Diş Doktoru Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Diş hekimleri, ülkenin herhangi bir yerinde çalışma özgürlüğünden yararlanır. Bu da ağız hastalıklarının ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olacak profesyonel, klinik bir hizmet sunar.
Diş hekimi olarak ağız ve dişleri etkileyen sorunları önler ve tedavi eder, yaralanmaları giderir ve dişle ilgili sorunları düzeltirsiniz.
Genellikle bir çocuk hemşire, hijyenist, terapist ve teknisyen ekibine liderlik edecek ve çocuklardan yaşlılara kadar çeşitli hastaları tedavi edeceksiniz.
Diş hekimliği türleri
Aşağıdaki gibi farklı bir diş hekimliği alanında uzmanlaşmayı seçebilirsiniz:
- Topluluk diş bakımı: Hasta evlerinde, bakım evlerinde ve toplum kliniklerinde çalışmak, yüksek sokak pratiklerine katılamayacakları anlamına gelen özel gereksinimleri olan hastaları tedavi etmek
- Diş halk sağlığı: Klinik olmayan bir çalışmayı yürütmek, bireylerin değil popülasyonların diş sağlığı ihtiyaçlarını değerlendirmek
- Hastane diş bakımı: özel zorluk vakalarıyla uğraşmak ve uzun süreli hastanede yatan hastalara tedavi sağlamak, kısa süreli kalmak için acil tedavi veya öğretim amacıyla kamu
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Bir diş hekimi olarak yapmanız gerekenler:
- Hastaları ağız sağlığı konusunda eğitmek
- Dişleri incelemek, x-ışınları gibi araçları kullanarak diş durumunu teşhis etmek
- Tedavi seçeneklerini değerlendirin ve hastalarla tedavi planlarını kabul edin
- Çürümeden etkilenen dişlerin restore edilmesi ve diş eti hastalığının tedavisi gibi kararlaştırılmış klinik tedaviler gerçekleştirmek
- Hastaların diş kayıtlarını tutmak
- Personel alımı, eğitimi ve yönetimi
- Bütçeleri denetler ve ekipman stoklarını korur
- Hizmetleri potansiyel müşterilere pazarlamak.
Bazı uygulamalar, uygulama yöneticileri kullanır. Bu sayede diş hekimleri klinik çalışmaya konsantre olabilir.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Yeni nitelikli bir diş hekimi olarak 61.500 TL maaş kazanacaksınız.
- Tamamen özel diş hekimleri 145.500 TL+ kazanabilir.
- Toplum diş hekimliği hizmetlerinde, 78.500 TL ile 103.500 TL arasında bir maaş alacaksınız.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi sadece bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Eğer özel olarak çalışıyorsanız kendi çalışma saatlerinizi düzenleyebilirsiniz. Bu durum hastalara uyacak şekilde hafta sonu veya akşam oturumları içerebilir. Kariyer araları ve yarı zamanlı iş fırsatları mevcuttur.
Hastanelerdeki işler kısa vadeli sözleşmelerde olma eğilimindedir ve görüşme sorumlulukları olan daha düzensiz saatler içerir. Hastane diş hekimliğinde serbest meslek ve serbest çalışma sadece danışmanlar için mümkündür.
Çalışma Şartları Nasıl?
- İşler ülke genelinde, hem kentsel hem de kırsal alanlarda mevcuttur.
- Hastaları tedavi ederken koruma için bir tunik, cerrahi eldiven ve koruyucu gözlük takmanız ve çapraz enfeksiyon riskini azaltmanız istenecektir.
- Göz yorgunluğu ve boyun ve sırt yorgunluğu bu işten kaynaklanabilir. Hastaların acılarını ve kaygılarını giderirken veya katı zaman çizelgeleri içinde çalışmanın bir sonucu olarak yüksek stres seviyesiyle karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte hasta memnuniyetini gördüğünüzde rol de çok faydalı olabilir.
- Bir çalışma günü içerisinde seyahat ve geceleyin evden ayrılma genel uygulamada nadir görülür. Fakat bazen hastanelerde çalışmak için gerekli olabilir.
- Yurtdışı seyahatleri için fırsatlar uluslararası konferanslara katılmak için ortaya çıkabilir.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Diş hekimi olarak pratik yapmak için diş hekimliğinde onaylı bir derece almış olmanız ve kursların tamamlanması en az beş yıl alır. Genellikle yüksek notlara ihtiyacınız olacak, kimya ve biyoloji zorunlu dersler olacak. Bazı diş hekimliği okulları bir yıllık dişçilik öncesi kurs sunmaktadır.
Zaten bir derece tamamladıysanız hızlandırılmış bir dört yıllık dişçilik kursu yapabilirsiniz.
Lisans derecenizi başarıyla tamamladığınızda, nitelikli bir dişçi olarak çalışmak için kaydolmanız gerekir.
Gerekli Beceriler Nedir?
Aşağıdaki maddeleri yapmanız gerekecek:
- El becerisi ve teknik dental beceriler, ayrıca uzun süre yoğun konsantrasyonda kalma becerisi
- Hastalar ve meslektaşları ile ilişkiler kurma yeteneği
- Her yaştan ve geçmişe sahip hastalarla etkileşim için üst düzey iletişim ve kişilerarası beceriler
- Özellikle hastaların korkularıyla baş etmek için başkalarının refahına ilgi ve sempatik bir yaklaşım
- Bir diş hekimliği pratiğini yürütmek için iyi idari ve yönetsel yetenekler
- Bilgisayarların kayıt ve hesap tutmada ve radyografların dijital olarak görüntülenmesi ve sözlü fotoğrafçılıkta artan kullanımı nedeniyle bilgi teknolojisi becerileri.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İşe başlamadan öncesi için diş hekimliği deneyimi şart değildir. Fakat birkaç haftalık ilgili iş deneyimi ve staj işi için motivasyonunuzu gösterecektir.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Dişçilik derecenizi tamamladıktan sonra ve diş hekimi olarak pratik yapmadan önce kaydolmalısınız. Kariyeriniz boyunca tescilinizi sürdürmek için, profesyonel bir etik kurallarına uymanız ve sürekli mesleki gelişimi tamamlamanız gerekir.
Eğitmeniniz olacak deneyimli bir uygulayıcı ile onaylanmış bir diş hekimliğinde bulunacaksınız. Uygulamada haftalık dersler almanın yanı sıra, genellikle hastanelerin diş hekimliği bölümlerinde düzenlenen günlük dersler ve gösteriler kursuna katılacaksınız.
Bu kursu başarıyla tamamladıktan sonra, serbest çalışan bir iştirakçi veya maaş temelinde çalışan bir asistan olarak bir uygulamaya girebilirsiniz.
Bir kariyeri hastane danışmanı olarak görmek istiyorsanız hastane ortamında daha fazla uzmanlık eğitimi almanız gerekir. Ortodonti, implant diş hekimliği ve estetik diş hekimliği gibi alanlarda uzman nitelikler için kurslar mevcuttur. Ayrıntılar için, şunlara bakın:
- Diş Hekimliği Birliği
- Diş Cerrahisi Fakültesi
- Genel Diş Hekimliği Fakültesi
Kariyer ve İş İmkanları
Hazırlık eğitiminizi tamamladıktan sonra, genel bir uygulamada ortak veya ortak seviyesine ilerlemek mümkündür. Birçok diş hekimi en sonunda bir pratisyen hekim sahibi olmak ve bir uygulama yapmak için devam eder. Personel, bütçeler, vergi, ekipman ve tesislerin yönetiminde sorumluluk almanız gerekecektir. Fakat kendi çalışma saatlerinizi ve uzmanlık alanınızı düzenleme özgürlüğüne sahip olacaksınız.
Hastane diş hekimliğine girerseniz, tanımlanmış bir kariyer yapısını ve eğitim yolunu izlersiniz ve kıdemli görevlere ilerlemek için lisansüstü niteliklere sahip olmanız gerekir. Hastane diş hekimliği hizmetindeki dört ana uzmanlık:
- Ağız ve Çene Cerrahisi
- Ortodonti
- Pediatrik diş hekimliği
- Restoratif diş hekimliği.
Topluluk diş hekimliği hizmetleri alanında, bir topluluk klinik diş hekimi görevlisi olarak tecrübe kazanılır ve yarı zamanlı çalışma yoluyla lisansüstü nitelik kazanma şansınız olur. Epidemiyoloji veya özel ihtiyaçları olan hastaları tedavi etmek gibi alanlarda özel bir sorumlulukla kıdemli diş hekimi görevinde ilerleyebilirsiniz.
Diş hekimliği fakülteleri bulunan üniversiteler ve eğitim hastaneleri ile ilgili çalışmalar yaparsanız, ilgili lisansüstü niteliklere sahip olarak kıdemli bir ders veya profesörlük görevine devam edebilirsiniz.