Girişimci ne yapar?
Girişimci Nedir?
Girişimci kelimesi, bir ihtiyacı belirleyen ve bu boşluğu doldurmak için yenilikçi bir iş fikrine sahip kişiyi ifade eder. Girişimciler, fikirlerini uygulamanın birçok riskini üstlenmeye ve ayrıca şirketlerinin veya organizasyonlarının lideri rolünü üstlenmeye isteklidir. İşin yürütülmesi, başarısı veya başarısızlığı için tüm sorumluluğu üstlenirler. Modern bir yorum, girişimci olmayı online kullanım için yenilikçi ve yaratıcı fikirlerle ve bir niş doldurmak için internetin gücünü kullanabilen biriyle ilişkilendirebilir.
Bir girişimcinin basmakalıp imajı, sıfırdan bir iş kuran birinin imajı olsa da mevcut bir işletmeyi (örneğin, bir franchise sahibi) satın almak veya ona eklemek veya bir aile işletmesini devralmak gibi başka seçenekler de vardır.
Girişimci Ne Yapar?
Girişimciler, nihai finansal kar hedefiyle işletmeler geliştirir, tasarlar, üretir, pazarlar ve sonunda satarlar. Küçük ayakkabı mağazalarından teknoloji girişimlerine kadar her şeyin sahibi ve işletmecisi. Büyüklüğü ve kapsamı ne olursa olsun (Microsoft, Facebook, McDonald’s vb.) Ülkedeki her işletmenin arkasında girişimciler var.
Kendi işinize sahip olmak son derece faydalı ve tatmin edici olabilir. Bununla birlikte girişimci olmak aynı zamanda çok fazla risk ve inisiyatif üstlenmek anlamına gelir ve kaçınılmaz olarak makul miktarda stres ve kaygı ile birlikte gelir.
İşletme sahipleri büyük olasılıkla ofise ilk gelenler ve son çıkan kişilerdir. İşlerin olabildiğince sorunsuz bir şekilde yürüdüğünden emin olmak için hafta sonları ve tatillerinin çoğunu kaybederek genellikle akşamları fazladan saatler ayırırlar.
Girişimcilik, inisiyatif sahibi olmayı ve başarılı olmak için güçlü bir kararlılığı gerektirir. Aynı zamanda muazzam bir güven, azim ve bağımsızlık gerektirir. Bu durum yatırımcıları veya müşterileri bulmak için yüzlerce soğuk arama yapmak ve e-postadan sonra e-posta yazmak anlamına gelebilir. Online pazarlama kampanyaları aracılığıyla sosyal medyada nasıl ses getirileceğini öğrenmek anlamına gelebilir. Veya bir ürünün üretim maliyetlerini belirlemek için üreticilerle görüşmek anlamına gelebilir.
Çeşitli girişimciler vardır:
İş girişimcisi iş dünyası için fikri veya ürünü olan kişidir. Genellikle yeni veya farklı bir fikir, daha önce görülmemiş bir şey veya mevcut bir sektör için yeni bir bükülme veya gelişme sağlayan bir şeydir.
Sosyal girişimci sosyal değişim için yenilikçi fikirlere veya sosyal sorunlara yeni çözümlere sahip olan ve zamanını bu fikirleri hayata geçirmek için ayıran kişidir. Bu durum eşitsizlik veya yoksulluk konularını içerebilir. Buna bir örnek, bu sorunları çözmek için yeni bir hayır kurumu oluşturmak olabilir.
Seri girişimci Çok fazla fikri olan ve bu fikirleri uygulamak için sürekli olarak yeni şirketler veya girişimler başlatan birini ifade eder. Genel olarak bir seri girişimci, önceki girişimlerinde iyi başarılar elde etmiş ve yeni girişimler başlatmasına olanak tanıyacaktır.
Yaşam tarzı girişimcisi Tutkulu oldukları bir spor, hobi veya eğlenceye dayanarak fikirlerini veya girişimlerini başlatan birini ifade eder. Bu tür bir girişim için, genellikle büyük başlangıç maliyetleri gereklidir. Genellikle iş dünyasında başarılı olmuş ve yatırım yapacak parasının bir kısmına sahip olan insanlar bu geçişi yapabilir.
Girişimci Nasıl Olunur?
Girişimcilerin farklı kişilikleri vardır. Girişimci bireyler olma eğilimindedirler. Bu da maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser oldukları anlamına gelir. Baskın, ikna edici ve motive edicidirler. Bazıları aynı zamanda araştırmacı yani; entelektüel, iç gözlemci ve meraklı.
Bu meslek sana göre mi? Girişimcinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Girişimcinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Genelde işyeri ofis tabanlı olacaktır ancak değişebilir. İşyerinin büyüklüğü, girişimin büyüklüğüne bağlı olacaktır ve evde veya küçük bir ofiste başlayıp büyük bir şirkete dönüşebilir. Bazı girişimler için, işyeri belirli bir fikre veya sektöre bağlı olacaktır. Örneğin bir spor girişimi bir spor tesisi gerektirebilir ve bu işyeri görevi görebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Başarılı girişimciler hangi kişilik özelliklerine sahiptir?
İnsanlar bir girişimci olmayı hayal ettiklerinde, kendilerini istedikleri şekilde ve ne zaman çalışma özgürlüğü sunan başarılı ve karlı bir işin sahibi ve patronu olarak görebilirler. Maalesef bu gerçek değil (olsaydı, herkes girişimci olurdu).
Gerçek şu ki, çoğumuz girişimci olmak için biçilmiş kaftan değiliz. Çünkü inanılmaz derecede değerli olsa da muazzam miktarda çalışma gerektirir ve çok fazla cesaret, kararlılık ve azim gerektirir. Meslek İstatistikleri Bürosu bize yeni işletmelerin yaklaşık %20’sinin ilk yıllarında ve yaklaşık %50’sinin beşinci yılında başarısız olduğunu söylüyor. Bu olasılıklara rağmen her yıl binlerce yeni işletme kuruluyor; bazıları son derece başarılı olacak, bazıları kendi yaşamlarını sürdürebilecek ve diğerleri kapanacak.
Öyleyse başarılı bir iş yürütmek için ne gerekir? Başarılı işler yürüten girişimcilere baktığınızda, bu bireylerin hepsinin ortak olduğu bir avuç özellik vardır. Birkaçına bir göz atalım:
Vizyon
Girişimci olmak söz konusu olduğunda vizyon, keşfetme, itme, performans gösterme ve devam etme ve sonunda başarılı olma kararlılığına sahip olma dürtüsü ve cesaretini sağlar. Başarılı girişimciler işlerinin amacını ve hedeflerini ifade edebilir ve kim, ne, nerede, ne zaman ve niçin olduğunu açıklayabilir.
Vizyon, kaçınılmaz iniş ve çıkışlarla karşılaşıldığında ve kurucu, kurucu ortak ve yakın ekipten kararlılık ve esnekliğe ihtiyaç duyulduğunda önemli bir bileşen olan bir organizasyon içindeki kültürü ve çerçeveyi de oluşturur. Başarılı girişimcilerin sadece işlerine dalarak değil, aynı zamanda kendilerini büyümeleri ve kendilerini rahatlık alanlarının dışına itmeleri için güçlendirecek bireylerle çevrelemesi gerekir.
Sürüş
Girişimciler, beş yıl içinde yaklaşık %50 başarı şansı olan bir iş fikrinin peşinden gitmek için hayatlarını ve ailelerinin hayatlarını riske atan bireylerdir. Bu yolu kullanmak inanılmaz derecede zorlu ve rekabetçidir ve hem kararlılık hem de motivasyon gerektirir. Bu kararlılık ve motivasyon, derinlerde, başarılı olma dürtüsünden gelir.
Her girişimcinin dürtüsü kendine özgüdür; para kazanma, başkalarına yardım etme, özerkliğe sahip olma, bir amaç için benzer düşünen bireylerden oluşan bir ekip oluşturma, rekabetçi olma, bir miras bırakma ya da basitçe bir dürtü olabilir.
Tutku
Kuşkusuz, girişimcilik hem vizyona hem de güdüye sahip olmayı içerir. Bununla birlikte yaptıklarına ve kime hizmet ettiklerine karşı gerçek bir tutku ve sevgi olmadan, girişimciler başarılı bir iş kurmanın ve yürütmenin zorluklarının üstesinden gelmeyi çok zor bulacaktır.
Tutku, girişimcileri bir misyona çeken şeydir ve işlerinde başarılı olmak için sahip olmaları gereken dürtüyü yaratır. Bir girişimci yaptıkları konusunda gerçekten tutkulu olduğunda ve zorluklar aşılmaz görünse bile havlu atıp işi bırakmak bir seçenek değildir.
Tutku, girişimcilere alternatif ve fütüristik bir dünya görüşü sağlayan, onları acımasızca ileriye götüren ve her çalışanın şirkete olan bağlılığına ilham vermek ve bunları pekiştirmek için gerekli olan şeydir.
Güven
Herhangi bir işe başlamak, bir girişimcinin ilk adımını atacak güvene sahip olmasını gerektirir. Fakat güven, girişimciler için daha da derin bir anlam kazanmalıdır. Bir girişimci olarak sağlam ve sessiz bir özgüven yaymak (kibir veya egoizm ile karıştırılmamalıdır) çok güçlü bir karakter özelliğidir. Çalışanlar ve yatırımcılar arasında güven ve saygı duygusu oluşturur ve başarılı bir şekilde müzakere ve anlaşmalar yapabilmek için belirleyici bir faktördür. En çok ihtiyaç duyulduğu zor ve zorlu zamanlarda da kullanılabilir.
İyi ya da yapmakta rahat olan şeyleri yaparken güven duymak kolaydır. Bununla birlikte girişimciler ancak kendilerini belirsizliğe açtıklarında yenilik yapabilir ve gelişebilirler, işlerin her zaman sabit olmayacağını kabul ederler ve öğrenme ve büyüme için her zaman bir yer olduğunu anlarlar. Günün sonunda, bir girişimci olarak güven inşa etmek, iş için neyin en iyisi olduğunu öğrenerek, kontrol edilebilecek şeylere sahip çıkarak ve hesaplanmış riskler alarak her gün üzerinde çalışılabilecek bir şeydir.
Tevazu ve Empati
Kimse egomanyaklarla uğraşmaktan hoşlanmaz – kendilerini diğerlerinden daha iyi gören insanlardan daha itici bir şey yoktur. Girişimcilerin en başarılı başarılarda bile ayaklarını yerde tutmak için bilinçli bir çaba göstermeleri gerekir.
Alçakgönüllülük genellikle düşük özgüvenle karıştırılır. Fakat alçakgönüllülük kendinizi daha az düşünmek değildir, kendiniz hakkında daha az düşünmektir. Alçakgönüllülük pratiği yapmak, algısal, öz farkındalık, kibar ve empatik olmayı içerir. Bu özellikleri benimsemeyi günlük bir uygulama haline getiren ve hem güçlü yönleri hem de sınırlamaları konusunda dürüst olan girişimciler, uzun vadede ödüller kazanacaklar.
Altın kural basittir; insanlara her zaman size davranılmasını istediğiniz gibi davranın. En başarılı girişimciler kredinin gerekli olduğu yerde kredi verebilir, yardıma ihtiyaç duyulduğunda yardım isteyebilir, yanlış olduklarında itiraf edebilir ve yapıcı eleştirileri dinleyebilir. Bu durum daha dürüst, şefkatli ve yardımsever bir kişi yapar ve nihayetinde saygın ve güvenilir bir lider olur.
Açık fikirlilik
Girişimciler açık fikirli kalarak, farklı bakış açılarını değerlendirmeye istekli olarak ve yeni süreçleri deneyerek daha yüksek başarı seviyelerine ulaşabilirler. Yeni fikirleri ve bakış açılarını memnuniyetle karşılamak, nihayetinde işletme sahiplerinin sorunlara daha iyi çözümler bulmasına ve uzun vadede kendilerine fayda sağlayabilecek daha fazla fırsata açık ve açık olmalarına yardımcı olabilir. Açık fikirli olmak, alçakgönüllü olmakla el ele gider. Çünkü geçmiş kişisel yerleşik inançları görebilmek ve kişinin egosunu bırakması, bir girişimcinin hızlı bir şekilde dönmesine ve orijinalin parçası olmayan fırsatlardan yararlanmasına izin verebilir.
Pek çok girişimcinin açık fikirli olma konusunda iyileştirme alanı vardır. Çünkü kontrol altında olma ihtiyacının üstesinden gelmek zor olabilir. Her şeyi bilmediğini kabul etmek, biraz savunmasız bir his uyandırabilir. Bununla birlikte açık bir zihin geliştirmek, kişisel inançlar veya başkalarının ideolojileri tarafından sınırlandırılmadan güçlü bir benlik duygusu ile sonuçlanabilir.
Kararlılık
Etkili bir girişimci ve liderin hızlı ama etkili bir şekilde karar verebilmesi gerekir. Yanlış bir karar verme korkusu nedeniyle karar vermesi çok uzun süren bir girişimci, herhangi bir kuruluş için çok büyük bir olumsuzluktur. Karar vermemek başlı başına bir karardır. Belirsizlik, erteleme ve kararsızlık bir organizasyon içinde yalnızca endişe ve güvensizlik yaratabilir.
Bir lider, bazı kararlar doğru kararlar olmayacak olsa da “belki” den daha sık “evet” veya “hayır” demekten daha iyidir. Kararlı olmak dürtüsellik veya dikkatsizlik anlamına gelmez – aşırı analiz etmeden veya gereksiz yere bir kararı geciktirmeden karar verme süreciyle ilgili tüm ilgili gerçekleri dikkate alabilmek anlamına gelir.
Girişimcilerin zaman harcamaları gereken şey, uzun vadeli vizyonlarını bulmaktır. Geleceğin net bir vizyonu, tüm küçük günlük kararları çok daha kolay hale getirecektir. Çünkü her küçük karar ya şirketi doğru yönde hareket ettirir ya da başarmak için öğrenilmesi gereken önemli bir ders haline gelir.