Geoteknik Mühendisi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Geoteknik Mühendisi Nedir?
Geoteknik mühendisliği, yer yüzeyinin altında ne olduğunu araştırmayı ve anlamayı içeren inşaat mühendisliği alanında bir uzmanlık alanıdır. Geoteknik mühendisleri, jeolojik oluşumların inşaat projeleri üzerindeki etkisini anlıyor. Konut, ticari veya endüstriyel binaların ve yapıların altında ve çevresinde toprağın oluşumunu incelemek için ileri düzeyde bilimsel ve matematiksel süreçler bilgisini kullanırlar.
Bir jeoteknik mühendisinin yetenekleri kuyu açmak, üretim ve depolama tesisleri inşa etmek, petrol ürünlerini taşımak ve yer altı suyu akışını incelemek için kullanılır. Bu kariyer, deniz operasyonlarından Kuzey Kutbu’ndaki yüzen buz platformlarına ve madencilik operasyonlarına kadar inanılmaz olanaklara sahiptir.
Geoteknik Mühendisi Ne Yapar?
Tüm inşaatlar yerde veya yerde gerçekleşir, bu nedenle jeoteknik mühendisliğinin tüm inşaat mühendisliği projelerinde nasıl önemli bir rol oynadığını görmek kolaydır. Herhangi bir inşaat çalışması yapılmadan önce, bir saha incelemesi yapmak hayati derecede önemlidir. Bunun yerine getirilmemesi, inşaat projeleri üzerinde genellikle olumsuz ve pahalı sonuçlar doğurmuştur.
Geoteknik mühendisleri, büyük kamu ve özel projelerin geliştirilmesi sırasında dünyanın fiziksel ortamını korur ve sürdürür. İnşaat mühendisliği inşaatı ve tasarımındaki uzmanlıklarını birleştirmek, sahaları güvenli bir şekilde araştırıp analiz etmelerini ve mevcut ve gelecekteki istikrarlarını belirlemelerini sağlar. Bunun gibi projeler genel olarak fiziksel ortamda büyük değişiklikler içerir ve binalar, köprüler, barajlar, havaalanı pistleri ve kuleler gibi büyük yapıların tünellenmesini ve inşasını içerebilir.
Geoteknik mühendisleri aşağıdaki işler çerçevesinde aşağıdaki işlevleri yerine getirir:
Geoteknik veya Jeoloji Mühendisleri (Genel)
– sismik araştırmalardan elde edilen teknik sonuçların analizini ve haritalamasını sağlamak ve özelliklerini ve risklerini belirlemek için yer altı koşullarını ve malzemeleri araştırmak
Geoteknik veya Jeoloji Mühendisi (Yağlı Kum Projeleri)
– petrol kumları madenciliğinde kullanılan açık ocak duvarları, maden atık dökümleri ve baraj yapıları tasarlayın ve baraj yapılarında şev stabilitesini, sızıntıyı ve hidrolik ayırmayı analiz edin.
Hidrojeoloji Mühendisi
– atılmış petrol kumu malzemeleri, toprak ve kumdan su ekstraksiyonu ve kuyulara buhar enjeksiyonu içeren havuzların tasarımını ve analizini sağlamak; ve kayalarda (akiferler) sıkışmış yeraltı su katmanlarını değerlendirin. Ayrıca çevresel restorasyon konusunda tavsiyelerde bulunurlar.
Rezervuar Jeomekanik Mühendisi (Petrol ve Gaz Operasyonları)
– toprakların mukavemetini, sondaj deliği stabilitesini, gerilme sınırlamasını, kaya oluşumlarının geçirgenliğini ve yer altı rezervuarlarında hapsolmuş hidrokarbonların derecesini analiz edin
Jeomekanik Mühendisleri (Deniz Operasyonları)
– fiziksel yapılar ile deniz jeolojisi, ankraj sistemleri, tortu erozyonu, şev stabilitesi ve açık deniz ve kıyı yapıları için temeller arasındaki ilişkiyi analiz edin
Geoteknik mühendisi Nasıl Olunur?
Geoteknik mühendislerinin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.
Bu meslek sana göre mi? Geoteknik mühendisinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer ve Meslek testimizi uygulayın.
Geoteknik Mühendisinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Geoteknik mühendisleri zamanlarının çoğunu konforlu ofis ortamlarında çalışarak geçirirler. Zaman zaman operasyon alanlarını ziyaret ederler ve bazen potansiyel olarak tehlikeli koşullara ve sert hava koşullarına maruz kalırlar. Uzun süreli ziyaretler gerçekleşir ve bazen yer değiştirme gerekebilir.
Geoteknik mühendisleri aşağıdaki kuruluş türleri tarafından istihdam edilebilir:
• Kolejler ve üniversiteler
• İnşaat müteahhitleri
• Elektrik hizmet şirketleri
• Mühendislik danışmanlık firmaları
• Madencilik şirketleri
• Belediye, bölgesel ve hükümetler
• Petrol ve gaz arama, üretim ve nakliye şirketleri
• Petrol hizmetleri şirketleri
• Kamu ve özel araştırma kuruluşları
• Gayrimenkul geliştirme şirketleri