Dermatolog Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Dermatolog Nedir?
Dermatolog, kanseri de içerebilen deri, saç, tırnak, ter ve yağ bezlerini, mukus zarlarını (ağız içi, burun ve göz kapaklarının içi) etkileyen durumların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir doktordur. Cilt, vücudun en büyük ve en görünür organıdır ve vücudun sağlığını yansıtır. Yaralanma ve bakterilere karşı bir engel görevi görür.
Dermatoloji hastaları bebeklerden 100 yaşın üzerindeki kişilere kadar her yaşta olabilir. Tedavi edilebilecek 3.000 farklı dermatoloji durumundan 20’si bir dermatoloğun iş yükünün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturmaktadır.
Dermatolog Ne Yapar?
Avustralya gibi dünyanın belirli bölgelerinde dermatologlar zamanlarının çoğunu kötü huylu melanom, skuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinom gibi güneşe maruz kalmadan kaynaklanan durumları tedavi etmek için harcarlar. Diğer bölgelerde dermatologların kozmetik sorunlarla karşılaşma olasılıkları daha yüksektir; benler, saç ve tırnak bozuklukları, mesleki dermatit, sedef hastalığı, deri enfeksiyonları, egzama, akne, rozasea ve el dermatiti. Rosacea, kızarıklık ve şişmeye neden olabilen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. El dermatiti, ev kimyasallarıyla temastan kaynaklanır ve çoğu çocuğu olan kadınları etkiler. Dermatologların yardım sağlayabileceği kozmetik sorunlar arasında kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve diğer yaşlanma belirtileri, saç dökülmesi ve yara izleri bulunur. Bazı dermatologlar, göz kapağının cerrahi bir modifikasyonu olan yüz germe, liposuction ve blefaroplasti gibi küçük kozmetik prosedürler uygular.
Kozmetikler, endüstriyel bileşikler ve pestisitler sürekli olarak yeni dermatolojik problemler ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde insanların artan açık havada çalışma ve boş zamanları güneşe ve cilt sorunlarına neden olabilecek diğer tehlikelere maruz kalmalarını artırmıştır. Cilt problemlerindeki ince farklılıkların nasıl ayırt edileceğini öğrenmek yıllarca eğitim ve tecrübe gerektirir. Farklı koşullar genellikle benzer semptomları paylaşır. Bu yüzden daha fazla doktorun dermatolojiyi anlaması için artan bir ihtiyaç vardır.
Aile hekimleri, bir hastayı ancak tedavisi başarısız olduktan sonra veya başarısız bir tedavi komplikasyonlara neden olduysa bir dermatoloğa sevk edebilir. Bu yüzden ilk etapta bir dermatoloğa gitmek genellikle uygun maliyetli olur. Dermatologlar da erken teşhis koymada daha başarılıdırlar. Dermatoloji bir zamanlar “hafif” bir uzmanlık alanı olarak görülüyordu. Fakat şimdi insanların refahı için kritik olduğu kabul ediliyor.
Çoğu cilt durumu, losyonlar ve kremler gibi topikal terapi ile tedavi edilebilir. Dermatologların öğrenmesi gereken cerrahi prosedürler, bir hastaya yüz hareketliliği pahasına daha genç bir görünüm vermek için dolgu maddeleri ve botulinum toksini (botoks) enjeksiyonunu, kriyoterapi ve siğiller, eksizyon ve cilt gibi yaygın cilt büyümelerini gidermek için diğer prosedürleri içerir. Tanıyı kolaylaştırmak için hastanın uyanık olduğu ve az miktarda doku alındığı tırnak biyopsileri.
Dermatolog Nasıl Olunur?
Dermatologların farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da sosyaldir yani; kibar, cömert, yardımsever, sabırlı, şefkatli, yardımsever, empatik, düşünceli ve arkadaş canlısıdır.
Bu meslek sana göre mi? Dermatoloğun en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Dermatoloğun Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Son yıllarda cilt ile ilgili hastalıkların artan oranı nedeniyle, dermatolojik tedaviler yeni ilaçlar, lazer tedavisi, fotodinamik terapi ve ultraviyole ışık tedavisi ile devrim yaratmıştır. Buna rağmen dermatologlar hala yüksek talep görüyor ve çalışma ortamları çok meşgul olabilir. Hastanede, cilt ile ilgili çeşitli hastalıkları olan hastaları tedavi eder ve genel konsültasyon sunarlar.
Dermatologlar özel muayenehanelerde veya devlet hastanelerinde çalışmaya karar verebilirler. Ayrıca genel tıp pratisyenleri için eğitim sağlayabilir, bir üniversitede ders verebilir veya bir araştırma laboratuvarında klinik deneyler yürütebilirler. Dermatologlar, topluma yönelik kampanyalar yürütmeye karar verebilir ve hatta hizmetlerini kaplıcalara ve diğer güzellik terapisi kurumlarına sunabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Dermatoloji alt uzmanlık alanları nelerdir?
Çoğu tıp disiplini için geçerli olduğu gibi, dermatoloji içinde birkaç alt uzmanlık vardır:
Kozmetik dermatoloji
Dermatolojinin hastanın görünümüne odaklanan bu yönü bazen ‘iyi görünmeyi’ vurgulayan yönü olarak tanımlanır. Kozmetik dermatologlar dolgu, botoks ve lazer cerrahisi kullanımı konusunda eğitim alırlar. Uygulamaları genellikle yüz germe, yara izlerini azaltmak için ameliyat, liposuction ve blefaroplasti (bir göz kapağının cerrahi onarımı veya rekonstrüksiyonu) gibi minimal invaziv prosedürlerle sınırlıdır.
Dermatopatoloji
Dermatopatolog, cilt hastalıklarının nedenleri ve etkileri konusunda uzmanlaşmış bir patolog veya dermatologdur. Bir dermatopatoloji bursu, altı aylık genel patoloji ve altı aylık dermatopatolojiyi içerir.
İmmünodermatoloji
İmmünodermatolojinin odak noktası, vücudun bağışıklık sisteminin kusurlu tepkileri ile ayırt edilen cilt bozukluklarının teşhisi ve tedavisidir. Başka bir deyişle, bir immünodermatoloğun amacı, vücudun bağışıklık sisteminin ciltle nasıl çalıştığını anlamaktır. Deri, vücudun en dış kısmı olduğu için sürekli olarak kimyasallar, mikro organizmalar ve diğer yabancı maddeler tarafından saldırıya uğrar. İmmünodermatoloji Laboratuvarı, ciltteki bağışıklık sisteminin bizi nasıl koruduğunu anlamaya adanmıştır.
Mohs ameliyatı
1938’de genel cerrah Frederic E. Mohs tarafından geliştirilen ve aynı zamanda Mohs mikrografik cerrahi olarak da bilinen Mohs cerrahisi, sadece kansersiz doku kalana kadar kanserli deri katmanlarının aşamalı olarak çıkarılmasını içeren son derece hassas bir prosedürdür.
Pediatrik dermatoloji
Dermatologlar, pediatri ve dermatolojide ikili ikametleri tamamlayarak veya bir ikamet sonrası bursunu tamamlayarak bu uzmanlığa hak kazanırlar. Bu uzmanlık, bebekleri, çocukları ve ergenleri etkileyen cilt hastalıklarının tanı ve tedavisine odaklanmaktadır. Pediatrik dermatolojide, pediyatrik popülasyonun spesifik fizyolojik ve gelişimsel sorunlarına özel dikkat gösterilir. Bu sorunlar arasında sivilce, doğum lekeleri, siğiller ve genetik cilt hastalıkları bulunmaktadır.
Teledermatoloji
Teledermatoloji alanında, tıbbi bilgi alışverişi için sesli, görsel ve veri telekomünikasyon teknolojileri kullanılmaktadır. Bu durum dermatolog olmayanların saha dışı dermatologlar tarafından değerlendirmeler almasını sağlar. Uzmanlık alanı, cilt durumlarının büyük mesafelerde görüntülenmesini sağlar ve kronik cilt rahatsızlığı olan hastalar için ikinci görüş ağları oluşturur.
Dermatoloğun karşılaştığı zorluklar nelerdir?
Hastanın kaygısını yatıştırmak ve hasta korku ve beklentilerini yönetmek, dermatolojik tıp uygulamasının kritik yönleridir. Doktorlar mantıksal olarak uzun vadeli sonuçlara odaklanırken, hastaların tedaviden hemen sonra veya bir yaranın veya rekonstrüksiyonun ameliyat sonrası görünümünden endişe duymaları, hatta meşgul olmaları nadir değildir. Şiddetli akne, sedef hastalığı veya melanomu olan hastalar, durumlarının neden olabileceği sosyal damgalanmadan özellikle etkilenebilir. Bu tür faktörler, dermatologların hastalarının duygusal, fiziksel olmayan endişelerine duyarlı kalmalarını gerektirir.
Özellikle kozmetik hastaların beklentilerini yönetmek, dermatolog camiasında tanıdık bir konudur. Yüz gerdirme, lazer tedavileri veya botoks enjeksiyonlarının ardından anında veya gerçekçi olmayan sonuçlarla ilgili beklentiler, hekim/hasta konsültasyonunda erkenden ele alınmalıdır. Bazı durumlarda dermatologlar, psikolojik sorunların – yaşlanmayla duygusal olarak başa çıkamama gibi – hasta beklentilerinin temelinde yattığından şüphelenebilirler. Bu koşullar altında, talep edilen fiziksel prosedürü gerçekleştirmeden önce ruh sağlığı hizmetlerine başvurmak gerekebilir. Hasta eğitimi ve beklentileri doğru şekilde yönetildiğinde, dermatoloğun memnun hastaları olma olasılığı çok daha yüksektir.
Kozmetik Dermatolog için ne tür fırsatlar vardır?
Kozmetik dermatologların uygulamalarını tıbbi bir spa veya spa ürünlerinin ofiste satışıyla tamamlamaları alışılmadık bir durum değildir. Tıbbi kaplıcalar genellikle yüz bakımı, manikür, pedikür ve vücut sargısı sunar. Spa ürünlerinin satışı konusundaki karar, mevcut geniş ürün seçeneği ve pazarlamacıları tarafından ileri sürülen potansiyel iddialar dikkate alındığında genellikle daha hassastır. Hastalarına karşı güvene dayalı görevlerini sürdürmek ve herhangi bir çıkar çatışmasından kaçınmak için, genellikle doktorların muayenehanelerinin dermatoloji yönünü yerinde periferik hizmetler ve satışlardan ayıracak şekilde kurmaları önerilir.
Dermatolog ile Plastik Cerrah arasındaki fark nedir?
Dermatologlar ve plastik cerrahlar aslında aynı rahatsızlıkların çoğunu tedavi eder. Bununla birlikte her iki uygulayıcı da yaş, hastalık veya güneşin ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalma nedeniyle zarar görmüş cilt üzerinde liposuction ve kozmetik onarımlar gerçekleştirirken, disiplinler farklıdır.
Dermatoloji doktorları, kronik akne gibi yaşamı tehdit etmeyen hastalıkların yanı sıra kanserler, otoimmün bozukluklar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgilenir. Öncelikle cilt, saç, tırnak ve mukoza zarının durumuna odaklanırlar. Genellikle ameliyat olurken birçok hastayı ilaç, ilaç ve diğer ameliyatsız tedavilerle tedavi ederler.
Plastik cerrahlar, göğüs büyütme dahil isteğe bağlı kozmetik prosedürler sunar. Fakat yanıkları tedavi etmek, doğum kusurlarını düzeltmek veya yüz veya ekstremitelerdeki yaralanmaları onarmak için önemli restoratif ve rekonstrüktif ameliyatlar yapma olasılıkları daha yüksektir.
Dermatolog cilt kanserini teşhis edip tedavi edebilir mi?
Deri kanseri, fizik muayene ve laboratuvar tarafından incelenmek üzere deri dokusunun çıkarılmasıyla teşhis edilir. Bir dermatolog bu prosedürü bir ofis ziyareti sırasında gerçekleştirebilir.
Deri kanseri tedavisi hastanın yaşına ve sağlığına göre belirlenir; kanserin türü ve boyutu; vücutta nerede bulunur; ve cilt kanserinin vücudun başka yerlerine yayılıp yayılmadığı.
Tedavi türleri arasında ameliyat, dondurma, kazıma, radyoterapi ve kemoterapi bulunur. Her hasta, özel duruma bağlı olarak farklı türde doktorlardan oluşan bir ekibe sahip olacaktır. Dermatologla birlikte çalışmak, kanseri tedavi etmek için ameliyat yapan bir cerrahi onkolog olabilir.
Dermatoloğa yapılan ziyaretler sağlık sigortası kapsamında mı?
Tıbben gerekli görülen bir dermatolog tarafından yapılan konsültasyonlar genellikle sağlık planları kapsamındadır. Bunlar, aşağıdakiler gibi kozmetik olmayan nedenlerle ziyaretleri içerir:
İleri veya şiddetli akne
Alerjiler
Egzama
Kurdeşen
Enfeksiyonlar ve kızarıklıklar