Göğüs Hastalıkları Uzmanı Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Nedir?

Akciğer tıbbı, akciğerleri ve solunum yolunu etkileyen durumların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan bir iç hastalıkları alt uzmanlığıdır. Pulmonoloji genellikle yaşam desteği ve mekanik ventilasyona ihtiyaç duyan hastalara bakmayı içerir.

Göğüs hastalıkları uzmanı, akciğer (akciğer) rahatsızlıkları ve göğüs hastalıkları, özellikle pnömoni, astım, tüberküloz, amfizem ve komplike göğüs enfeksiyonlarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.

Göğüs hastalıkları uzmanı Ne Yapar?

Göğüs hastalıkları uzmanları, erkeklerde ve kadınlarda solunum sistemini etkileyen durumları teşhis eder ve tedavi eder. İç hastalıkları, akciğerler ve kardiyo-pulmoner sistem (akciğerler, kalp, kan damarları ve bir kişinin nefes almasına yardımcı olan tüm organları içerir) özel olarak eğitilmişlerdir. Hava yolu burun, ağız, yutak, gırtlak, nefes borusu, bronşlar, bronşiyoller ve alveolleri içerir.

Göğüs hastalıkları uzmanları bulaşıcı, yapısal, enflamatuar ve neoplastik solunum bozuklukları konusunda uzmanlığa sahiptir. Bir hasta nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı ve inatçı öksürüğü içerebilen bir akciğer problemi semptomları gösterdiğinde birincil doktorlar tarafından danışılır. Akciğer fonksiyon testleri ve tıbbi görüntüleme gibi akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan çeşitli teknikler vardır. Teşhis konulduktan sonra, pulmoner rehabilitasyon veya ilaç tedavileri devam eder. Rehabilitasyon, solunum fonksiyonu azalmış veya ilaçla çok az iyileşme belirtisi gösteren hastalar içindir.

Göğüs hastalıkları uzmanları, antiobiyotikler, steroidler (hap veya enjeksiyon şeklinde gelebilen) veya inhalerler dahil olmak üzere solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için birçok tedavi arasından seçim yapabilirler. Göğüs hastalıkları uzmanları ayrıca hastalarını yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya teşvik eder ve ilaçlara bağımlılıklarını en aza indirgemek için onlara başa çıkma stratejileri öğretir. Amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve diğer kronik hastalıkların ileri evrelerinde pulmonologlar hastalarına solunum makineleri ve oksijen gibi palyatif bakım sunarlar.

En Popüler:  Jokey Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Bir göğüs hastalıkları uzmanının gözetimi altında olan hastalıklardan bazıları akciğer kanseri, zatürree, kistik fibroz, uyku apnesi ve tüberkülozdur. Aşağıdaki maddeler göğüs hastalıkları uzmanlarının da teşhis ettiği ve tedavi ettiği diğer bazı yaygın durumlardır:

Astım – Hırıltılı solunum, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük

Bronşektazi – Büyük bronşiyal hava yollarında hasar ve genişleme (genişleme). Bugün Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm vakaların yaklaşık yarısı kistik fibrozdan kaynaklanmaktadır.

Bronşit – Genellikle enfeksiyondan kaynaklanan hava yollarının iltihaplanması

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) – KOAH, hava yolu iltihabı, akciğer dokusu hasarı ve sınırlı hava akışını içeren bir grup akciğer hastalığıdır. Kronik bronşit ve amfizem, KOAH’ın en yaygın formlarıdır.

Kronik bronşit – Bir hasta en az üç ay boyunca ayın çoğu gününde aşırı mukuslu öksürük çektiğinde.

Amfizem – Akciğerlerin tamamen inemediği akciğerlerdeki hava keselerinde (alveoller) hasar.

İnterstisyel Akciğer Hastalığı – (ILD), kronik akciğer bozukluklarının uzun bir listesini içerir. Nefes darlığı ve kuru öksürük, bu rahatsızlıkların çoğunda ortaktır. ILD genellikle ilerleyici bir durumdur.

Mesleki Akciğer Hastalığı – Çalışma ortamında tahriş edici veya toksik maddelere maruz kalmadan kaynaklanır.

Asbestoz – Mikroskobik asbest liflerine maruz kalmanın neden olduğu akciğer dokusunda progresif yara izi.

Byssinosis (Kahverengi Akciğer Hastalığı) – Küçük hava yollarının tıkanması ciddi şekilde bozulmuş akciğer fonksiyonu ile sonuçlanır. Yaygın neden, kenevir, keten veya pamuk işlemeden kaynaklanan tozdur.

Çiftçinin Akciğeri – Çiftliklerde bulunan saman, saman, tahıllar ve diğer organik maddeler üzerinde büyüyen bir organizmaya maruz kalmanın neden olduğu alerjik reaksiyon.

Aşırı duyarlılık pnömonisi – Küf, bakteri veya mantar gibi solunan bir alerjene maruz kalmanın neden olduğu solunum yollarının akut veya kronik iltihabı.

Silikoz – Madenlerde, dökümhanelerde, patlatma işlemlerinde ve taş, kil ve cam imalatında silika tozuna maruz kalmanın neden olduğu bir akciğer hastalığı.

En Popüler:  Kredi Analisti Ne Yapar? Nasıl Olurum?

Pulmoner Fibroz – Özellikle oksijen ve karbondioksit değişiminin gerçekleştiği küçük kan damarlarının ve hava keselerinin içinde ve çevresinde akciğerlerde kalınlaşma ve yaralar.

Romatoid Akciğer Hastalığı – Romatoid artrit ayrıca akciğerlere zarar vererek akciğerlerin iç yüzeyinde iltihaplanmaya (plörit), akciğerlerin çevresinde sıvı birikmesine (plevral efüzyon), akciğerlerde romatoid nodüllere (küçük topaklar) ve akciğerlerde skarlaşmaya (pulmoner fibroz) neden olabilir. ).

Sarkoidoz Organlarda büyüyüp kümeleşebilen ve bu organların nasıl çalıştığını etkileyen granülomlar (bağışıklık hücrelerinin küçük topakları). Sarkoidoz genellikle akciğerlerde veya lenf düğümlerinde başlar. Fakat sonunda diğer organları da etkileyebilir.

Göğüs hastalıkları uzmanları, akciğerle ilgili bir teşhisi belirlemeye yardımcı olmak için muayene ve testler yapar. Bunlar şu maddeleri içermektedir:

  • CT tarama
  • Göğüs Floroskopi
  • Göğüs Ultrasonu
  • Lobektomi
  • Plevral Biyopsi
  • Pulmoner fonksiyon testi
  • Nabız Oksimetre Testi
  • Transplantasyon
  • Torasentez
  • Bronkoskopi
  • Uyku Çalışması

Göğüs hastalıkları uzmanı Nasıl Olunur?

Göğüs hastalıkları uzmanlarının farklı kişilikleri vardır. Sosyal bireyler olma eğilimindedirler. Bu da kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısı oldukları anlamına gelir. Sosyalleşmede, başkalarına yardım etmede ve öğretmede çok başarılılar. Bazıları aynı zamanda araştırmacı yani; entelektüel, iç gözlemci ve meraklı.

Bu meslek sana göre mi? Göğüs hastalıkları uzmanının en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

Göğüs Hastalıkları Uzmanının Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

Göğüs hastalıkları uzmanı kendi ofisinde veya multidisipliner bir uygulamanın bir parçası olarak çalışabilir. Hastane ortamında, özellikle yoğun bakım ünitelerinde de çalışabilirler.

Çalışma programı bir haftadan diğerine değişebilir. Bu kariyer büyük ölçüde hastaların durumuna bağlıdır. Bu yüzden göğüs hastalıkları uzmanlarının düzensiz saatlerde kendilerine danışmaları gerekebilir. Çoğu göğüs hastalıkları uzmanı iş yüküne ayak uydurmak için haftada 50 veya 60 saat çalışıyor.

Göğüs hastalıkları uzmanları ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu