Genetik Danışman Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Genetik danışmanlar, hastalara ve ailelerine, çeşitli genetik koşullar hakkında bilinçli kararlar anlama ve vermede yardımcı olur.
Genetik bir danışman olarak rolünüz, genetik bilgiyi hastalara yorumlamak ve açıklamak ve bu bilgileri kullanmak için onları ve ailelerini desteklemek. Kalıtım faktörlerinin durumlarına nasıl katkıda bulunduğunu ve tekrarlama riskiyle başa çıkma seçeneklerini içeren tıbbi gerçekleri anlamalarına yardımcı olacaksınız.
Desteğiniz, hastalar ve aileleri için kararlar alması ve bir duruma uyum sağlaması veya bu durumun tekrarlaması riski için anahtar olacaktır.
Genetik danışmanlık, tıbbi genetik ve yüz yüze hasta etkileşimi ile ilgilenen mezunları kendine çeken bir kariyerdir. Genetik danışmanlar, genetik tıp ve danışmanlık alanında eğitim ve uzmanlığa sahip, yüksek vasıflı sağlık uzmanlarıdır.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Genetik bir danışman olarak yapmanız gerekenler:
- Kendi telefon yükünüzü yönetin – çoğu zaman yüz yüze etkileşimler yoluyla, bazı durumlarda telefonla
- Durum oluşumu veya riskini hesaplamak için aile ve tıbbi öyküleri yorumlar.
- Kalıtım, test, yönetim, korunma, kaynaklar ve araştırma konularında hastaları eğitmek
- Bilgilendirilmiş seçimleri teşvik etmek ve hastaların riske veya duruma uyum sağlamak için danışmanlık becerilerini kullanmak
- Bireyler ve aileleri tarafından gündeme getirilen psikolojik ve etik sorunları çözebilecek
- Genetik testler sipariş etmek ve akraba testlerinin yanı sıra tıbbi veya tanı testlerini düzenlemek
- Hastaları durumlarına göre uygun tarama için yönlendirebilir
- Hastaların uygun takibini sağlamak için çok disiplinli bir genetik danışman ekibinin, klinik bilim adamlarının ve diğer danışmanların bir parçası olarak diğer tıbbi ve sağlık personeli ile birlikte çalışın.
Tecrübeli genetik danışmanların ayrıca:
- Klinik genetik denetimlerini tasarlar ve uygular
- Meslektaşlarına araştırma bulguları sunmak ve sunmak
- Akıl hocası genç veya stajyer genetik danışmanları ve öğrencileri.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Stajyer genetik danışmanlarının maaşları 61.365 ile 69.500 TL arasında değişmektedir.
- Nitelikli genetik danışmanlarının maaşları 68.500 TL ile 86.500 TL arasında değişmektedir.
- Özel genetik danışman gibi daha üst düzeylerde, maaşlar 85.500 TL ile 159.500 TL arasında değişmektedir.
Devlet dışında çalışan genetik danışmanlar, maaşlar, emekli aylıkları ve sosyal haklar açısından aynı terimlere sahip olamazlar.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Genellikle 37.5 saatlik bir hafta içinde 09:00 – 17:00 saatleri arasında çalışırsınız. Başlangıç ve bitiş zamanları bölüme bağlı olarak esnek olabilir. Gerektiğinde mesai saatleri dışında çalışma yapmanız gerekebilir.
Yarı zamanlı iş ve iş paylaşımı fırsatları mevcut olabilir.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Çok farklı ve genellikle sıkıntılı insanlarla çalışacaksınız ve iş duygusal olarak zorlu olacak. Fakat hastaların zor bir durumdan geçmelerine yardımcı olacağınız için de faydalı olabilir. Çok meşgul olabilir ve ağır bir iş yükü olasıdır.
- İşler, genellikle orta ölçekli veya büyük hastanelerde mevcuttur. Bununla birlikte sadece görece az sayıda iş vardır ve kariyer gelişim şansınızı arttırmak için yer değiştirmeniz gerekebilir.
- Klinikler farklı hastanelere yayılabildiğinden iş günü içinde seyahat etmek yaygındır.
- Çoğu bölümde genetik test için hastalardan kan örnekleri almanız beklenir.
- Şu anda bu rolde çalışan erkeklerden daha fazla kadın var.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Genetik danışmanlığa yeni girenlerin çoğunluğu genetik, biyolojik/biyomedikal bilim veya hemşirelik bölümlerine sahiptir. Fakat sosyal bilimler ve psikoloji gibi diğer alanlar da ilgili olabilir.
Kursu tamamladıktan sonra, genellikle iki yıl boyunca bir genetik servisinde Kayıt öncesi bir genetik danışman görevinde çalışacak ve daha sonra GCRB’ye genetik danışman olarak kayıt olma niyetini sunmaya hak kazanacaksınız.
İkinci bir seçenek, danışmanlık yetenekleri ve insan genetiği eğitimini tamamlamış olan, daha önce üst düzey deneyime sahip, profesyonel nitelikli ve kayıtlı hemşirelere veya ebelere açıktır. Master rotasında olduğu gibi, iki yıl boyunca Band 6 ön kayıt genetik danışmanlığı görevinde çalışmanız beklenir ve sonrasında GCRB’ye kaydolmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
Alternatif olarak ilgili dereceye sahip mezunlar genetik danışmanlıkta Devlet Scientist Eğitim Programı (STP) üzerindeki bir yer için başvurabilirler. Başarılı olan adaylar Band 6’daki üç yıllık, tam zamanlı, işyerinde çalışan bir eğitim merkezinde çalışacaklar. Eğitiminizin bir parçası olarak genom danışmanlığında Master derecesi alacaksınız. STP’yi başarıyla tamamladıktan sonra, Sağlık ve Bakım Meslekleri Konseyi’ne (HCPC) klinik bir bilim insanı olarak kayıt yaptırmaya hak kazanacaksınız. Bu sayede bir genetik hizmetinde genetik danışmanı olarak çalışabileceksiniz.
Gerekli Beceriler Nedir?
Sahip olmanız gerekenler:
- Hastalardan hassas bilgi toplamak için iletişim becerileri
- Kişilerle empati kurabilmek ve hassas bilgileri iletebilmek için kişilerarası beceriler
- Danışma becerileri
- Analitik beceriler ve aile tarihini ve risk faktörlerini yorumlamak için yargınızı kullanma yeteneği
- Rapor yazma ve yazma becerileri
- Hasta yükünü yönetmek için planlama ve organizasyon becerileri
- Uygulama geliştirmeyi bilgilendirmeye yönelik araştırma becerileri
- Kendi uygulamanıza yansıtma yeteneği
- Damızlıkların giderilmesi için el-göz koordinasyonu
- Özerk ve takım halinde çalışabilme becerisi
- Çalışmak için esnek ve işbirliğine dayalı bir yaklaşım.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İlgili bir kurs/eğitim programında yer almak için ilgili bakım deneyimine ihtiyacınız olacak. İlgili tecrübe kazanılabilir:
- Sağlık hizmeti (örneğin hemşirelik/sosyal hizmet)
- Bir danışma servisine veya genetik danışma kliniğine gönüllü olmak
- Savunmasız bir çocuğu veya yetişkini desteklemek.
Dereceniz genetik veya danışmanlık üzerine modüller içermiyorsa, kurslara başvurmadan önce bu disiplinler hakkında temel eğitim almanız önerilir.
İşverenler ve İş İlanları
Çoğu genetik danışman Devlette çalışmaktadır ve İstanbul çevresindeki orta veya büyük hastanelerde klinik genetik bölümlerinde çalışmaktadır. Özel sektörde de bazı fırsatlar olabilir.
Bir üniversitede veya araştırma enstitüsünde çalışan bir araştırma kariyerini takip etmek de mümkündür.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Sürekli mesleki gelişim, GCRB ve HCPC’ye kayıt yaptırmaya devam etmenin vazgeçilmez bir parçasıdır ve genetik danışman olarak mesleki bilgi ve yetkinliğinizi geliştirmenize yardımcı olur. Her yıl uygulama alanınızla ilgili belirli bir miktarda öğrenme etkinliği gerçekleştirmeniz beklenir. Bazı öğrenme etkinlikleri örnekleri:
- İlgili kurslar ve konferanslar, örneğin: Genetik Hemşireler ve Danışmanlar Derneği tarafından düzenlenen yıllık konferans
- Seminerler ve online öğrenme modülleri
- Çalışma günleri, günlük kulüpleri ve konferanslar
- Genetik hizmetlerin işleyişi ve organizasyonu hakkında görüşmek ve görüşmek üzere yapılan bölgesel veya ulusal toplantılar
- Yayınlar veya politika belgeleri yazmak için harcanan süre.
Ek olarak ayrıca genetik danışmanlık denetiminden geçmelisiniz. Bu düzenli toplantılar sırasında, işinize rehberli yansıma ve siz ve hastalarınız arasındaki etkileşimin araştırılması için eğitimli ve deneyimli bir danışmanla tanışacaksınız. Amaç, uygulamanızı geliştirmek ve hasta bakımının kalitesini ve güvenliğini arttırmaktır.
Kariyer ve İş İmkanları
Devlet bünyesinde kayıt öncesi genetik danışmandan genetik danışmana, ana/baş genetik danışmana ve nihayetinde danışman genetik danışmanına kadar yapısal bir kariyer yolu vardır. Kalifiye olduktan sonra, deneyim kazanarak notlar arasında ilerleyebilirsiniz. Teşvik esasına dayanmaktadır ve mevcut fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için diğer hastanelere gitmeniz gerekebilir.
Temel genetik danışmanları, genetik danışmanlarının ötesinde önemli deneyime ve eğitime sahip uzmanlardır. Danışman genetik danışmanlarının uzmanlık alanında yerel ve genel olarak lider bir görevi vardır. Danışman bir genetik danışman olma fırsatları nadirdir ve yalnızca bazı klinik genetik bölümlerinde mevcuttur.
Kariyerinizi bir komite veya yönetim kurulu üyesi olarak da geliştirebilirsiniz.
Bazı genetik danışmanlar, kariyerlerini, klinik uygulamaları ile birlikte ya da sadece araştırma yaparak, genetik danışmanlığın psikososyal sorunları üzerine araştırmacılar olarak seçmeyi tercih etmektedir.