Şirketlerin üretkenliği ve karlılığı sürdürmesini ve hatta aşmasını sağlamak için politikalar, hedefler ve hedefler belirler ve kuruluşların çevresel veya diğer hükümet düzenlemelerine uymasını sağlamak için çevresel konularla ilgili programları ve politikaları yönetirler.
Başkan Yardımcısı, Şef veya Müdür
Finans, pazarlama, reklamcılık, halkla ilişkiler, insan kaynakları, teknoloji ve satış departmanlarının departman başkanları, unvanlarının bir parçası olarak genellikle başkan yardımcısına, şefine veya direktörüne sahiptir. Örneğin “pazarlama başkan yardımcısı” veya “satış başkan yardımcısı”, “pazarlama şefi” veya “pazarlama müdürü” olarak adlandırılabilirler. Bu kişiler, belirli bir departmanı yönetme ve yönetme sorumluluğuna sahiptir.
Not:
Mali olmayan işletmelerde, başkan yardımcıları genellikle doğrudan şirketin başkanı veya CEO’suna rapor verir ve yönetici yönetim ekibinin üyeleridir. Fakat aracı kurumlarda, yatırım bankalarında ve diğer finans şirketlerinde, ‘başkan yardımcısı’ şirket içinde fiili bir yönetici pozisyonu belirtmekten ziyade bir kıdem sıralamasıdır. Bu ortamda başkan yardımcısı göreceli olarak kıdemsiz bir pozisyondur ve çoğu durumda unvan, birisinin orta düzeyde bir rolde olduğu anlamına gelir.
Belediye Başkanı
Valiler, şehir yöneticileri ve il yöneticileriyle birlikte belediye başkanları, hükümetlerin baş yöneticileridir. Genellikle bütçeleri, programları ve kaynakların kullanımını denetlerler. Belediye başkanları ve valiler göreve seçilmelidir ve genellikle yöneticiler ve idareciler atanır.
Bir belediye başkanı, bir belediyenin icra kurulu başkanı olarak düşünülebilir. Bir işletmenin icra kurulu başkanı gibi, genellikle mali kararları, yerellik için gelecek planlamayı ve halkla ilişkileri denetlemekten sorumludur. Ofis sahibi genellikle polis ve itfaiye gibi kamu güvenliği hizmetlerini de yönetir.
Okul Müfettişi
Okul müfettişleri ve kolej veya üniversite başkanları, okul bölgelerinin ve lise sonrası okulların baş yönetici memurlarıdır (veya CEO’lar). Okul müfettişleri harcamalar, eğitim programları, personel ve tesislerle ilgili kararlar alarak bir okul yönetim kurulunun vizyonunu gerçekleştirir.