Genetikçi Nedir? Nasıl Olunur?

Genetikçiler, genetik laboratuvar testlerinin sonuçlarını gözden geçirir ve genetik hastalıkları teşhis etmek veya tedavi etmeye çalışmak için çalışır. Bu kariyer alanı son derece tekniktir ve sürekli gelişmektedir, bu nedenle bu kariyerde olanlar, bilimsel, tıbbi ve genetik araştırmalardaki en son araştırmalar ve ilerlemeleri takip etmelidir.

Bir genetikçinin ne yaptığını öğrenmek için Youtube’dan meslek tanıtım videosu izleyebilirsiniz.

Ücretsiz Meslek Testi

Nasıl Genetikçi Olunur?

E-Kurs’a göre ankete katılan genetikçilerin %90’ından fazlası doktora derecesine sahipti ve yarısından fazlası doktora sonrası eğitim aldığını bildirdi. Fakat bu genetikçiler eğitimlerine yeni başlayıp doktora derecelerini kazanmak için atlamadılar. İlk önce biyoloji gibi ilgili bir bilim dalında lisans derecelerini kazandılar. Daha sonra yüksek lisansını ve son olarak da genetik doktorasını kazanmak için eğitimlerine devam ettiler. İlgili yaşam bilimi dereceleri ve kursları genellikle biyomedikal bilim, biyoloji, mikrobiyoloji, genetik veya biyokimyayı içerir.

Ayrıca genetiğin çeşitli yönlerinde uzmanlaşabilirsiniz ve bu ek eğitim gerektirebilir. Örneğin bazı klinik genetikçiler tıp fakültesine gittiler ve hastalarla klinik bir ortamda çalıştılar. 

Bu kariyer alanı hakkında daha fazla bilgi için Amerikan Genetik Derneği’ne göz atabilirsiniz.

Genetikçinin İş Tanımı

Genetikçiler bitkilerden, hayvanlardan ve insanlardan genetiği inceler. Bunu etkileşimleri, genlerin nasıl evrildiğini ve kopyaların ne zaman gerçekleştiğini belirlemek için yaparlar. Genetikçiler, patologların hastalığı bulmasına veya önlemesine yardımcı olur. Bunu, genetik materyali incelemek için laboratuvarlarda çalışarak yaparlar. Genetikçiler, mikroskoplar veya DNA tarayıcıları gibi gelişmiş ve standart ekipman kullanırlar. Genetikçiler, özel bir yazılım kullanarak genetik verileri izlemek ve değerlendirmek için bilgisayarları kullanır. Görevlerin diğer görevleri arasında araştırma ve deneyler yürütmek, genetik laboratuvar sonuçlarının yorumlanması ve dokümantasyonu ve bulguları sonuçlandırmak, bilimsel dergilerde yayınlamak veya konferansta meslektaşlarına konferanslarda tartışmak için kullanılan işlemler yer alır.

En Popüler:  Doktor Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Genetikçiler genel olarak tam zamanlı çalışır. Hastanelerde, araştırma üniversitelerinde, ilaç, tarım, bahçecilik veya biyoteknoloji şirketlerinde çalışırlar.

Genetikçi Kimdir?

Genetikçi, canlı organizmalardaki özelliklerin kalıtımını inceleyen bir biyologdur. Genetikçiler DNA’yı çıkarır ve testler yapar, ardından laboratuvar sonuçlarını yorumlar. İstatistik ve matematik bilgilerini genetik verileri değerlendirmek için kullanırlar ve sonuçlarını kaydetmek için ayrıntılı kayıtlar tutarlar. Bazı genetikçiler, ebeveynlerden çocuklara taşınan genetik bozuklukları inceler ve olası tedavi ve tedavileri araştırır. Tıp öğrencileri ve lisansüstü öğrencilere de ders verebilirler ve araştırma fonları aramak için hibe önerileri yazmaları gerekebilir. Diğer genetikçiler, hastalardaki kalıtsal durumları teşhis eder ve tedavi eder.

Genetikçiler ayrıca, yetkililerin DNA analizini kullanarak şüphelileri pozitif olarak tanımlamasına yardımcı olmak için ceza davalarına danışabilir veya antik organik maddeyi incelemek için arkeologlarla birlikte çalışabilirler. Diğer genetikçiler, tarımsal ürün dayanıklılığını ve üretkenliğini artırmaya odaklanıyor. Genetikçiler kariyerleri boyunca okumaya ve çalışmaya ve alandaki değişikliklere ayak uydurmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan birçok kişi konferanslara katılır ve bulgularını konferanslara da sunabilir. Çoğu pozisyon, yüksek lisans veya doktora derecesi gerektirir. genetikte ve çoğu da bu alanda iş deneyimi gerektirir. Klinik genetikçiler bir Tıp Doktoru derecesini ve ardından genetikte tıbbi bir ikametgahı tamamlamalıdır. Tüm doktorlar için lisans gereklidir ve diğer bazı pozisyonlar için gerekli olabilir.

Kaynakça

  • Kariyer Geliştirme Merkezi. 19-1029.03.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu