Dış Tesis Teknisyeni Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Dışarıdan bir tesis teknisyeninin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir dış tesis teknisyeni olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Dış tesis teknisyenleri, su, elektrik, gaz ve diğer kamu hizmetlerimizin akışını sağlayan ekipman ve altyapının bakımından sorumludur. Her şeyin düzgün çalıştığından emin olmak ve olası sorunları ciddi sorunlar haline gelmeden önce belirlemek için genellikle diğer teknisyenler ve mühendislerle birlikte ekipler halinde çalışırlar.

Tesis Dışı Teknisyen Sorumlulukları ve Görevleri

Dış tesis teknisyenleri, aşağıdaki sorumluluklara sahiptir:

  • Telefon direkleri, bağlantı kutuları, kablo ek yerleri ve fiber optik kablo gibi dış tesis ekipmanlarının kurulumu, onarımı ve bakımı
  • Bozuk telefon hatlarını onarmak veya kötü alım kalitesiyle ilgili şikayetlere yanıt vermek gibi işler yapmak
  • Bakır tel, fiber optik veya kablosuz teknoloji kullanarak ağları kurmak ve onarmak
  • Telesekreter veya faks makinesi gibi yeni telefon hatları ve ekipmanların kurulması
  • Trafo, yalıtkan ve iletken gibi elektrik hatlarının kurulumu ve onarımı ile hatların etrafındaki çimlerin kesilmesi gibi bakım görevlerinin yerine getirilmesi
  • Sorunlar için hatları test etmek ve sistemle ilgili sorunları düzeltmek de dahil olmak üzere telefon sistemlerinin kurulumu, bakımı ve onarımı
  • Telesekreter veya faks makinesi gibi yeni telefon hatları ve ekipmanların kurulması
  • Telefon santralleri, merkezi ofis anahtarlama ekipmanı veya mikrodalga kuleleri için tekrarlayıcı istasyonlar gibi telekomünikasyonda kullanılan elektrikli ekipmanların kurulumu ve onarımı
  • Telefon direkleri, bağlantı kutuları, kablo ek yerleri ve fiber optik kablo gibi dış tesis ekipmanlarının kurulumu, onarımı ve bakımı

Dış Tesis Teknisyeni Maaşı Ne Kadar?

Dış tesis teknisyenlerinin maaşları, eğitim ve deneyim düzeylerine, şirketin büyüklüğüne ve bulunduğu şehre bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca fazla mesai şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 16.500 TL (130.00 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 25.500 TL (146.60 TL/saat)

Dışarıdan tesis teknisyenlerinin istihdamının önümüzdeki on yılda azalması bekleniyor.

Teknolojik gelişmeler, teknisyenlerin eski ekipmanların bakım ve onarımını yapma ihtiyacını azalttığından, tesis dışından tesis teknisyenlerinin istihdamının azalması bekleniyor. Mesela fiber optik kablo, hendek kazmadan kurulabilir, bu da zamandan ve paradan tasarruf sağlar.

En Popüler:  Depo Forklift Operatörü Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Dipnot: Dış Tesis Teknisyeni İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Dış Tesis Teknisyeni İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Dışarıdan bir tesis teknisyeni olarak pozisyon almak için gereken bir takım nitelikler vardır. Onlar içerir:

Eğitim: Dışarıdan bir tesis teknisyeni olmak için en az lise diploması gereklidir. Bazı işverenler, telekomünikasyon, elektronik veya ilgili bir alanda en az bir önlisans mezuniyetini tercih eder.

Antrenman tecrübesi: Dışarıdan tesis teknisyenleri genellikle amirlerinden veya diğer deneyimli teknisyenlerden iş başında eğitim alırlar. Bu eğitim, şirketin özel politika ve prosedürlerinin yanı sıra kullandıkları ekipman ve teknolojiyi öğrenmeyi içerebilir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Sertifikalar, bir Tesis Dışı Teknisyen’in bilgi ve niteliklerini kanıtlayabilir ve kariyerlerini daha da ilerletebilir.

Tesis Dışı Teknisyen Olmak İçin Gerekli Beceriler

Dışarıdan tesis teknisyenleri başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

Teknik beceriler: Teknik beceriler, alet ve ekipmanı kullanma, teknik belgeleri ve kılavuzları okuma ve yorumlama ve ekipman sorunlarını giderme ve onarma becerileridir. Dış tesis teknisyenleri bu becerileri, genellikle makine ve ekipmanı çalıştırma ve bakımını içeren görevlerini yerine getirmek için kullanırlar.

İletişim yetenekleri: Genellikle ekip halinde çalıştıkları ve bilgileri meslektaşlarına net bir şekilde aktarabilmeleri gerektiği için, dış tesis teknisyenleri için iletişim becerileri çok önemlidir. Ayrıca müşteriler ve tedarikçilerle etkileşim kurmak ve çalışmalarıyla ilgili bilgileri amirlerine iletmek için iletişim becerilerini kullanırlar.

Problem çözme yetenekleri: Bir proje üzerinde çalışırken, tesis dışındaki teknisyenler çözüm düşünmelerini gerektiren zorluklarla karşılaşabilirler. Güçlü problem çözme becerilerine sahip olmak, hızlı ve verimli çözümler bulmalarına yardımcı olabilir. Potansiyel sorunları ortaya çıkmadan önce belirlemek için problem çözme becerilerini de kullanabilirler.

Mekanik beceriler: Mekanik ilkelerin temel bir şekilde anlaşılması, ekipman sorunlarını gidermenize ve onarmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca iş başında eğitim yoluyla mekanik prensipler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Organizasyon becerileri: Bir teknisyen olarak gün boyunca birden fazla yere seyahat etmeniz gerekebilir. Hiçbir şey kaybetmemek için araçlarınızı ve evrak işlerinizi takip edebilmeniz önemlidir. Ayrıca, faturalandırma amacıyla zamanınızı ve kilometrenizi takip etmeniz gerekebilir.

Dış Tesis Teknisyeni Çalışma Şartları Nasıl?

Dış tesis teknisyeni, telefon veya kablolu televizyon sistemini oluşturan kablolar, teller ve diğer ekipman ağını korumak ve onarmak için genellikle kötü hava koşullarında dışarıda çalışır. Teknisyen direklere tırmanıyor, rögarlarda çalışıyor ve yeni kablo çekiyor. İş fiziksel olarak zorlu ve bazen tehlikeli olabilir ve teknisyen çok az denetimle bağımsız olarak çalışabilmelidir. İş, iyi bir fiziksel dayanıklılık ve koordinasyonun yanı sıra telefon veya kablo sistemi hakkında kapsamlı bilgi gerektirir. Dışarıdaki tesis teknisyeni haftada 40 saat çalışır. Fakat genellikle fazla mesai ve nöbetçi görev gerekir.

En Popüler:  Antropolog Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Dış Tesis Teknisyeni İçin Mesleki Gelişme

Dışarıdaki tesis teknisyenlerinin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Dış tesis teknisyenlerinin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.

İşgücünde Çeşitlilik İhtiyacı

İşletmeler daha kapsayıcı ve kültürel açıdan duyarlı olmaya çalıştıkça, işgücünde daha fazla çeşitliliğe duyulan ihtiyaç giderek daha önemli hale geliyor. Bu durum özellikle kırsal alanlarda telekomünikasyon ekipmanlarının kurulumundan ve bakımından sorumlu olan dış tesis teknisyenleri için geçerlidir.

İşletmeler daha çeşitli bir işgücü geliştirerek müşterilerine daha iyi hizmet verebilir ve pazarda daha rekabetçi hale gelebilir. Dış tesis teknisyenleri, kendi ekipleri içinde çeşitliliği teşvik ederek ve tüm çalışanlar için daha sıcak bir ortam yaratılmasına yardımcı olarak bu süreçte önemli bir rol oynayabilir.

Siber Güvenliğe Odaklanma

Teknoloji daha karmaşık hale geldikçe, siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç da artıyor. Bu eğilim, giderek daha fazla cihaz internete bağlandıkça devam edecek ve bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarından yararlanmaları için yeni fırsatlar yaratacaktır.

Dış tesis teknisyenleri, telekomünikasyon ekipmanının kurulumundan ve bakımından sorumlu olduklarından, bu trendden yararlanmak için benzersiz bir konumdadır. Siber güvenlik konusunda uzman olarak, şirketlerin ağlarının saldırılara karşı güvende olmasını sağlamaya yardımcı olabilirler.

Müşteri Hizmetlerine Vurgu

Müşteri hizmetleri işletmeler için her zaman önemli olmuştur. Fakat günümüz ekonomisinde daha da önemli hale gelmektedir. Müşteriler kendilerine sunulan daha fazla seçeneğe sahip olduklarından, mükemmel müşteri hizmeti sunan işletmeler arıyorlar.

Dış tesis teknisyenleri, müşteri hizmetlerinde uzmanlaşarak bu trendden yararlanabilirler. Bunu, müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurmayı, ihtiyaçlarını anlamayı ve ortaya çıkabilecek sorunları çözmeyi öğrenerek yapabilirler. Ayrıca, kurulum tamamlandıktan sonra, ki bu genellikle müşterilerin şirketle en çok iletişim kurduğu zaman olan mükemmel müşteri hizmeti sunmaya da odaklanabilirler.

Dış Tesis Teknisyeni Nasıl Olunur?

Dış tesis teknisyenlerinin alabilecekleri çeşitli kariyer yolları vardır. Dışarıdan bir tesis süpervizörü veya yöneticisi olmak için merdiveni tırmanabilirler veya inşaat, bakım veya mühendislik gibi tesis dışı işlerin bir alanında uzmanlaşabilirler. Tesis dışındaki tesis teknisyenleri ek olarak Ulusal Profesyonel Mühendisler Topluluğu (NSPE) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) gibi kuruluşlar tarafından sunulan kurslara katılarak ve sınavları geçerek sertifika alma seçeneğine de sahiptir.

Dipnot: Dış Tesis Teknisyeni İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Dışarıdan tesis teknisyenleri, işverenleri tarafından sunulan eğitim programlarını tamamlayarak veya bir ticaret okulunda kurslar alarak kariyerlerini ilerletebilirler. Tecrübe ve bilgi kazandıkça, baş teknisyen veya süpervizör gibi daha üst düzey pozisyonlara geçebilirler. Daha fazla deneyim ve eğitimle, Ulusal Fiber Optik Mühendisleri Derneği (NFOES) tarafından da sertifikalandırılabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu