Denetçi Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?

Denetçi Nedir?

Bir dedektifle karşılıklı muhasebeci olursanız ne elde edersiniz? Bir denetçi!

Denetçiler muhasebe işlerine biraz araştırma işiyle karışmayı severler. Bir şirketin mali tablolarının geçerliliğine bakmaktan ve incelemelerinin sonunda bir rapor yazmaktan sorumludurlar. Bu sürece denetim adı verilir.

Özetle, bir denetçi, bir şirketin açıkladığı doğruluk ve netlik düzeyini belirleyerek, bir şirketin mali kayıtlarının ne kadar dürüst olduğunu görmeye çalışır.

Denetçi Ne Yapar?

Mali dokümantasyonu ve yazılı raporları incelemeye ve hazırlamaya ek olarak denetçiler bulgularını açıklamalıdır. Bu durum organizasyon yöneticileri ve bireysel müşterilerle yüz yüze görüşmeleri içerir.

Bir denetçi genel olarak şu maddeleri yapar:
– Mali tabloları doğruluk açısından inceler
– Mali tabloları yasa ve yönetmeliklere uygunluk açısından inceler
– Borçlu vergileri hesaplar, vergi beyannamelerini hazırlar
– Vergilerin doğru ve zamanında ödendiğinden emin olun
– Hesap defterlerini ve muhasebe sistemlerini verimlilik açısından inceler
– Mali kayıtları düzenler ve tutar
– Yönetime en iyi uygulama önerilerinde bulunur
– Maliyetleri düşürmenin, gelirleri artırmanın ve karı artırmanın yollarını önerir

Birçok denetçi, çalıştıkları kuruluşa bağlı olarak uzmanlaşmıştır. Bazıları güvence hizmetlerinde (karar vericiler için bilgilerin kalitesini veya bağlamını iyileştirme) veya risk yönetiminde (finansal belgelerdeki yanlış beyan olasılığını belirleme) uzmanlaşmıştır. Diğer denetçiler, sağlık hizmetleri gibi belirli sektörlerde uzmanlaşmıştır. Muhasebe ve denetim geçmişine sahip bazı çalışanlar kolejlerde ve üniversitelerde ders vermektedir.

Dört ana denetçi türü şunlardır:

Kamu Denetçileri

Kamu denetçileri çok çeşitli muhasebe, denetim, vergi ve danışmanlık görevlerini yerine getirir. Müşterileri arasında şirketler, hükümetler ve bireyler bulunur.

En Popüler:  İşitme Cihazı Uzmanı Ne Yapar? Nasıl Olurum?

Müşterilerin kanunen ifşa etmesi gereken mali belgelerle çalışırlar. Bunlar, şirketlerin potansiyel yatırımcılara sunması gereken vergi formlarını ve bilanço tablolarını içerir. Örneğin bazı kamu denetçileri vergi konularına odaklanır, belirli ticari kararların vergi avantajları hakkında şirketlere tavsiyelerde bulunur veya bireysel gelir vergisi beyannameleri hazırlar. Müşterilerin mali tablolarını gözden geçirirler ve yatırımcıları ve yetkilileri tabloların doğru bir şekilde hazırlanıp raporlandığı konusunda bilgilendirirler.

Bazı kamu denetçileri, adli muhasebe veya menkul kıymetler dolandırıcılığı ve zimmete para geçirme, iflaslar ve sözleşme anlaşmazlıkları ve diğer karmaşık ve muhtemelen cezai mali işlemler gibi mali suçları araştırmada uzmanlaşmıştır.

Adli Denetçiler

Adli denetçiler, bir faaliyetin yasadışı olup olmadığını belirlemek için muhasebe ve finans bilgilerini hukuk ve soruşturma teknikleriyle birleştirir. Birçok adli tıp denetçisi, soruşturmalar sırasında kolluk kuvvetleri ve avukatlarla yakın bir şekilde çalışır ve duruşmalar sırasında genellikle uzman tanık olarak görünür.

Devlet denetçileri, devlet kurumlarının kayıtlarını tutar ve inceler ve faaliyetleri hükümet düzenlemelerine veya vergilendirmeye tabi olan özel işletmeleri ve kişileri denetler. Federal, devlet ve yerel yönetimler tarafından istihdam edilen denetçiler, gelirlerin yasa ve yönetmeliklere uygun olarak alınmasını ve harcanmasını sağlar.

İç denetçiler

İç denetçiler, bir kuruluşun fonlarının kötü yönetilip yönetilmediğini kontrol eder. İsraf ve sahtekarlığı bulma ve ortadan kaldırma süreçlerini iyileştirmenin yollarını belirlerler.

Dış Denetçiler

Dış denetçiler, denetledikleri şirket için çalışmayan bağımsız denetçilerdir. Yatırımcılar, devlet kurumları ve genel kamu şirketleri tarafsız ve bağımsız bir rapor sunmak için bu tür denetçilere güvenirler.

Bilgi Teknolojileri Denetçileri

Bilgi teknolojisi denetçileri, finansal verilerin güvenilir bir kaynaktan geldiğinden emin olmak için kuruluşlarının bilgisayar sistemleri için kontrolleri gözden geçiren iç denetçilerdir.

Denetçi Nasıl Olunur?

Denetçilerin farklı kişilikleri vardır. Geleneksel bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların vicdanlı ve muhafazakar oldukları anlamına gelir. Mantıklı, verimli, düzenli ve düzenlidirler. Bazıları da girişimci yani; maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser.

En Popüler:  E-ticaret Direktörü Nedir? Nasıl Olunur?

Bu meslek sana göre mi? Denetçinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.

Denetçinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?

Bazıları evden çalışsa da çoğu denetçi ofislerde çalışıyor. Bazen müşterilerinin iş yerlerine seyahat edebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Muhasebeci ve bir denetçi arasındaki fark nedir?

Bir şirketin muhasebe süreçlerinden hem muhasebeci hem de denetçi sorumlu iken, iki meslek arasında bazı farklılıklar vardır.

  • Bir Muhasebeci genellikle çalıştıkları şirketin bir çalışanıdır ve bir muhasebeci tarafından yapılan işler günlük olarak yapılır.

  • Bir denetçi Öte yandan, muhasebecinin çalışmalarını üç ayda bir veya yıllık olarak gözden geçirmekten sorumludur ve genellikle bunu yapmak için dışarıdan bir firmadan işe alınır.

Özetle, bir muhasebeci şirket için mali tabloları oluşturacak ve denetçi, doğru olduklarından emin olmak için mali tablolara bakacaktır.

Ayrıca Bakınız Muhasebeci

Denetçiler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu