Elektrik Bakım Teknikeri Nedir? Maaşları, Kariyeri ve Eğitimleri
Elektrik Bakım Teknisyeni İçin Görev Tanımı
Tesisini veya ekipmanını çalıştırmak için elektrik gücüne dayanan herhangi bir alan, her şeyin düzgün çalışmasını sağlamak için elektrik bakım meslek mensuplarını kullanır. Elektrik bakım teknisyeni, sahada veya merkezi onarım tesislerinde elektrikli bileşenlere sahip ekipmanı kurar veya tamir eder.
Eğitim | Elektrik ve elektronik bakımda önlisans derecesi |
İş Yetenekleri | İyi görüş, başkalarıyla etkileşimde bulunma, fiziksel olarak rahatsız edici pozisyonlarda çalışabilme, güvenlik bilincine sahip |
Ortalama Maaş (2017) | 49.530 TL* (elektrikli ve elektronik eşya tamircisi, montajcıları ve tamircileri için) |
İş Büyümesi (2016-2026) | %-1* (elektrikli ve elektronik eşya tamircisi, montajcıları ve tamircileri için) |
Kaynak: *Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB)
Eğitim Şartları – Nasıl Olunur?
Elektrik ve elektronik bakımda önlisans derecesinden oluşan bir lise sonrası eğitim, çoğu elektrik bakım teknisyeni pozisyonları için minimumdur. İşverenler genellikle sahadaki iş tecrübesini de istemektedir.
Gerekli Yetenekler ve Şartlar
Elektrikli ekipmanlarla çalışmak için gerekli iş becerilerine ek olarak elektrik bakım mesleklerinde çalışanların iyi bir görüş açısı olması ve müşterilerle veya işverenlerle sorunsuz bir şekilde etkileşimde bulunmaları gerekir. Elektrik bakım teknisyeni fiziksel olarak güvenli uygulamalardan ödün vermeden uzun süre rahatsız pozisyonlarda çalışabilmelidir.
Kariyer ve Maaş Bilgisi
Elektrik bakım mesleklerinin 2016-2026 yıllarında ortalamadan daha yavaş bir oranda büyümesi ve uzmanlık alanına bağlı olarak büyüme oranının biraz değişmesi öngörülmektedir. Meslek İstatistikleri Bürosu’na göre tüm elektrik ve elektronik tesisatçıları ve tamircileri için ortalama saatlik ücret 2017 yılında 27.50 liraydı.
Benzer Meslekler
Elektrikçi
Bazı elektrikçiler mesleğe teknik okul eğitimi ile giriyor. Fakat birçoğu 4 yıllık stajyerlik ile yeteneklerini öğreniyor. Meslek İstatistikleri Bürosu (MİB) çoğu devletin lisans gerektirdiğini bildirmektedir. Elektrikçiler ev ve iş sahipleri için elektrik sistemleri kuruyorlar. 2016-2026 yılları arasında elektrik sanayinde çalışanlar için ortalama istihdam hızının %9 olduğu gibi MİB tarafından öngörülmüştür. Bu uzmanlar, MİB’e göre 2017 yılında ortalama maaşını 54.110 TL kazandı.
Yayın ve Ses Mühendisliği Teknisyeni
Genellikle örgün eğitim veya okul sonrası eğitim gereklidir. Fakat bazı yayın ve ses mühendisliği teknikleri liseden mezun olduktan hemen sonra iş bulabilir. Bu teknisyenler konserler, televizyon şovları, filmler ve ses kayıtları için kullanılan elektrikli cihazları çalıştırır ve bakımını yapar. İstihdam görünümü uzmanlık alanına göre değişmekle birlikte, bu alan genel olarak MİB’e göre 2016-2026 arasında işlerin %8 oranında artmasını bekliyordu. 2017’den itibaren yayın ve ses mühendisliği teknisyenleri, yıllık 42.000 TL maaş kazanırken, yayın teknisyenleri MİB tarafından bildirildiği gibi yayın teknisyenleri 39.060 TL ve ses mühendisliği 55.810 TL kazandılar.