Endüstriyel Bakım Onarım Teknisyeni Maaşları, Ne İş Yapar? Görevleri Neler?
Bakım Onarım Tekniklerinde Görev Tanımı
Endüstriyel vana tamir teknisyenleri, yüksek sıcaklık, yüksek basınç ve boru sistemlerinde akış sağlamak için vanaların düzgün şekilde açılmasını ve kapanmasını sağlar. Çalışma zamanının büyük bir kısmı endüstriyel petrol sahası vanalarını ve ekipmanlarını parçalamak, onarmak ve yeniden inşa etmek için harcanmaktadır.
Zorunlu Eğitim | Resmi bir eğitim gereksinimi yoktur. Fakat stajyerlik ve ticaret okulu programlarındaki deneyim mevcuttur. |
İstenen Yetenekler | Problem çözme, bilgisayar okuryazarlığı ve seyahat etme becerisi |
Kariyer Görünümü (2016 – 2026) | %5 büyüme (kontrol ve vana montajcıları ve tamircileri için)* |
ortalama maaş (2023) | 55.850 Türk lirası (kontrol ve vana montajcıları ve tamircileri için)* |
Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)
Zorunlu Eğitim & Nasıl Olunur?
Endüstriyel vana onarımı için resmi bir yüksek öğrenime ihtiyaç duyulmasa da bu işin teknik yönünü öğretmek için stajyerlik ve ticaret okulu programları mevcuttur. Tecrübe en iyi öğretmendir ve çalışanlar borular, basınç valfleri ve pompalar gibi ekipmanlarla yıllarca uygulamalı deneyim sahibi olabilirler. Pompa, türbin veya vana tamirinde dört yıllık teknik alan deneyimi yardımcı olacaktır.
Gerekli Yetenekler Nedir?
Endüstriyel vana tamir teknisyenleri sorun giderme ve problem çözme becerisine ihtiyaç duyarlar. Bilgisayar okuryazarlığı ve kapak teşhisi konularını öğrenme ve anlama becerisi, ayrıca zaman zaman farklı iş alanlarına seyahat etme kabiliyeti esastır.
Kariyer ve Maaş Bilgisi
Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre kontrol ve vana montajcıları ve tamircileri için ortalama maaş 2017’de 55.850 liraydı. MİB, bu kariyer alanındaki istihdam olanaklarının 2016’dan 2026’ya kadar %5 büyüme göreceğini öngörüyor.
Benzer Meslekler
Bu alandaki diğer kariyerler şunlardır:
Gaz Kompresörü ve Gaz Pompa İstasyonu İşletmecisi
Gaz akışını düzenleyen valflerin yerine gaz pompalayan makinelerin izlenmesi ve çalıştırılması ile daha fazla ilgilenenler, gaz kompresörü veya gaz pompalama istasyonu operatörü olarak çalışmakla ilgilenebilirler. Bu çalışanlar, birçok gaz türünü ileten veya geri alan kompresör ve motorlardaki kontrolleri çalıştırır, izler ve ayarlar. Bu işçiler için eğitim gereksinimi olmamasına rağmen aylarca iş başında eğitim gerekebilir. Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre pompa istasyonu işletmecileri için işlerin 2016’dan 2026’ya kadar %3 oranında artacağı tahmin edilmektedir. MİB’e göre 2017’de gaz kompresörü ve pompa istasyonu işletmecileri için ortalama maaşın 62.810 Türk lirası olduğunu belirtti.
Güvenlik ve Yangın Alarm Sistemleri Kurulumu
Endüstriyel vana tamircilerine benzer şekilde, güvenlik ve yangın alarm sistemleri montajcıları ekipmanı teşhis eder ve düzeltir. Fakat güvenlik ve yangın alarm sistemleri montajcıları bir yangın çıktığında veya bir güvenlik sorunu olduğunda yetkilileri ve sakinleri uyarmak için tasarlanmış ekipmanla çalışır. Güvenlik ve yangın alarm sistemleri kurulumcuları ayrıca bu sistemleri binalara monte edip bağlarlar. Bu iş bir lise diploması ve bu işte öğrenilebilecek elektrik ve inşaat uygulamaları hakkında bilgi gerektirir. Her ne kadar bu işçiler vana tamircilerinden biraz daha düşük bir ortalama maaşına sahip olsalar da alarm kurulumcuları için iş görünümleri ortalamanın üzerindedir. MİB’e göre 2017’de ortalama güvenlik ve yangın alarmı tesisatçılarının yıllık maaşının 45.670 TL olduğunu belirtti. Bu işçiler için iş açılışlarının, 2016’dan 2026’ya kadar bildirildiği gibi Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB).