Film Yönetmeni Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Birçok film yönetmeni bir film veya medya derecesine sahip olsa da başarılı bir kariyer için anahtar tecrübe, kaliteli iş üretmek ve pozitif bir endüstri itibarı oluşturmaktır.

Yönetmenler, herhangi bir film projesinin başarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Bir yönetmen olarak bir prodüksiyonun tüm yaratıcı unsurlarına katkıda bulunacaksınız ve bunları yapışkan bir filme dönüştürmekten sorumlu olacaksınız.

Bunu yapmak için güçlü bir yaratıcı vizyona ve fikirlerinizi üretim sürecinde çeşitli insanlara iletme yeteneğine ihtiyacınız var. Bu durum yapım ekibinizi, ekibinizi, aktörlerinizi ve filmi finanse etmekten sorumlu olanları içerecektir.

Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?

Bir film yönetmeni olarak yapmanız gerekenler:

  • Komut dosyalarını oku
  • Yazarlarla çalışmak ve senaryoların daha da geliştirilmesi konusunda geri bildirim sağlamak
  • Oyuncuları seç – bu seçim sürecinde bazen oyuncu yönetmenleri ve yapımcılarla çalışmak
  • Provaları izlemek
  • Çekimler sırasında doğrudan oyuncular
  • Çekim için konum seçin
  • Planlama aşamalarında ve çekimler sırasında kamera, sanat bölümü ve kostüm gibi önemli bölümlerle toplantılar yapın.
  • Yapımcı ile filmin bütçesini ve programını kabul eder
  • Bütçe ve programda kalmaktan sorumlu olmak
  • Üretimin tüm yaratıcı yönlerini denetleyin
  • Filmin son halini sunmak için editör ile çalışmak
  • Final filmi için müzik seçin veya müzik notasına karar vermek için bir besteci ile birlikte çalışın.
  • Yazarlar, yapımcılar, film festivalleri ve kamu finansman kuruluşları dahil bir iletişim ağı kurmak ve geliştirmek
  • Çağdaş teknik becerilerini sürdürmek
  • Gelişen endüstri trendleri hakkında bilgi ve farkındalığa sahip olma.

Maaşları Ne Kadar? (2023 Güncel Zamlı Maaş)

İstihdam genellikle serbest/serbest meslek esasına göre verilir ve serbest yönetmen olarak koyacağınız ücretler, projenin büyüklüğüne ve büyüklüğüne ve yöneticinin deneyim seviyesine bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir.

İşleri yönlendirmekten elde edilen gelir çoğu zaman düzensizdir. Bu yüzden tam veya yarı zamanlı işlerin yanında çalışmak gerekebilir. Bu durumda, öğretme ve ders verme veya yönetmenlik, yardımcı yönetmenlik veya üretim yönetimi gibi diğer endüstri rolleri gibi yönlendirmenizle ilgili işleri bulabilirsiniz.

En Popüler:  CBS-Coğrafi Bilgi Sistemleri Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Çalışma Saatleri

Film ve televizyondaki birçok rol gibi, yönetmenlik genellikle akşamları ve hafta sonları sosyal olmayan saatlerde çalışmayı içerir. Prodüksiyon aşamasında, genel bir çekim günü 10-12 saat arasındadır. Fakat bir yönetmen olarak bu çalışmayı, prodüksiyonun diğer yönlerini tartışan toplantılarda harcanan fazla zamanla tamamlamayı beklemelisiniz.

Çalışma Şartları Nasıl?

  • Bir projenin geliştirilmesi ve planlanması uzun zaman alabilir. Geliştirme aşaması genellikle ücretsizdir veya yalnızca projenin üretime geçmesi için gereken finansal desteği alana kadar masraflar alabilirsiniz. Bu zamanlarda esnekliğe ve motive kalma yeteneğine ihtiyacınız olacak.
  • Serbest çalışmanın niteliği istihdam güvencesizliğine neden olabilir.

Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?

Film yönetmeni olabilmek için belirli bir nitelik, giriş sınavı veya profesyonel üyelik gerekmez. Bununla birlikte üreticiler ve finansörler gibi bireyleri ve kamu fon kuruluşları, yayıncılar ve film dağıtıcıları gibi kuruluşları desteklemeye değer biri olduğunuza ikna etmeniz gerekir.

Film prodüksiyonunda veya ilgili bir konuda, zanaatınızı geliştirirken yeni teknik gelişmelerden ve endüstri trendlerinden haberdar olmanın bir yolunu sağlar.

Bu nedenle yönetmenliğe giden rotanız, bir iletişim ağı geliştirirken beceri ve deneyim kazanma ve ilgi ve kalite çalışmaları üretme itibarı olarak görülmelidir.

Gerekli Beceriler Nedir?

Sahip olmanız gerekecek:

  • Yaratıcı yetenek
  • İnisiyatif ve problem çözme becerileri
  • Güçlü iletişim becerileri
  • Diplomasi ve hassasiyet
  • Motivasyon ve liderlik becerileri
  • Baskı altında çalışabilme becerisi
  • Güçlü zaman yönetimi becerileri
  • Detaylara dikkat.

İş Deneyimi ve Staj Başvurusu

Film üzerinde çalışmak ve televizyon yayıncılığı projelerinde mümkün olduğunca fazla tecrübe kazanmak, filmlerin nasıl yapıldığı ve bir prodüksiyonun nasıl yürütüldüğü konusunda size gerçek dünyadaki bilgileri sağlayacaktır.

Kalkınan yönetmenler genellikle yönetmenlik becerilerini geliştirmek ve itibarlarını geliştirmek için kendi kendilerinin finanse ettiği ya da düşük bütçeli film projelerini yapmanın yanı sıra projelerde koşucu ve asistan olarak çalışmayı birleştirir.

İş deneyimi, ağ kurma ve kişilerinizi oluşturma olanağı sağlar. Endüstride çalışanlar genellikle benzer bir kariyer yolunu ücretli ya da gönüllü iş deneyimi izlemişlerdir. Bu yüzden ağ oluşturma beklenir ve desteklenir.

Yer çekimi İstanbul’da düzenli olarak yapılmaktadır. Film yapımları genellikle yerel film ajanslarının yardımını alarak yerel ekip ve yerleri bulmalarına yardımcı olur. Bu kurumlardaki personel, film prodüksiyonlarında ücretli ve gönüllü iş deneyimi bulmanıza yardımcı olabilir.

İşverenler ve İş İlanları

İşlerin yönlendirilmesi nadiren ilan edilir. Yönetmen olarak çalışmak, büyük ölçüde ağızdan söze ve itibar kazanmaya bağlıdır.

En Popüler:  Multimedya Uzmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Film endüstrisinde yönetmenler genellikle bağımsız yapım şirketleri tarafından serbest çalışan ve serbest çalışan bir şekilde çalışıyor. Büyük ve küçük ekranlar için filmler çekerek film dağıtıcılarına, satış temsilcilerine ve yayıncılara ulaştırırlar.

Bağımsız üretim şirketleri ve bireysel üreticiler genellikle proje için finansman aramaya başlarken bir yönetmen aramadan önce bir yönetmen olmadan ekli projeler geliştiriyorlar. Yönetmen seçimi, bir projeye mali destek almanın anahtarıdır. Çünkü yönetmenin film projesini finanse eden bireylerin veya kuruluşların gereksinimlerini ikna etmeye ya da karşılamaya yardımcı olacak deneyim, itibar ve sanatsal değeridir.

İş arayan yöneticiler, geliştirdikleri projeleri keşfetmek için üretim şirketlerini araştırmalıdır.

Yapım şirketlerinden, yayıncılardan ve ekran ajanslarından kişilerle tanışmak için ağ oluşturma etkinliklerine katılmak, bir yöneticinin kariyerinin her aşamasında da önemlidir. Prodüksiyon şirketlerine, kısa filmler, gösterileriniz veya deneyimlerinizi ayrıntılandıran özgeçmişiniz gibi çalışmalarınızın kanıtı ile doğrudan yaklaşımlarda bulunmaya hazır olun.

Yetenekli bir ajan tarafından temsil edilmek, bir yönetmen olarak iş bulma yolunda başka bir yoldur. İşverenler genellikle müdür bulmak için acenteler kullanır.

Bir temsilci tarafından temsil edilme rekabeti şiddetlidir ve temsilciler yılda sadece az sayıda müşteriyi alacaktır. Temsilcilik kazanmanın anahtarı, bir sicil kaydının ve bir aracının sizi ve yeteneklerinizi işverenlere satmak için kullanabileceği bir çalışma yapısı oluşturmaya dayanır.

Mesleki Gelişme ve Eğitimler

TV endüstrisi için eğitimler, kurslar aracılığıyla verilmektedir. Bu kurslar prodüksiyonla ilgilidir ve bir film yönetmeni olarak başarılı olmanız için gereken temel bilgi ve yetenekleri geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bunları üstlenmeniz ayrıca endüstri bağlantıları ve temasları geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Screen South gibi yaratıcı endüstriler ajansları ara sıra mesleki gelişim için eğitim kursları ve fırsatlar sunmaktadır. Bu genellikle kısa film komisyonları/programları gibi yeni yetenekler hedefleyen girişimlerden geçer.

Kariyer ve İş İmkanları

Genelde belirli süreli sözleşmelerde serbest meslek sahibi bir serbest çalışan olarak çalışacaksınız. Sözleşmelerinizin uzunluğu, her projenin büyüklüğü ve ölçeğine göre belirlenir.

Kariyer gelişimi veya terfi için sabit bir yol yoktur ve ilerleme bir sonuç olarak bir çalışma portföyü oluşturmaya ve ortaya çıktıklarında fırsatlardan yararlanmanıza olanak tanıyan belirli bir formatta veya türde bir ün kazanmaya dayanır.

Kariyerinizin gelişim şekli kısmen kendi yaratıcı çıkarlarınıza bağlı olabilir. Olası bir yön, kısa film ve yayın televizyon çalışmalarından bağımsız uzun metrajlı filmlere, stüdyo filmlerine ve büyük ölçekli TV prodüksiyonlarına geçiş yapabilmenizdir.

Benzer Meslekler

  • Televizyon kamera operatörü
  • Reklam sanat yönetmeni
  • Televizyon yapım koordinatörü
  • Tiyatro sahne yöneticisi
  • Televizyon sorumlusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu