Denetleyici Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir denetleyicinin ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve denetleyici olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Denetleyiciler, bir organizasyonun sorunsuz çalışmasını sağlayan kişilerdir. Her şeyin düzgün bir şekilde yapıldığından emin olurlar, beklentileri karşıladığından emin olmak için performansı izler ve ortaya çıkabilecek sorunları çözerler.

Denetleyiciler genellikle çeşitli sektörlerde çalışır. Fakat özellikle büyük şirketlerde veya birden çok departman veya şubesi olan kuruluşlarda yaygındır. Görevleri, şirket içindeki rollerine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir; bazı kontrolörler tüm mali faaliyetlerin gözetiminden sorumlu olabilirken, diğerleri daha çok insan kaynaklarına veya diğer idari görevlere odaklanabilir.

Kontrolör Sorumlulukları ve Görevleri

Bir kontrolör genel olarak aşağıdakileri içerebilen geniş bir sorumluluk yelpazesine sahiptir:

  • Harcamaların gelirleri aşmamasını sağlamak için bütçeyi izlemek
  • Gelecekteki performansı etkileyebilecek eğilimleri veya sorunları belirlemek için finansal raporların gözden geçirilmesi
  • Bütçeleri geliştirmek ve hedeflerle uyumlu olduklarından emin olmak için harcamaları izlemek için yönetimle birlikte çalışmak
  • Operasyonları iyileştirmenin veya maliyetleri düşürmenin en iyi yöntemlerini belirlemek için verileri analiz etme
  • İşlemlerin doğruluğunu gözden geçirerek ve federal düzenlemelere uygunluğu sağlayarak muhasebe kayıtlarının bütünlüğünü sağlamak
  • Verimliliği veya etkinliği artırmak için yeni politikalar veya prosedürler önermek
  • Bir kuruluş içindeki belirli departmanların performansına ilişkin raporların gözden geçirilmesi
  • Vergi beyannamelerinin hazırlanması ve vergilerle ilgili mali bilgilerin analiz edilmesi
  • Tahsilat veya ödemelerde doğabilecek sorunları tespit etmek için nakit akışını izlemek

Denetleyici Maaşı Ne Kadar?

Bir kontrolörün maaşı, eğitim seviyelerine, yılların deneyimine ve şirketin büyüklüğüne ve endüstrisine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca ikramiye şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 21.500 TL (150.40 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 35.500 TL (173.50 TL/saat)

İnsan kaynakları yöneticilerinin istihdamının önümüzdeki on yılda ortalamadan çok daha hızlı büyümesi bekleniyor.

İstihdam artışı, tüm sektörlerdeki kuruluşlarda insan kaynakları yöneticilerine duyulan ihtiyaçtan kaynaklanacaktır. Kuruluşlar, çalışanlara sağlanan faydaları veya eşit istihdam fırsatını yönetenler gibi yeni politika ve prosedürlerin uygulanmasını denetlemek için insan kaynakları yöneticilerini işe almaya devam edecek.

Dipnot: Denetçi İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Denetleyici İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Bir denetleyicinin genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

Eğitim: Çoğu işveren, denetçi adaylarının muhasebe, finans veya işletme alanında lisans mezuniyetine sahip olmasını ister. Bazı işverenler, muhasebe veya işletme alanında yüksek lisans mezuniyetine sahip adayları tercih eder. İlgili kurs, muhasebe, finans, ekonomi, iş hukuku ve işletme yönetimini içerir.

En Popüler:  Yoğun Bakım Hemşiresi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Antrenman tecrübesi: Birçok şirket, şirketin belirli süreçleri ve prosedürleri konusunda yeni bir kontrolör yetiştirecektir. Bu eğitim, yeni bir kontrolör için işe alım sürecinin bir parçası olabilir. Eğitim, mevcut bir kontrolörün gölgelenmesini veya şirketin belirli süreçlerini öğrenmek için bir süpervizörle çalışmayı içerebilir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Kontrolörlerin pozisyonlarını almak için herhangi bir özel sertifikaya sahip olmaları gerekmez. Bununla birlikte, belirli bir alanda yeterliliklerini göstermek veya kariyerlerini ilerletmek isteyen finans uzmanları için sertifikalar mevcuttur.

Kontrolör Olmak İçin Gerekli Beceriler

Başarılı olmak için kontrolörlerin aşağıdaki becerilere ihtiyacı vardır:

Liderlik: Liderlik becerileri, kişilerarası becerilerin bir diğer önemli yönüdür. Bir yönetici olarak, bir çalışan ekibine liderlik etmekten sorumlu olabilirsiniz. Ekibinizi motive etmek ve birlikte çalışmaya teşvik etmek için kişilerarası becerilerinizi kullanabilirsiniz. Ekibinizin kişilerarası becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak için kişilerarası becerilerinizi de kullanabilirsiniz.

İletişim: İletişim, kişilerarası becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek başka bir beceridir. İletişim, başkalarıyla bilgi alışverişi yapma eylemidir. İş arkadaşlarınız ve müşterilerinizle ilişkiler geliştirmenize yardımcı olması için iletişim becerilerinizi kullanabilirsiniz. Mesela müşterilerinizle güven oluşturmanıza ve ürünlerinizi veya hizmetlerinizi anlamalarına yardımcı olması için iletişimi kullanabilirsiniz.

Problem çözme: İşyerinde, özellikle liderlik rollerinde olanlar için problem çözme becerileri de önemlidir. Sorun çözme becerilerinizi, size ve ekibinize zorluklara çözümler bulmanıza ve engellerin üstesinden gelmenize yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Bu becerileri, ekibinizin işyeri sorunlarına en iyi çözümleri bulmasına yardımcı olmak için de kullanabilirsiniz.

Organizasyon: Organizasyon, daha iyi bir ekip üyesi olmanıza yardımcı olabilecek başka bir beceridir. Yönetici olarak, toplantıların, etkinliklerin ve diğer şirket işlevlerinin planlanmasından ve düzenlenmesinden sorumlu olabilirsiniz. İşinizi ve ekibinizin çalışmasını planlayıp organize edebilmek, daha verimli ve etkili olmanıza yardımcı olabilir.

Takım çalışması: Ekip çalışması, daha iyi bir lider olmanıza yardımcı olabilecek başka bir beceridir. Sizin ve ekip üyelerinizin ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalışmasına yardımcı olması için ekip çalışmasını kullanabilirsiniz. Görevleri devretmenize ve başkalarını motive etmenize yardımcı olması için ekip çalışmasını da kullanabilirsiniz.

Denetleyici Çalışma Şartları Nasıl?

Kontrolörler, bir organizasyonun finans bölümünde çalışır ve genel finansal yönetiminden sorumludur. Mali politika ve prosedürlerin uygulanmasını geliştirir ve denetler, mali raporlar hazırlar ve kuruluşun mali performansını izlerler. Kontrolörler ek olarak uzun vadeli finansal planlar ve bütçeler geliştirmek için diğer yöneticilerle birlikte çalışır. Müşterilerle buluşmak veya konferanslara katılmak için seyahat edebilmelerine rağmen, genellikle ofis ortamlarında çalışırlar. Kontrolörler genellikle tam zamanlı çalışırlar ve son teslim tarihlerini karşılamak veya mali sorunları çözmek için uzun saatler çalışabilirler.

Denetleyici İçin Mesleki Gelişme

İşte kontrolörlerin nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Kontrolörlerin, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajını sürdürmek için bu gelişmeler hakkında güncel kalmaları gerekecektir.

En Popüler:  Numune Katılımcısı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Daha Fazla Şeffaflık İhtiyacı

Daha fazla şeffaflık ihtiyacı, iş dünyasında hızla ivme kazanan bir trend. Bu eğilim, halkın şirketlerin nasıl yönetildiği ve paralarıyla ne yaptıkları hakkında artan bilgi talebinden kaynaklanmaktadır.

Bir kontrolör olarak, kendiniz daha şeffaf hale gelerek bu trendden yararlanabilirsiniz. Bu durum hissedarlara ve yatırımcılara ayrıntılı finansal raporlar sağlamanın yanı sıra şirketinizin parasını nasıl harcadığıyla ilgili sorulara açık olmak anlamına gelir.

Siber Güvenliğe Odaklanma

İşletmeler teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geldikçe, siber güvenlik konusunda uzmanlığa sahip kontrolörlere olan ihtiyaç artacaktır.

Denetleyici profesyonellerinin, güçlü güvenlik önlemleri uygulayarak ve ağları sorun belirtileri için izleyerek siber saldırılara karşı koruma sağlayabilmeleri gerekecektir. Ayrıca, veri gizliliği ve korunmasına ilişkin mevcut yasa ve yönetmeliklere aşina olmaları gerekecektir.

Bulut Tabanlı Çözümlerin Kullanımı

Bulut tabanlı çözümler, birçok avantajı nedeniyle işletmeler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bunlar, azalan maliyetler, artan verimlilik ve çalışanlar arasında geliştirilmiş işbirliğini içerir.

Bulut tabanlı çözümler daha yaygın hale geldikçe, kontrolörlerin rekabete ayak uydurmak için bunları nasıl etkin bir şekilde kullanacaklarını öğrenmeleri gerekecek. Bu durum bulutta verilerin nasıl yönetileceğini öğrenmenin yanı sıra bulut tabanlı hizmetleri kullanmanın yasal sonuçlarını anlamayı içerir.

Nasıl Kontrolör Olunur?

Bir kontrolör kariyeri çok faydalı olabilir. Fakat başarınızı etkileyecek tüm faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. En önemli şeylerden biri, değerlerinize ve kültürünüze uyan bir şirket bulmaktır. Ayrıca, iş için doğru becerilere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Kontrolör olmak istiyorsanız, başlamanın birkaç yolu vardır. Bir muhasebe derecesi alarak başlayabilir, ardından muhasebeci veya denetçi olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca, işletmelerin nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olacak işletme yönetimi ve finans dersleri de alabilirsiniz. Son olarak, bir şirkette çeşitli rollerde çalışarak kurumsal muhasebede deneyim kazanabilirsiniz.

Dipnot: Denetleyici İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Muhasebe ve finans alanında ilerlemenin birçok yolu vardır. En iyilerinden biri, muhasebe veya finans alanında yoğunlaşan işletme alanında yüksek lisans gibi ileri bir derece elde etmektir. Bu size yönetim pozisyonlarına geçmek için ihtiyaç duyduğunuz bilgi ve becerileri verecektir. Alternatif olarak, sertifikalı bir mali müşavir veya sertifikalı bir finansal planlayıcı olabilirsiniz. Bu kimlik bilgileri size çeşitli ayarlarda istemcilere hizmet sağlama yeteneği verecektir.

Kontrolör üst düzey bir pozisyondur. Bu yüzden ilerleme beklentileri büyük ölçüde şirketin büyüklüğüne ve belirli sektöre bağlı olacaktır. Küçük şirketlerde, kontrolör baş finans görevlisine terfi ettirilebilir. Daha büyük şirketlerde, kontrolörler, tüm şirketin finansal operasyonlarını denetledikleri kurumsal finansmana geçebilirler. Ayrıca yatırım bankacılığına veya risk sermayesine geçebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu