Doktor Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Doktor Nedir?
Doktor, tıp uygulaması yoluyla insan sağlığını koruyan veya eski haline getiren kişidir. İnsan hastalıkları, rahatsızlıkları, yaralanmaları, ağrıları veya diğer durumları teşhis etme ve tedavi etme zorluğuyla karşı karşıyadır. Bu durum hastayı dinleyerek, sorunu anlayarak ve daha sonra hastalığı veya endişeyi en iyi nasıl tedavi edeceğini bilmek için bilimsel uzmanlıklarını kullanarak yapılır. İnsan vücudunda bulunan hemen hemen her ana sistem için belirli bir doktor türü vardır.
Halk sağlığı kuruluşları, eğitim tesisleri, özel muayenehaneler, grup muayenehaneleri ve hastaneler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda bir doktor bulunabilir. Mevcut en çeşitli ve zorlu kariyerlerden bazılarına sahiptirler ve evrensel olarak saygın bir mesleğin parçasıdırlar.
Doktor Ne Yapar?
Bir doktorun programı, uyguladıkları ilacın türüne bağlı olarak farklılık gösterecektir. Genel olarak üç doktor kategorisi vardır:
Hastanelerde çalışan doktorlar
Doktorların yaklaşık yarısı hastane ortamında cerrah veya uzman doktor olarak çalışmaktadır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok tıbbi uzmanlık alanı (en az otuz) vardır ve bu uzmanlıkların içinde birçok alt uzmanlık vardır. Örneğin bir tıp öğrencisi beyin cerrahı olmayı seçebilir ve bunun içinde pediatrik nöroşirürjide yan dal uzmanı olabilir.
Bir topluluk içinde çalışan doktorlar
Tıp öğrencilerinin diğer yarısı ya da daha fazlası genel pratisyen olacak – belirli bir topluluk içinde her yaştan hastayı görecek. Bir hastanın sağlık bakımında ön cephede ve ilk temas noktasıdırlar. Hastalarına her türlü rahatsızlık için teşhis koyar ve tedavi ederler ve ayrıca hastalarını özel tıbbi görüş ve tavsiyeler için gerektiğinde uygun uzman doktora yönlendirirler. Pediyatri, kadın doğum ve cinsel sağlık alanlarında çalışanlar gibi bir topluluk içinde çalışabilecek başka doktor türleri de vardır.
Diğerleri
Farklı bir yol izlemeyi ve akademide kariyer yapmayı tercih eden tıp öğrencileri var. Bu durum araştırma yapmayı ve diğer öğrencilere ve tıp uzmanlarına öğretmeyi içerir. Diğer öğrenciler, kendilerini ilgilendiren belirli bir alanda araştırma temelli kariyerleri derinlemesine incelemek için tıp derecelerini kullanabilirler; meme kanseri, nörolojik bozukluklar veya çevresel patoloji örneklerdir.
Her kariyerde olduğu gibi doktor olmanın da avantajları ve dezavantajları vardır:
Avantajları
İnsanlara yardım etmek
Toplumda Saygı
İş fırsatları
Çeşitli Kariyer Yolları
Parasal Faydalar
İhtiyaç Alanlarında Yardımcı Olma Yeteneği
Dezavantajları
Uzun Kurs Süresi
Yüksek Okul Ücretleri
Devam Eden Eğitim Gerekli
Uzun çalışma saatleri
Sorumluluk
Davalar
Stres ve Tükenmişlik
Nihayetinde, bir doktor şefkatli, bilgili, anlayışlı, hazırlıklı ve elinden gelenin en iyisini yapmaya hazır olarak diğer insanlara yardım etmeye çalışan uyumlu bir kişi olmaya çalışır; her zaman hayat kurtaramaz ancak onları olabildiğince iyi hale getiremez.
Doktor Nasıl Olunur?
Doktorların farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.
Bu meslek sana göre mi? Doktorun en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Doktorun Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Doktorlar için pek çok iş yeri mevcuttur. Bazıları mevcut bir muayenehanede çalışmaya başlarken diğerleri kendi muayenehanelerini açar. Büyük hastaneler her zaman yeni personel almaya isteklidir. Her yerdeki ortam farklı olacağından (örn. Bir devlet hastanesi ile özel bir hastane) bir çok şeyin kişisel tercihlere bağlı olduğuna inanılmaktadır.
Bir doktor genellikle çok uzun saatler çalışır ve acil durumlar için hazır bulunmalıdır. Bu saatler, hastaları ofis ortamında görmek, testleri yapmak, onları yorumlamak, ilaç veya tedaviler yazmak, hastanede tur yapmak, hastanın fiziksel durumu hakkında notlar almak, hastalara nasıl sağlıklı kalabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunmak ve onlarla konuşmak için harcanmaktadır. daha ileri tedavi hakkında. Dersler alarak ve düzenli olarak kitap ve tıp dergileri okuyarak güncel kalmaktadırlar.
Ameliyatları da yapan bir doktor genellikle ofiste iki veya üç tam gün çalışacak ve ardından ameliyatları gerçekleştiren hastane ameliyathanesinde iki veya üç gün çalışacaktır. Doktorlar ayrıca, hasta kayıtlarını güncellemek, telefon görüşmelerini geri vermek veya çeşitli ofis sorunlarıyla ilgilenmek gibi idari görevleri tamamlamak için zaman harcayacaklar.
Sıkça Sorulan Sorular
Eczacılar doktorlar mı?
Bir eczacının doktora derecesi vardır. Birçok meslek için doktora derecesi gerekir (örneğin, bir profesör, bir psikolog vb.). Fakat tıp doktorlarınız gibi “doktor” değiller. Örneğin kalabalık bir uçak uçuşundayken birisi “evde doktor var mı?” Diye bağırır. Bir PharmD ayağa kalkıp olumlu bir şekilde yaklaşmalı mıdır? Muhtemelen değil. Açıkça burada tıp fakültesini bitirmiş ve tıbbi bir acil durumda görev alabilecek bir hekime atıfta bulunuyorlar.
Dikkate alınabilecek birkaç tıbbi uzmanlık alanı nedir?
Çoğu doktorun bir tür tıpta veya başka bir ilaçta özel uzmanlığı vardır. İşte en yaygın doktor türleri:
Anestezi uzmanı
Bir anestezi uzmanı, lokal veya genel anestezi uygulayarak hastayı ameliyat sırasında rahat, güvenli ve ağrısız tutar.
Kardiyolog
Bir kardiyolog, kalbi, atardamarları ve damarları etkileyen hastalıkları bulma, tedavi etme ve önlemede uzmanlaşmıştır.
Kardiyotorasik Cerrah
Bir kardiyotorasik cerrah, göğüste kalp, akciğerler, yemek borusu ve diğer organları içerebilen göğüs kafesi (göğüs) içindeki cerrahi prosedürlerde uzmanlaşmıştır. Ameliyat yapmanın yanı sıra bu organların hastalıklarını da teşhis ve tedavi ederler.
Kiropraktör
Bir kayropraktik uzmanı veya kayropraktik tıp doktoru, özellikle omurgada kas-iskelet sistemi ve sinir sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Tedavi genellikle eklemlerin ve omurganın yeniden hizalanması için fiziksel olarak manipüle edilmesidir. Kiropraktör ameliyat yapmaz veya ilaç reçete etmez.
Kolorektal Cerrah
Bir kolorektal cerrah, kolon, rektum ve anüs hastalıklarının yanı sıra tüm mide yolu hastalıklarında uzmanlaşmıştır. Bu cerrahlar, erkeklerde ürogenital sistemi ve kadınların idrar yollarını işleyen ürologlar, belirli kadın sorunları ile ilgilenen jinekologlar ve bağırsak hastalıkları ile ilgilenen gastroenterologlar ile yakın işbirliği içinde çalışırlar.
Diş doktoru
Diş hekimleri, diş eti hastalığı gibi olası ağız sağlığı sorunlarını tespit etmenin yanı sıra hastaları muayene etmekte, tıbbi testler talep etmekte ve doğru teşhis ve tedaviyi belirlemektedir. Ayrıca ağız cerrahisi yaparlar ve dişleri çıkarırlar veya diğer diş sağlığı sorunlarını ele alırlar.
Dermatolog
Bir dermatolog, kanseri de içerebilen cilt, saç, ter ve yağ bezlerini, tırnakları ve mukus zarlarını (ağız, burun ve göz kapaklarının içinde) etkileyen durumların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmıştır.
Endokrinolog
Bir endokrinolog, bezler ve hormonlarla ilgili durumların ve hastalıkların teşhisinde uzmanlaşmıştır. Birinci basamak doktorları insan vücudu hakkında çok şey biliyor olsa da bezler ve hormonlarla doğrudan ilişkili durumlar ve hastalıklar için genel olarak bir hastayı bir endokrinologa göndereceklerdir.
Aile Hekimi
Bir aile hekimi, tüm ailenin bakımı konusunda uzmanlaşmıştır. Hastalar çocuk, yetişkin ve yaşlı olabilir ve çok çeşitli tıbbi sorunlar için tedavi edilir.
Adli Patolog
Adli bir patolog, ani ve beklenmedik ölümlerin nedenini araştırır ve bir otopsi yaparak ve doku ve laboratuvar sonuçlarını inceleyerek bir kişinin nasıl öldüğünü belirleyebilir. Bu doktorlar genellikle bu tür ölümlerin nedeni ve zamanına ilişkin mahkemede delil sunmaları için çağrılır.
Gastroenterolog
Bir gastroenterolog, gastrointestinal sistemle ilgili durumları ve hastalıkları teşhis etme ve tedavi etme konusunda özel eğitime sahiptir. Bu durum safra sistemini (karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra kanalları) ve ayrıca yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağı (kolon) etkileyen hastalıkları ve bozuklukları içerebilir.
Kadın Doğum uzmanı
Bir jinekolog, kadınların üreme sistemlerinde uzmanlaşmıştır. Jinekologlar ayrıca bazen doğum uzmanı olarak sertifikalandırılır ve hamilelik sırasında anne ve fetüsün sağlığını izler.
Hastane
Hastaneci, hastanede yatan hastaların genel tıbbi bakımına odaklanan bir doktordur. Görevleri arasında hasta bakımı, öğretim, araştırma ve hastane tıbbıyla ilgili liderlik yer alır.
İmmünolog
Bir immünolog, alerjiler ve otoimmün hastalıklar gibi bağışıklık sistemiyle ilgili sorunları yönetmede uzmanlaşmıştır. Daha az sayıda immünolog, bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını daha iyi anlamaya ve birçok immünolojik durum için daha iyi teşhis ve tedavi sağlamaya yardımcı olma arayışında olan araştırmacılardır.
Dahiliyeci
Dahiliye uzmanı, sağlıktan karmaşık hastalığa kadar geniş yelpazedeki yetişkinler için şefkatli bakımı teşhis edebilen, tedavi edebilen ve uygulayabilen bir ‘dahiliye doktorudur’. Uzmanlık eğitimlerinin ilk yılında doktor olan “stajyerler” ile karıştırılmamalıdırlar.
Naturopatik Hekim
Natüropatik bir doktor, modern bilimsel tıbbi uygulama ve bilgiyi doğal ve geleneksel tıbbi tedavi biçimleriyle harmanlamaktadır. Amaç, vücudun kendi iyileştirme yeteneklerini harekete geçirirken, hastalığın altında yatan nedenleri tedavi etmektir.
Nörolog
Bir nörolog, insan sinir sistemini etkileyen hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmıştır. Beyin, omurilik ve periferik sinirlerden oluşan sinir sisteminin karmaşıklığından dolayı oldukça prestijli ve zor bir tıp uzmanlığıdır.
Beyin cerrahı
Bir beyin cerrahı, merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının tanı ve cerrahi tedavisinde uzmanlaşmıştır. Buna konjenital anomaliler, travma, tümörler, vasküler bozukluklar, beyin veya omurga enfeksiyonları, felç veya omurganın dejeneratif hastalıkları dahildir.
İşyeri hekimi
Mesleki tıp, bireyleri hem zihinsel hem de fiziksel olarak işte iyi durumda tutmaya odaklanır. İşyerleri daha karmaşık hale geldikçe, işyeri hekimleri insanlara işlerinin sağlıklarını nasıl etkileyebileceği konusunda tavsiyelerde bulunmada önemli bir rol oynamaktadır.
Onkolog
Bir onkolog, kanserin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Üç ana onkolog türü şunlardır: kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların uygulanmasında uzmanlaşmış tıbbi onkologlar; kanserli tümörleri tanımlamak ve çıkarmak için cerrahi prosedürler uygulayan cerrahi onkologlar; ve kanseri radyasyon terapisi ile tedavi eden radyasyon onkologları.
Göz doktoru
Göz doktoru, özellikle gözün yapısı, işlevi, hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bir uzmandır. Gözün görmeyi sağlayan özel bir duyu olarak önemi ve karmaşıklığı nedeniyle, oftalmoloji disiplini yalnızca bu organa adanmıştır.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Bir ağız ve çene cerrahı, ağız boşluğu ve çene-yüz bölgesini içeren diş ve tıbbi sorunları tedavi eder. Maksillofasiyal alan, alın, yüz, elmacık kemikleri ve yumuşak doku kemiklerini içerir. Tedavi genellikle hastalıkları, kusurları veya yaralanmaları tedavi etmek ve işlevi veya görünümü iyileştirmek için ameliyat ve ilgili prosedürleri içerir.