Denizci Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Bir denizcinin ne yaptığını, bu işi nasıl edineceğini ve bir denizci olarak başarılı olmak için neler gerektiğini öğrenme zamanı.
Denizciler okyanuslar, göller ve nehirler arasında seyahat eden ticari gemilerde çalışırlar. Navigasyon, kargo elleçleme, bakım ve güvenlik dahil olmak üzere gemi operasyonlarının tüm yönlerinden sorumludurlar.
Denizciler genel olarak zor koşullar altında uzun saatler çalışırlar. Kıyı bazlı destek ile iletişimin sınırlı olduğu bir ortamda çalışırken sert hava koşullarına, tehlikeli ekipmana veya dengesiz kargoya maruz kalabilirler.
Denizci Sorumlulukları ve Görevleri
Denizcilerin, aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:
- Hava durumu ve deniz koşulları hakkında bilgi almak için yabancı limanları ziyaret etmek
- Yolcu gemilerindeki yolcular için tur rehberi olarak hareket etmek, ilgi çekici yerlere dikkat çekmek ve yerel kültürü açıklamak
- Kargo yüklemek ve boşaltmak için kullanılan vinçler, forkliftler ve diğer makineleri çalıştırmak
- Günlük operasyonlar, bakım sorunları ve acil durumlar hakkında diğer ekip üyeleriyle iletişim kurmak
- Vinçler, arma ve demirleme ekipmanı dahil olmak üzere bir geminin güverte makinelerinin bakımının yanı sıra motorlar, jeneratörler, pompalar ve diğer makinelerde rutin bakım yapmak
- Telsiz veya uydu telefonu ile kıyı destek personeli ile iletişimde kalmak
- Römorkör ve mavnaların limanda veya kıyıya yakın ortamlarda işletilmesi
- Makinelerde hasar olup olmadığını kontrol etmek ve gerektiğinde onarım yapmak
- Alevleri söndürmek ve insanları yanan gemilerden kurtarmak da dahil olmak üzere gerektiğinde yangınla mücadele görevlerini yerine getirmek
Denizci Maaşı Ne Kadar?
Denizcilerin maaşları, deneyim düzeylerine, üzerinde çalıştıkları gemi türüne ve çalıştıkları şirkete göre değişir.
- 2024 Yılı Ortalama Maaş: 15.500 TL (125.20 TL/saat)
- 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 24.500 TL (158.60 TL/saat)
Denizcilerin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan daha yavaş büyümesi bekleniyor.
Büyük gemilerin mürettebatına duyulan ihtiyaç, denizcilere olan talebi artırmaya devam edecek. Bununla birlikte, gemi operasyonlarının artan otomasyonu, denizciler için mevcut işlerin sayısını sınırlayacaktır. Ek olarak, römorkör ve diğer türdeki sürat teknelerinin artan kullanımı, denizcilerin römorkör ve mavnalara olan talebini azaltabilir.
Dipnot: Denizci İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.
Denizci İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?
Denizci olmak için gerekli bir takım şartlar ve nitelikler vardır. Onlar içerir:
Eğitim: Denizcilerin pozisyonlara başvurmak için en az lise diploması veya eşdeğeri olması gerekir. Bazı denizciler, deniz teknolojisi veya ilgili başka bir alanda iki yıllık bir önlisans mezuniyeti almayı tercih ederler.
Antrenman tecrübesi: Denizciler, STCW eğitim programı aracılığıyla eğitim alırlar. Bu eğitim programı Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından zorunludur ve denizcilerin uluslararası gemilerde çalışmak için gerekli becerilere sahip olmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Denizciler, uluslararası gemilerde çalışmaya başlamadan önce eğitim programını tamamlamalıdır.
Denizciler ek olarak örgün eğitimleri ve iş başındaki deneyimleri yoluyla eğitim alabilirler. Mesela bir güverte görevlisi, bir eş olmak için örgün eğitim ve iş başında deneyim yoluyla eğitim alabilir.
Sertifikalar ve Lisanslar: Denizcilerin, bir gemide çapa ırgatı veya yük vinci gibi belirli makine türlerini kullanmak için bir lisansa ihtiyaçları vardır. Bir denizcinin ihtiyaç duyduğu lisans türü, üzerinde çalıştıkları geminin türüne bağlıdır.
Denizci Olmak İçin Gerekli Beceriler
Denizciler başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyarlar:
İletişim: İletişim denizciler için gerekli bir beceridir çünkü genellikle ekipler halinde çalışırlar ve kaptanlarından ve diğer mürettebat üyelerinden gelen talimatları anlamaları ve bunlara uymaları gerekir. Ayrıca diğer gemilerle ve kıyıda konuşlanmış personelle iletişim kurabilmeleri gerekir. İletişim becerileri, denizcilerin tanıdık olmayan sularda gezinmelerine ve en iyi hareket tarzı hakkında karar vermelerine de yardımcı olabilir.
Takım çalışması: Denizciler gemilerde ekipler halinde çalışırlar. Bu yüzden görevlerini tamamlamak için başkalarıyla birlikte çalışabilmeleri gerekir. Ayrıca farklı geçmişlere ve kültürlere sahip insanlarla çalışabilmeleri gerekir. Bu onların gemi arkadaşlarıyla iletişim kurmalarına ve gemi mürettebatını anlamalarına yardımcı olabilir.
Liderlik: Bir denizcinin başkalarına liderlik etme yeteneği, sahip olunması gereken önemli bir beceridir. Genellikle diğer denizcilerden oluşan bir ekiple birlikte çalışırlar ve bir güverte görevlisi veya diğer işçilerden oluşan bir ekipten sorumlu olabilirler. Liderlik becerileri, bir denizcinin etkili bir ekip üyesi olmasına ve ekibinin verimli çalışmasını sağlamasına yardımcı olabilir.
Uyarlanabilirlik: Uyarlanabilirlik, yeni durumlara uyum sağlama ve değiştirme yeteneğidir. Bu durum çalışma ortamları sürekli değiştiği için denizciler için önemli bir beceridir. Bir gün bir gemide, ertesi gün bir römorkörde çalışıyor olabilirler. Bir gün bir ülkede, ertesi gün başka bir ülkede çalışıyor olabilirler. Bir gün büyük bir gemide, ertesi gün küçük bir gemide çalışıyor olabilirler. Bir gün 20 mürettebatlı bir gemide, ertesi gün 200 mürettebatlı bir gemide çalışıyor olabilirler.
Mekanik yetenek: Denizciler genellikle makinelerle ve diğer karmaşık sistemlerle çalışırlar, dolayısıyla bu sistemlerin nasıl çalıştığını iyi anlamaları onlar için önemlidir. Makinelerin ve diğer ekipmanların nasıl çalıştırılacağını anlamak, denizcilerin görevlerini güvenli ve verimli bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olabilir.
Denizci Çalışma Şartları Nasıl?
Denizciler gemilerde çalışırlar ve genellikle aylarca olmak üzere uzun süreler boyunca evden uzaktadırlar. Diğer mürettebat üyeleriyle yakın yerlerde yaşıyor ve çalışıyorlar ve katı bir günlük rutini takip etmek zorundalar. İş, fiziksel olarak zorlu ve bazen tehlikeli olabilir ve saatler uzun ve düzensizdir. Denizciler genellikle fazla mesai yapmak zorundadır ve hafta sonları ve tatil günlerinde çalışmaları gerekebilir. Çalışma ortamı genellikle gürültülü ve kirlidir ve yaşam alanları sıkışıktır.
Denizci İçin Mesleki Gelişme
İşte denizcilerin çalışma şeklini etkileyen üç metod. Denizcilerin, becerilerini güncel tutmak ve işyerinde rekabet avantajını sürdürmek için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.
Denizcilik Sektörünün Büyümesi
Giderek daha fazla şirket ürünlerini deniz yoluyla göndermek istediğinden, denizcilik sektörü hızlı bir şekilde büyüyor. Bu durum bu gemilerde mürettebat yapabilecek denizcilere artan bir talep olduğu anlamına geliyor.
Denizcilik sektörü büyüdükçe, denizciler yüksek talep görecek ve daha yüksek maaşlar alabilecekler. Ayrıca, konteyner gemileri veya petrol tankerleri gibi çeşitli farklı ortamlarda çalışmaya hazır olmaları gerekecektir.
Daha Çeşitli Bir İş Gücü
Dünyanın dört bir yanından daha fazla insanın mesleğe katılmasıyla denizcilik endüstrisi giderek daha çeşitli hale geliyor. Bunun nedeni, birden fazla dil konuşabilen denizciler için daha büyük bir talebe yol açan ticaretin artan küreselleşmesidir.
Birden fazla dil konuşabilen denizciler, daha geniş bir insan yelpazesiyle iletişim kurabilecekleri için iş piyasasında rekabet avantajına sahip olacaklar. Ayrıca, uluslararası nakliye limanlarında sıklıkla ortaya çıkan kültürel farklılıklarla başa çıkmak için daha donanımlı olacaklar.
Sürdürülebilirliğe Odaklanma
İşletmeler sürdürülebilirliğin öneminin daha fazla farkına vardıkça, tedarik zincirlerinin çevre dostu olmasını sağlamaya daha fazla odaklanmaya başlıyorlar. Bu durum rüzgar veya güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan gemilerde çalışma deneyimine sahip denizcilere yönelik talebin artmasına neden oluyor.
Rekabetçi kalabilmek için işletmelerin karbon ayak izlerini azaltmanın yollarını bulması gerekecek. Bu durum yenilenebilir enerjiyle çalışan gemilerin yanı sıra sürdürülebilir bir şekilde üretilen malzeme ve ürünleri tedarik ederek yapılabilir.
Nasıl Denizci Olunur?
Denizci olarak bir kariyer hem ödüllendirici hem de zorlayıcı olabilir. Denizci olmaya karar vermeden önce denizdeki yaşamınızı etkileyecek tüm faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri, nerede çalışmak istediğinizdir. Her biri kendine özgü kültürü ve ortamı olan birçok farklı gemi türü vardır. Bazı gemiler daha rahat bir atmosfere sahipken, diğerleri daha katıdır. Ayrıca ne tür bir kargo taşımak istediğinizi de düşünmelisiniz. Bazı gemiler yolcu taşımakta uzmanlaşırken, diğerleri sadece kargo taşır.
Ayrıca denizde ne kadar kalmak istediğinizi de düşünmelisiniz. Bazı denizciler gemide kısa süreler geçirirken, diğerleri denizde yıllarını geçirir. Yolculuğunuzun uzunluğu, seçtiğiniz gemi tipine ve taşıdığınız kargo tipine bağlı olacaktır.
Yapmak istediğiniz işin türünü de dikkate almak önemlidir. Navigasyon veya güverte operasyonlarında yer almak ister misiniz? Yoksa makine dairesinde mi yoksa mutfakta mı çalışmayı tercih edersiniz? Bir gemide birçok farklı iş vardır. Bu yüzden becerilerinize ve ilgi alanlarınıza uygun olanı bulmak önemlidir.
Dipnot: Denizci İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.
Kariyer ve İş İmkanları
Denizciler, bosun olmak gibi gemide daha fazla sorumluluk alarak veya kaptan veya kaptan olmak için kurslar alarak kariyerlerini ilerletebilirler. Bazı denizciler ek olarak deniz hukuku veya deniz sigortası gibi ilgili alanlarda çalışarak kariyerlerini ilerletirler.