Haritacı ve Fotogrametrist Nedir? Nasıl Olunur?

Bir haritacı ve fotogrametrist coğrafi verileri yorumlar, toplar ve ölçer. Kullanıcı dostu haritalar oluştururlar ve eğitim ve bölgesel planlama için çizelgeleri ve haritaları güncellerler. Haritaları işletme ve pazarlama, jeoloji, mühendislik, çevre çalışmaları ve arazi kullanım planlamasını içeren kararlar için destek sağladığı için coğrafi bilgi uzmanı olarak da biliniyor olabilirler.

Nasıl Haritacı Olunur?

E-Kurs’a göre haritacıların %30’u lisans diploması alırken, neredeyse %40’ı liseden sonra sertifika almıştır. Bir derece kazanmak için, bir CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) uzmanlığı olan coğrafya veya haritacılık alanındaki programları aramak istersiniz. Lisedeyseniz, matematik, fen ve teknoloji dersleri sizi üniversiteye hazırlamak için son derece yardımcı olacaktır. Bunun nedeni haritacıların birçok haritalama aracı kullanması ve cep telefonlarının ve araç içi navigasyon sistemlerinin konumlandırma yetenekleri gibi teknolojideki gelişmelere ayak uydurmaları gerektiğidir.

Bir haritacının sörveyör olarak ruhsat alması gerekebilir.

Haritacının İş Tanımı

Bir haritacı, haritalar oluşturmak için uydular ve hava kameralarının yanı sıra araştırmalar ve uzaktan algılama sistemlerinden gelen verileri kullanır ve nüfus yoğunluğu ve demografik özellikler hakkında bilgi sahibi olabilecek bölgesel ve şehir planlamasına yardımcı olmak için hükümetlere havadan anketler sağlar.

Bir haritacı coğrafi verileri derler ve eğitim ve çevre amaçları için haritaları grafik veya dijital biçimde hazırlar. Verilerin görsel temsillerini oluştururlar ve hava fotoğrafları, raporlar, uydu görüntüleri ve yer araştırmalarından bilgi toplarlar. Bir haritacı, mevcut çizelge ve haritalardan günceller ve gerekli değişiklikleri yapar. Bazı devlet kurumları, ulusal güvenlik ve kamu güvenliğini içeren işler için haritaların yanı sıra acil durum müdahale ekiplerine yardımcı olacak doğru haritalara ihtiyaç duyar.

En Popüler:  Koruma Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Bilgi Kaynakları

Web Haritacılığına Giriş kursu sunmaktadır. Bu kurs sırasında, JavaScript haritalama kitaplıklarının işleyişini ve bunları nasıl kullanacağınızı, kartografik ürününüze nasıl animasyon ve etkileşim ekleyeceğinizi, modern web teknolojilerine dayalı eksiksiz, etkileşimli bir kartografik projenin nasıl tasarlanacağını ve oluşturulacağını öğreneceksiniz.

Kartograf Kimdir?

Geçmişin harita oluşturucuları bilinmeyen bölgeleri “ejderhalar” olarak etiketlemiş olabilirler. Fakat günümüzün harita yapımcıları, insan gözünden gizlenmiş alanları bile tanımlamak için uydu görüntülerinden alınan ayrıntılı ölçümlere güveniyor.

Haritacılar ve fotogrametristler, haritalar oluşturmak için coğrafi bilgileri toplayan ve yorumlayan teknolojik olarak yetenekli profesyonellerdir. Birçok özelliği paylaşsalar da iki alan çalışmalarının ürünlerinde farklılık gösterir: haritacılar genel kullanım için erişilebilir haritalar tasarlarken, fotogrametristler Dünya’nın yüzey özelliklerinin özel haritalarını oluşturur. Hava kameraları, uydular ve dronlara, uçaklara veya arabalara bağlı lazerler dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan coğrafi veriler elde ederler. Bazı haritalar, bir nüfus hakkında demografi veya nüfus yoğunluğu gibi verilerin toplanmasını gerektirir. Haritalar bazen bölgesel planlama veya eğitim planlaması veya acil durum müdahalesi gibi belirli bir amaç için yapılabilir.

Haritacılar ve fotogrametristler zamanlarının çoğunu ofislerde geçirseler de, bazı işler haritalanan bölgelere seyahat etmeyi gerektirir. Çoğu mimarlık ve mühendislik firmalarında, yerel yönetimlerde veya teknik danışmanlık hizmetlerinde çalışır. Tam zamanlı, normal çalışma saatleri olasıdır. Fakat saha çalışması yapanların daha uzun iş günleri olabilir. Haritacılık, coğrafya, jeomatik veya anket alanında lisans derecesi, bu alana giriş yapmanın en yaygın yoludur. Bilgisayar programlama, mühendislik, matematik ve GIS teknolojisi dersleri faydalıdır.

Kaynakça

  • İŞBUL, Türk Meslekler Sözlüğü, Haritacılar ve Fotogrametristler.
  • Kariyer Geliştirme Merkezi. 17-1021.00.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu