Davranış Uzmanı Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?

Bir davranış uzmanının ne yaptığını, bu işi nasıl alacağınızı ve bir davranış uzmanı olarak başarılı olmak için ne gerektiğini öğrenme zamanı.

Davranış uzmanları, engelli veya zihinsel sağlık sorunları olan bireylerin daha bağımsız bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak için davranış yönetimi planlarını uygulamaktan sorumludur. Davranış sorunları olan ancak bu kategorilerden herhangi birine girmeyen çocuklarla da çalışabilirler.

Bir davranış uzmanının rolü çok uygulamalıdır; zamanlarının çoğunu doğrudan müşterilerle bireysel olarak veya küçük gruplar halinde çalışarak geçirirler. Amaçları, müşterilerin yeni beceriler geliştirmelerine ve mümkün olduğunca bağımsız yaşamalarını engelleyen zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktır.

Davranış Uzmanı Sorumlulukları ve Görevleri

Davranış uzmanlarının aşağıdakiler gibi sorumlulukları vardır:

  • Olumlu pekiştirme teknikleri veya molalar gibi çocuklar için uygun disiplin yöntemlerini geliştirmek için ebeveynlerle birlikte çalışmak
  • Sınıflar, oyun alanları veya evler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çocukların davranışlarını gözlemlemek
  • Müşterilere, genellikle aile ilişkileri veya ebeveynlik becerilerine vurgu yaparak danışmanlık hizmetleri sağlamak
  • Müşteri sorunlarının, ihtiyaçlarının ve uygun tedavi planlarının doğasını belirlemek için değerlendirmeler ve değerlendirmeler yapmak
  • Ebeveynler, öğretmenler ve diğer profesyoneller için çocuk gelişimi ve davranışsal konularda atölye çalışmaları ve seminerler düzenlemek
  • Davranış sorunları olan veya gelişme riski olan çocuklarla bireyselleştirilmiş terapi seansları yürütmek
  • Oyun terapisi tekniklerini kullanarak özel gereksinimli çocuklar için yaşa uygun etkinlikler geliştirmek
  • Psikoloji, sosyoloji, eğitim veya hemşirelik gibi davranış bilimi alanlarında araştırma yapmak
  • Her öğrenci için özel ihtiyaç ve hedeflerine göre bireyselleştirilmiş planlar oluşturmak

Davranış Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

Davranış uzmanlarının maaşları, eğitim düzeylerine, yılların deneyimine ve yaptıkları işin türüne göre değişir. Ayrıca ikramiye veya komisyon şeklinde ek tazminat da alabilirler.

  • 2024 Yılı Ortalama Maaş: 14.500 TL (122.60 TL/saat)
  • 2024 Yılı Üst Düzey Maaşları: 18.500 TL (138.70 TL/saat)

Davranış uzmanlarının istihdamının önümüzdeki on yılda ortalama bir oranda artması bekleniyor.

Daha fazla insan ruh sağlığı sorunları ve madde bağımlılığı sorunları için tedavi aradıkça davranışsal sağlık hizmetlerine olan talebin artması bekleniyor. Ek olarak, talep, depresyon ve anksiyete tedavisindeki etkinlikleri gibi davranışsal sağlık hizmetlerinin faydalarına ilişkin daha fazla farkındalık tarafından yönlendirilebilir.

Dipnot: Davranış Uzmanı İçin Yukarıda Verilen Maaşlar Kariyer sitelerinden ve Forumlardan Alınarak Hazırlanmıştır.

Davranış Uzmanı İçin Şartlar ve Nitelikler Neler?

Bir davranış uzmanının genel olarak aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

Eğitim: Davranış uzmanlarının bu alanda çalışabilmeleri için en az bir yüksek lisans mezuniyetine sahip olmaları gerekir. Davranış analizi veya ilgili bir alanda yüksek lisans mezuniyeti, öğrencilere müşterilerle çalışmak için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri sağlayacaktır. Bu programdaki dersler davranış değerlendirmesi, müdahale stratejileri, etik ve araştırma yöntemleri gibi konuları kapsayacaktır.

Antrenman tecrübesi: Çoğu davranış uzmanı, yeni bir pozisyona başladıklarında iş başında eğitim alacaklardır. Bu eğitim, davranış uzmanını kuruluşun politikaları ve prosedürleriyle tanıştıracaktır. Ayrıca davranış uzmanına öğrencilere yardımcı olmak için kullanabilecekleri belirli teknikler ve stratejiler hakkında bilgi verecektir.

Sertifikalar ve Lisanslar: Davranış uzmanları, ek deneyim kazanmak veya kazanç potansiyellerini artırmak için ek sertifika alabilirler.

Davranış Uzmanlığı Olmak İçin Gerekli Beceriler

Davranış uzmanları başarılı olmak için aşağıdaki becerilere ihtiyaç duyar:

İletişim yetenekleri: İletişim becerileri davranış uzmanları için çok önemlidir. Ebeveynler, öğretmenler, yöneticiler ve diğer personel ile iletişim kurmanız gerekebilir. Ayrıca öğrencilerle ve diğer davranış uzmanlarıyla iletişim kurmanız gerekebilir. Etkili iletişim, başkalarıyla işbirliği yapmanıza ve bilgi paylaşmanıza yardımcı olabilir.

Empati: Empati, başkalarının duygularını anlama ve paylaşma yeteneğidir. Davranış uzmanları, öğrencilerin eylemlerini ve eylemlerinin sonuçlarını anlamalarına yardımcı olmak için empatiyi kullanabilir. Mesela bir öğrenci duygularını kontrol etmekte zorlanıyorsa, bir davranış uzmanı öğrencinin duygularını anlamak ve sakinleşmesine yardımcı olmak için empati kullanabilir.

Problem çözme yetenekleri: Davranış uzmanları genellikle problem çözme becerilerini öğrenci davranışını değiştirmek için etkili stratejiler geliştirmek ve uygulamak için kullanırlar. Bu becerileri, sınıf öğretimi sırasında ortaya çıkan zorlukları gidermek için de kullanabilirler. Mesela bir öğrenci yönergeleri takip etmekte güçlük çekiyorsa, bir davranış uzmanı, problemin kaynağını belirlemek ve öğrencinin yönergeleri takip etmesine yardımcı olacak bir çözüm geliştirmek için problem çözme becerilerini kullanabilir.

Organizasyon: Davranış uzmanları, günlük programlarını, öğrenci dosyalarını ve diğer evrak işlerini takip etmek için genellikle organizasyon becerilerini kullanır. Ayrıca ders planları oluşturmak, araştırma yapmak ve öğrencileri için materyal hazırlamak için organizasyon becerilerini kullanabilirler.

Zaman yönetimi: Davranış uzmanlarının çoğu zaman, programları için verileri denetlemek ve kaydetmek, eğitim oturumlarına ve toplantılara katılmak, araştırma ve planlama faaliyetleri yürütmek dahil olmak üzere birden fazla sorumluluğu vardır. Davranış uzmanlarının tüm görevlerini tamamlayabilmeleri için zamanlarını etkili bir şekilde yönetmeleri önemlidir.

Davranış Uzmanı Çalışma Şartları Nasıl?

Davranış uzmanları, devlet okulları ve özel okullar, hastaneler, klinikler ve toplum ruh sağlığı merkezleri dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışır. Ayrıca ailelere, işletmelere ve diğer kuruluşlara danışmanlık hizmetleri sağlayarak özel muayenehanede çalışabilirler. Çoğu davranış uzmanı tam zamanlı çalışır. Fakat bazıları yarı zamanlı çalışabilir veya esnek programlara sahip olabilir. Bazı davranış uzmanları, farklı okullara veya tedavi tesislerine seyahat edebilir veya ailelere evde hizmet sağlayabilir. Davranış uzmanlarının zor davranış problemleriyle baş edebilmesi ve yüksek düzeyde bir tarafsızlığı koruyabilmesi gerektiğinden, iş stresli olabilir. Bununla birlikte, çoğu davranış uzmanı, insanların zorlu zorlukların üstesinden gelmelerine ve yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı olabildikleri için çalışmayı çok faydalı buluyor.

Davranış Uzmanı İçin Mesleki Gelişme

İşte davranış uzmanlarının nasıl çalıştığını etkileyen üç metod. Davranış uzmanlarının, becerilerini ilgili tutmak ve işyerinde rekabet avantajı sağlamak için bu gelişmelerden haberdar olmaları gerekecektir.

Daha Kişiselleştirilmiş Öğrenme İhtiyacı

Gittikçe daha fazla ebeveyn, çocuklarının bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olmanın yollarını aradıkça, kişiselleştirilmiş öğrenme eğilimi popülaritesini artırıyor. Okullar bireysel öğrenci gelişimine odaklanan yeni öğretim yöntemlerini benimsemeye başladığından, bu eğilim eğitim alanında büyük bir etkiye sahip.

Davranış uzmanları olarak, kişiselleştirilmiş öğrenme tekniklerinde uzmanlaşarak bu trendden yararlanabilirsiniz. Daha sonra bilginizi, okulların her öğrencinin ihtiyaçlarına daha uygun programlar geliştirmesine yardımcı olmak için kullanabilirsiniz.

Sınıfta Teknolojinin Kullanımı

Teknoloji, öğrenciler için öğrenme deneyimlerini geliştirmek için sınıfta giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu durum öğrencilerin bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişmesini sağlayan bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların kullanımını içerir.

Davranış uzmanları, en son teknoloji araçlarına ve bunların sınıfta nasıl kullanılacağına aşina olarak bu trendden yararlanabilir. Ayrıca teknolojiyi tüm potansiyeliyle kullanan etkili ders planları oluşturmak için öğretmenlerle birlikte çalışabilirler.

Sosyal-Duygusal Öğrenmeye Odaklanma

Sosyal-duygusal öğrenme (SEL) eğilimi, empati, öz kontrol ve iletişim gibi becerileri geliştirmenin önemini fark ettikleri için eğitimciler arasında giderek daha popüler hale geliyor.

Davranış uzmanları, SEL’de uzmanlaşarak ve bu becerileri öğreten programların uygulanmasına yardımcı olarak bu eğilimden yararlanabilirler. Ayrıca, duygusal veya davranışsal sorunlarla mücadele eden öğrencilere destek ve danışmanlık da sağlayabilirler.

Davranış Uzmanı Nasıl Olunur?

Davranış uzmanı olarak bir kariyer inanılmaz derecede ödüllendirici olabilir. Çocukların ve ailelerin hayatlarında bir fark yaratma ve tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olma fırsatı sunar. Fakat bu kariyere başlamadan önce tüm yönleriyle düşünmek önemlidir.

Düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri, nerede çalışmak istediğinizdir. Okul ortamında mı yoksa klinik ortamında mı çalışmak istiyorsunuz? Özel gereksinimli çocuklarla mı yoksa tüm çocuklarla mı çalışmak istiyorsunuz? Mevcut birçok farklı seçenek vardır. Bu yüzden seçeneklerinizi keşfetmek ve ilgi alanlarınıza ve becerilerinize en uygun olanı bulmak için biraz zaman ayırın.

Bir diğer önemli husus ise eğitim seviyenizdir. Çoğu eyalet, davranış uzmanlarının psikoloji, sosyal hizmet veya ilgili alanlarda en az lisans mezuniyetine sahip olmasını gerektirir. Ek olarak, birçok işveren, davranış analizi veya çocuk gelişimi ile ilgili diğer alanlarda ek eğitim almış adayları tercih etmektedir.

Dipnot: Davranış Uzmanı İçin CV Hazırlama Rehberini İncelemenizi Tavsiye Ederiz.

Kariyer ve İş İmkanları

Bir davranış uzmanı, organizasyonlarında ekip lideri veya süpervizör olmak gibi daha fazla sorumluluk alarak kariyerlerinde ilerleyebilir. Ayrıca, araştırma veya öğretim pozisyonlarında çalışmalarına izin verecek psikolojide yüksek lisans veya doktora gibi ek eğitim ve öğretim alarak ilerleyebilirler. Daha fazla deneyim ve uzmanlıkla, bir davranış uzmanı ek olarak işletmelere veya kuruluşlara danışman olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu