Genetikçi Ne Yapar? Nasıl Olurum?
Genetikçi Nedir?
Genetikçi, genetik biliminde uzmanlaşmış kişidir. Bu durum farklı organizmaların özellikleri, bu özelliklerin gelişimi ve bu özelliklerin soylarına nasıl aktarıldığı ile ilgilenen bir biyoloji dalıdır. Bir genetikçi, kalıtsal hastalıkları veya konjenital malformasyonları olan hastaları değerlendirecek, teşhis edecek ve yönetecek ve ayrıca hastaları diğer tıbbi uzmanlık alanlarına yönlendirecektir.
Genetikçi Ne Yapar?
Genetikçiler, farklı yaşam formlarının nasıl değiştiğini ve bu varyasyonların sonraki nesillere nasıl aktarıldığını inceler. Bu durum belirli kalıtsal özelliklerin kökenini, mekanizmalarını ve yönetim yasalarını belirlemek için deneyler yapmalarını gerektirir.
Genetikçiler ayrıca belirli özelliklerden sorumlu olan belirleyicileri (hastalık direnci, boyut ve renk farklılıkları gibi) ararlar. Bunu, kalıtım ile doğurganlık ve olgunluk gibi faktörler arasındaki çeşitli ilişkileri anlamak için dikkatli bir analiz yoluyla yaparlar.
Nerede çalıştıklarına bağlı olarak genetikçiler daha sonra kimyasallar, radyasyon veya başka yollarla ya da genetik danışmanlıkta, kalıtsal bir hastalığı yönetmede ya da yeni bir hastalığı öğretirken öğrendiklerini kullanarak yeni özellikler oluşturmak veya değiştirmek için yöntemler geliştirebilirler. gelecekteki genetikçilerin mahsulü.
Bir kişinin girmeyi seçebileceği birkaç genetiği dalı vardır; her biri kendine özgü zorluklar ve ilginç konular sunar. Bazı genetikçiler, mahsul verimini artırmak ve değerli mahsulleri yaygın olarak etkileyen çeşitli hastalıklara karşı direnci öğrenmek için tarıma giderler. Biyotıp, bu hastalıkların ve bozuklukların nedenlerini hedef alan ilaçlar oluşturmak için bazı hastalıkların genetik ve genetik kökenine ilişkin bilgileri uygular. Orak hücre anemisi gibi bazı kişilerin doğumdan itibaren yaşadığı genetik bozuklukları da tedavi etmeye çalışabilirler.
Adli bilim adamları, belirli bir şüphelinin suçluluğunu veya masumiyetini doğrulamak için DNA testleri yapmak için genetik bilgilerini kullanabilir. Antik organik maddeyi analiz etmek için bir arkeolog veya tarihçiye yardım etmesi için bir genetikçi çağrılabilir. Bazıları bilgisayar bilimini biyolojiyle birleştiren biyoinformatik alanına giriyor, insan genomundaki gibi büyük miktarda bilgiyi analiz etmeye ve ondan bilimsel sonuçlar çıkarmaya çalışıyor.
Genetikçi Nasıl Olunur?
Genetikçilerin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları aynı zamanda sanatsal yani; yaratıcı, sezgisel, hassas, açık ve ifade edici.
Bu meslek sana göre mi? Genetik bilimcinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Genetikçinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Genetikçiler birçok farklı alanda çalışarak çeşitli işler yapabilirler. Tıp, tarım, vahşi yaşam, genel bilimler veya diğer birçok alanda genetikçiler için birçok kariyer var. İşyeri, yapılan işin türüne bağlıdır; çoğu araştırma genetikçisi bir araştırma tesisinin laboratuvarında çalışır. Nadir durumlarda bazıları numune almak için tarlaya gidebilir. Fakat bu genellikle onlar için başkaları tarafından yapılır.
Tıbbi genetikçiler hastanelerde, tıbbi araştırma tesislerinde veya biyoteknolojik araştırma şirketlerinde çalışır. Araştırma çalışmaları, tıbbi uygulamaları genetik ve kalıtım üzerine tıbbi araştırmalarla ilişkilendirmek için bu yerlerde çalışmalarını gerektirebilir. Tıbbi veya biyoteknolojik bir araştırma tesisinin laboratuvarı çok temiz ve steril bir ortamdır ve bir organizmanın genomunu analiz etmede en son teknolojik gelişmelerle doludur.
Profesörler çeşitli eğitim kurumlarında ders verirler. Çoğu çalışanı genetikte güçlü konsantrasyonlara sahip biyoloji bölümlerindeki kolejlerde çalışmaktadır. Araştırma, bu öğrenme kurumları tarafından da yürütülebilir ve bu tür okullarda genetik araştırma yapan biyoloji ve kimya laboratuvarlarının görülmesi oldukça yaygındır.
Genetikçiler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.