Güvenlik Mühendisi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Güvenlik Mühendisi Nedir?
Bir işletmenin bilgisayar ağı asla çok güvenli olamaz. Güvenlik mühendisliği, doğal afetler veya kötü niyetli siber saldırılar gibi kesintilerle başa çıkabilecek bilgisayar sistemleri tasarlamaya odaklanır.
Hatalı yazılım, ağları kötü amaçlı yazılımlara, casus yazılımlara, reklam yazılımlarına, kimlik avına ve daha fazlasına karşı savunmasız bırakabilir. Güvenlik mühendisi, bilgisayar ağlarını analiz eden, güvenli bir şekilde çalıştıklarından emin olan ve gelecekte ortaya çıkabilecek olası güvenlik sorunlarını önceden görmeye çalışan kişidir.
Güvenlik Mühendisi Ne Yapar?
Güvenlik mühendisleri, güvenlik yazılımlarını test etmekten ve taramaktan ve güvenlik ihlalleri veya izinsiz girişler için ağları ve sistemleri izlemekten sorumludur. Sorunlara güvenlik perspektifinden bakarak ve yönetime iyileştirmeler önererek, güvenlik tehditlerinin olası nedenlerini erkenden çözebilirler.
Şirketin dış kaynaklardan yetkisiz erişime ve olası güvenlik tehditlerine karşı ilk savunma hattı olan güvenlik mühendislerinin yapması gereken çok önemli bir iş var. Sadece olası tehditleri nasıl tespit edeceklerini bilmiyorlar, aynı zamanda herhangi bir güvenlik tehdidi meydana gelmeden önce nasıl plan yapacaklarını ve hazırlanacaklarını da biliyorlar. Stratejiler uygulayıp test ederek, her türlü olayı gelecekteki hazırlıklar için raporlayarak, ağ güvenliğinin durumunu takip ederek ve diğer çalışanları güvenlik farkındalığını artırmak için eğiterek hepsi bir arada bir güvenlik ekibi olarak hareket ederler.
Güvenlik mühendislerinin sahip olduğu bazı görev ve sorumluluklar:
- Bir dizi güvenlik standardı ve uygulaması geliştirmek
- Mevcut üretim güvenliği sorunlarını çözmek için yeni yollar yaratmak
- Yönetime güvenlik geliştirmeleri önermek
- Güvenlik duvarları ve veri şifreleme programları gibi yazılımların yüklenmesi ve kullanılması
- Yeni güvenlik ürünlerinin ve prosedürlerinin kurulumuna veya işlenmesine yardımcı olmak
- Güvenlik açıklarını bulmak için ağ taraması yapmak
- Penetrasyon testi yapmak
- Güvenlik ihlalleri veya izinsiz girişler için ağları ve sistemleri izleme
- İzinsiz girişlerin bildirilmesine yardımcı olan yazılımların yüklenmesi
- Olayları işlemek ve izlemek için otomasyon komut dosyaları geliştirmek
- Güvenlik çözümlerini endüstri standardı analiz kriterlerini kullanarak test etme
- Düzensiz sistem davranışına dikkat etmek
- Yazılım, donanım ve kullanıcı ihtiyaçlarındaki değişiklikleri denetlemek
- Önde gelen olay müdahale faaliyetleri
- İhlallerin nasıl gerçekleştiğine dair önde gelen araştırmalar
- Bulguları yönetime bildirmek
- Bir kuruluşun bilgi güvenliği stratejisinin planlanmasına yardımcı olma
- Personel üyelerini eğitim ve farkındalık yoluyla bilgi güvenliği konusunda eğitmek
- Yasal, teknik ve düzenleyici alanlarda değişiklik önermek
Güvenlik mühendisi Nasıl Olunur?
Güvenlik mühendislerinin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da girişimci yani; maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser.
Bu meslek sana göre mi? Güvenlik mühendisinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer ve Meslek testimizi uygulayın.
Güvenlik Mühendisinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Güvenlik mühendisleri çeşitli şirketler ve kuruluşlar için çalışabilir. Ağ güvenliği donanım ve yazılımının uygulanmasından ve yönetilmesinden, güvenlik politikasının uygulanmasından ve güvenlik denetimleri ve tavsiyelerinin gerekliliklerine uymaktan sorumludurlar. Güvenlik mühendisleri genellikle daha büyük bir teknoloji ekibinin parçası olarak çalışır ve doğrudan üst yönetime rapor verir. Büyük bir kuruluşta, genellikle bir güvenlik yöneticisine rapor verirler.
Güvenlik Mühendisleri ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.