Gastroenterolog Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Gastroenterolog Nedir?
Bir gastroenterolog, gastrointestinal (GI) sistemin durumlarını ve hastalıklarını teşhis etme ve tedavi etme konusunda özel eğitimi olan bir doktordur. Bu durum safra sistemini (karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra kanalları) ve ayrıca yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağı (kolon) etkileyen hastalıkları ve bozuklukları içerebilir. Gastroenteroloji, iç hastalıkları biliminin bir alt uzmanlığıdır.
Gastroenterolog Ne Yapar?
Gastroenteroloji, öncelikle sindirim sisteminin yapısını değerlendirmede bir uzmanlık alanıdır ve gastroenterologlar, sindirim sistemi hastalıkları konusunda uzmandır (sendromlar veya semptomlar değil).
Çoğu insan, hazımsızlık, ishal, kabızlık veya rektal kanama gibi sindirim sistemi sorunlarından muzdarip olduğunda, özellikle bu semptomlar normal günlük aktivitelerine müdahale etmeye başlarsa, başlangıçta birincil doktorlarından randevu alır. Doktorları bazı testler yapabilir ve hiçbir cevap bulunamazsa, hasta genel olarak bir gastroenteroloğa yönlendirilir.
Gastroenterologlar, aşağıdaki semptom ve durumların değerlendirilmesi, teşhisi, yönetimi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmıştır:
- Karın ağrısı
- Sindirim sisteminde kanama
- Kolorektal kanser, mide kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri
- Kabızlık ve ishal
- Yutma güçlüğü
- Divertiküler hastalık
- Polipler
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
- Kolit
- Crohn hastalığı
- Safrakesesi rahatsızlığı
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- GERD (gastroözofageal reflü hastalığı)
- Hemoroid
- Hiatal fıtıklar
- Gastrit
- Karaciğer hastalığı
- Çölyak hastalığı
- Laktoz intoleransı
- Mide rahatsızlığı, mide bulantısı, kusma
- Ülserler
Bir gastroenterolog, bir hastanede veya bir ayakta tedavi kliniğinde aşağıdaki gibi spesifik teşhis testleri yapabilir:
Kolonoskopi – Kalın bağırsağı veya kalın bağırsağı ve rektumu anormallikler açısından incelemek için kullanılan bir test. Uzmanın kolonun iç kısmının ayrıntılı bir görüntüsünü sağlayan, ucunda bir kamera bulunan esnek bir tüp olan bir kolonskop kullanmayı içerir. Kolonoskopiler kolon kanseri ve kolon poliplerini teşhis etmek için kullanılır. Çoğu zaman gastroenterolog işlem sırasında şüpheli polipleri ve dokuları çıkarır.
Bir endoskopi – Bağlı bir kamera ile küçük esnek bir tüp olan bir endoskop kullanır. Rektumdan geçen bir kolonskopun aksine gastroenterolog, üst sindirim sistemini görmek için ağızdan bir endoskop geçirir. Uzman bu testi mide, safra kesesi, yemek borusu ve diğer üst gastrointestinal organların sorunlarını teşhis etmek için kullanacak ve test sonuçlarını etkili bir tedavi planı oluşturmak için kullanacaktır.
Gastroenterologlar ayrıca ultrason, CT taraması, MRI ve X-ışını gibi GI yolunun diğer görüntüleme çalışmalarını da yapabilir ve sindirim sisteminin hareketliliğini değerlendiren çalışmalar yapar. Ayrıca, küçük bir kamera içeren bir hap boyutunda ve şeklindeki bir kapsülün hasta tarafından yutulduğu bir ‘hap kamerası’ da kullanabilirler. Kamera, gastrointestinal sistemin iç kısmının fotoğraflarını çeker.
Bazen bir gastrointestinal anormallik ancak ameliyatla düzeltilebilir. Bu durumlarda gastroenterolog genel olarak bir hastayı prosedürü gerçekleştirmek için bir GI cerrahına yönlendirecektir. Ameliyat tamamlandıktan sonra hasta, devam eden tedaviye gerek olup olmadığını görmek için gastroenteroloğa dönebilir.
Gastroenterologların beslenme konusunda eğitimleri veya yiyeceklere verilen tepkilerin çoğu olmadığını unutmamak önemlidir. Sindirim sistemi vücuttaki en yoğun bağışıklık aktivitesi alanı olmasına rağmen gastroenterologların immünoloji konusunda özel bir eğitimi yoktur.
Gastroenterolog Nasıl Olunur?
Gastroenterologların farklı kişilikleri vardır. Girişimci bireyler olma eğilimindedirler. Bu da maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser oldukları anlamına gelir. Baskın, ikna edici ve motive edicidirler. Bazıları aynı zamanda sanatsal yani; yaratıcı, sezgisel, hassas, açık ve ifade edici.
Bu meslek sana göre mi? Gastroenteroloğun en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Gastroenterologun Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Gastroenterologlar genellikle bakım evleri ve ayakta tedavi cerrahi merkezleri dahil olmak üzere bir ofis veya hastane ortamında hastalara bakarlar. Genellikle diğer hekimlere danışman olarak hizmet ederler ve araştırma alanında çalışabilirler.
Gastroenterologlar ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.