Genetik Danışman Nedir? Nasıl Olunur?

Diğer sağlık bilimi mesleklerinden ayrı olarak genetik bir danışman, hastalarına aile geçmişleri ve bir durumun ortaya çıkma veya yeniden ortaya çıkma şansı hakkında bilgi sağlar. Ayrıca belirlenen sağlık risklerini en aza indirebilecek yaşam tarzı seçimleri konusunda bir kişiye veya tüm ailesine danışmanlık yapabilirler. Bazı genetik danışmanlar, şirketler için ve özel muayenehanelerde ilaç danışmanı olarak da çalışabilir.

Nasıl Genetik Danışman Olunur?

Genetik danışmanlar genellikle genetik danışmanlık veya genetik alanında en az bir yüksek lisans derecesine sahiptir. Bazıları doktora derecesi almaya devam ediyor. Ders, biyoloji, insani gelişme, epidemiyoloji, psikoloji ve halk sağlığını içerir. Çoğu derece programı, öğrencilerin mezun olmadan önce hastalarla doğrudan etkileşime giren klinik rotasyonları tamamlamalarını gerektirir.

Genetik Danışmanın İş Tanımı

Genetik danışmanlar çok çeşitli laboratuvar, klinik ve araştırma ortamlarında çalışır. Kariyer seçenekleri arasında hamile kadınlara danışmanlık yapmak, hamileliği planlayan çiftler, gebe kalmakta güçlük çeken çiftler, genetik hastalığı olan bir çocuk sahibi olma riski altında olanlar ve düşük yaşayan kadınlar yer alıyor.

Ayrıca sağırlık, orak hücre hastalığı, doğum kusurları ve gelişimsel engeller gibi genetik rahatsızlıkları olan ailelere, ebeveynlere, çocuklara ve gençlere danışmanlık yaparlar. Genetik ve tıbbi sorunları olan kardiyovasküler hastalık, kanser, alzheimer hastalığı içeren aile öyküsü olan kişilere danışmanlık yaparlar.

Genetik danışmanlar ayrıca, en uygun genetik test ve testin nasıl yorumlanacağı konusunda genetik test yaptırmak isteyen doktorlara ve diğer kişilere tavsiyelerde bulunur. Ayrıca halk sağlığı ortamlarında çalışabilir ve hizmetlere erişimi iyileştirebilirler.

Genetik Danışman Kimdir?

Genetik danışmanların geleceği yani; sağlığımızın geleceğini görme yeteneği vardır. Genetik danışmanlar, bir hastanın çeşitli durumlar için riskini değerlendirmek için genetik bilgileri analiz eder, hastalara ve diğer sağlık uzmanlarına yararlı bilgiler ve tavsiyeler sunar.

En Popüler:  Kasiyer Ne Yapar? Nasıl Olurum?

Genetik danışmanlar genellikle zamanlarını laboratuvarları ile hastalarla buluştukları bir ofis arasında paylaştırırlar. Genetik kavramları basitleştiren ve farklı test seçeneklerinin avantajlarını ve dezavantajlarını açıklayan ayrıntılı raporlar ve tedavi planları yazarlar. Bu uzmanlar, tıbbi öykü için ilk görüşmeden kaynak, tedavi seçenekleri ve güvenceye kadar hastalarıyla sık sık temas kurarlar. Üniversite tıp merkezleri, hastaneler, doktorların ofisleri ve teşhis laboratuvarları dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışırlar.

Bu alana girmek, bir yüksek lisans derecesi ve genetik danışmanlıkta profesyonel bir sertifika gerektirir. Bazı devletler bir lisans gerektirir. Güncel bilimsel literatür ile güncel kalmak bir zorunluluktur. Günün sonunda, genetik danışmanlar hassas bulguları sunma konusunda şefkatli olmalı, hastaları için koşulların ve tedavilerin riskleri hakkında eleştirel düşünmeli ve sonuçta hastaya bağlı olan sağlık seçimlerini net bir şekilde açıklamalıdır.

Kaynakça

  • İŞBUL, Türk Meslekler Sözlüğü, Genetik Danışmanlar.
  • Kariyer Geliştirme Merkezi. 29-9092.00.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Raporlarından Faydalanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu