Bina Hizmetleri Mühendisi Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Tasarımla ilgileniyorsanız ve analitik ve problem çözme becerilerinizi sınava koymak istiyorsanız bir inşaat hizmetleri mühendisi olarak bir kariyer size uygun olabilir.
Bir bina hizmetleri mühendisi olarak rolünüz, bir binanın tasarlandığı şeyi yapmasına izin vermek için gereken hizmetleri tasarlamak, kurmak ve sürdürmek olacaktır. Herhangi bir binada, bu içerir:
- Akustik
- Sağlık ve güvenlik
- Isıtma
- Asansörler ve yürüyen merdivenler
- Aydınlatma
- Güç ve tedarik
- Güvenlik.
Sürdürülebilirlik önemli bir konudur ve bir binanın karbon salınımını azaltmaya yardımcı olan yeni teknolojilerin tasarlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi konusunda lider olacaksınız.
Bina hizmet mühendisi çeşitleri
Aşağıdaki alanlarda uzmanlaşabilirsiniz:
- Elektrik mühendisliği
- Cephe mühendisliği
- Isıtma, havalandırma, soğutma ve iklimlendirme
- Aydınlatma
- Makine mühendisliği
- Halk Sağlığı
- Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Bir bina hizmetleri mühendisi olarak yapmanız gerekenler:
- Danışmanlıkta çalışmak ve teklif vermek, proje sözleşmelerini müzakere etmek ve geliştirmek;
- Yüklenicilerin işlerini komisyonlaştırmak, düzenlemek ve değerlendirmek
- Detaylı diyagramlar, planlar ve çizimlerle çalışın
- Proje için gereken sistemleri tasarlamak için uzman bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı ve diğer kaynakları kullanın.
- Sistemlerin karmaşık bir inşaat veya tadilat projesinde koordine edilmesini sağlamak için Bina Bilgi Modellemesi’ni kullanmak ve geliştirmek
- Tüm yaşam döngüsü maliyetlendirme tekniklerini kullanarak, harcamaların yönetilmesi ve tahmin edilmesi, işin bütçede tutulması ve enerji verimli sistemlerin uygulanması
- Gerektiğinde sahaya özel donanım tasarlayabilir
- Bina sistemlerinin kurulumunu denetler ve denetler, bakım ve işletme prosedürlerini belirtir
- Bina sistemlerini ve süreçlerini izlemek
- Kullanım süresi dolmuş sistem ekipmanı ve yeni ekipmanın uygun konumu hakkında kararlar almak
- Yapısal mühendisler, inşaatçılar, mimarlar, sörveyörler ve şirket içi proje ekipleri dahil diğer profesyonellerle yakın ilişki kurmak
- Çeşitli proje grubu ve teknik toplantılara katılmak
- Bina sistemlerinin tasarım ve bakımının yasal ve sağlık ve güvenlik gerekliliklerine uygun olmasını sağlamak
- Sitenin çevresel etkilerini en aza indirgemek ve karbon izini azaltmak amacıyla, müşterilere ve mimarlara çeşitli bina ve alanlarda enerji kullanımı ve korunumu konusunda tavsiyede bulunmak
- Kısa bir süre içinde çeşitli projeler üzerinde çalışın.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Lisansüstü bina hizmetleri mühendisleri için başlangıç maaşları genellikle 46.500 TL ile 58.500 TL arasındadır.
- Deneyimli mühendisler 85.500 TL kazanabiliyor. Daha üst düzeyde çalışanlar ise 115.500 TL kazanabiliyor.
- Danışmanlık firması veya yüksek tecrübeli bina hizmetleri mühendisleri şirketindeki ortaklar, kira statüsü yüksek olan 165.500 TL’den fazla kazanabilirler.
Ücret oranları, farklı bölgelerde değişebilir. Ücret oranları, genellikle inşaat mühendisliği içindekilere benzer ve işlerin mevcudiyeti gibi inşaat endüstrisinin mevcut ekonomik ikliminden etkilenir. Şu anda, inşaat profesyonelleri için yüksek talep var.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Çalışma saatleri genellikle ortalama çalışma saatlerini aşıyor. Fakat hafta sonları veya vardiya çalışmalarını içermemelidir. Fakat bazı roller acil durumlar için çağrı talep edebilir. Part Time iş çoğu zaman iş yükündeki doruklara yanıt vermek için birçok sözleşmeli personel çalıştırılmasından kaynaklanmaktadır.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Vaktiniz genellikle ofis ve site işleri arasında bölünecektir, her birinin miktarı alanınıza ve sektöre bağlı olarak değişecektir. Bazı işler genel olarak ofis bazındadır ve işin büyük kısmı tasarım ve tahminler etrafında yoğunlaştırılır ve sadece kısa bir süre için yerinde planlama ve montajı koordine eder.
- Yepyeni gelişmelerden antik miras özelliklerine kadar çeşitli bina tipleri üzerinde çalışabilirsiniz. Uzmanlık becerilerini geliştirmek için birçok fırsat olacak.
- Serbest meslek ve serbest çalışma bazen mümkündür. Şartlı statüde ve geniş deneyime sahip olanlar kendilerini bağımsız danışmanlar olarak belirleyebilirler.
- Mesleği geleneksel olarak elektriksel ve mekanik rollere ayırmakla birlikte, iş birçok alanda uzmanlaşma fırsatları ve düşük karbon teknolojilerine vurgu yaparak giderek daha fazla disiplinli ve çeşitli hale geliyor.
- Yurtdışında çalışmak veya seyahat etmek mümkündür.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Bina hizmetleri mühendisliğine giriş genellikle bir mühendislik yeterliliği ile yapılır. Özellikle, aşağıdaki konulardan birindeki derece faydalı olacaktır:
- Bina hizmetleri mühendisliği
- Yerleşik çevre mühendisliği
- Elektrik mühendisliği
- Enerji mühendisliği
- Makine mühendisliği
- Diğer mühendislik bölümleri.
Mühendislik veya teknoloji bölümleri, bir mühendislik teknisyeni olmak için tüm akademik gereksinimlerinin bir kısmını karşılayabilir. Daha sonra işte ilerlemek için uygun seviyeye uygun derecede öğrenmeye ihtiyaç duyulur.
Mühendislik web sitesinde listelenmemiş niteliklere sahip kişiler ayrı ayrı değerlendirilir ve yine de yerleşik veya sözleşmeli statü kazanabilirler.
Bazı kuruluşlar ilgili kurslardaki öğrencilere üyelik sunarak, endüstri etkinliklerinde değerli ağ fırsatları ve yayınlarda ve diğer kaynaklarda indirimli fiyatlar sağlayabilir.
Gerekli Beceriler Nedir?
Aşağıdaki kanıtları göstermeniz gerekecek:
- Problem çözme yeteneği
- Analitik beceri
- İletişim yetenekleri
- Ekibin bir parçası olarak çalışma yeteneğiniz
- İyi bir aritmetik anlayışı
- Zaman yönetimi
- 3B görselleştirme, bilgisayar modelleme ve BT yetkinliği.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
İşe başlamadan öncesi için deneyim resmen şart değildir. Fakat tatiller sırasında veya sektörel sponsorluk yoluyla ilgili iş deneyimini kazanırsanız, bu iş başvurularınızı geliştirecek ve sektörde bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır.
İşverenler ve İş İlanları
Bina hizmetleri mühendisleri, aşağıdakiler dahil çeşitli işverenlerle fırsatlar bulabilir:
- Çeşitli müşteri şirketlerine bina hizmetleri tasarımı, sürdürülebilir enerji sistemleri, kurulum denetimleri, şartname ve maliyet kontrolü gibi hizmetler veren danışmanlık şirketleri
- Bir dizi proje için uzman tasarım ve planlama becerisi gerektiren çok disiplinli inşaat şirketleri
- Tasarımda enerji verimliliği konusunda danışmanlık yapan büyük konut yapım şirketleri
- Özelleştirilmiş tasarım çalışmalarının yanı sıra, devam eden bina sistemleri desteği ve bakımı gerektiren üniversiteler ve diğer eğitim kurumları
- Çeşitli tesislerde sistem bakımı ve tasarım desteği gerektiren yerel makamlar
- Halk sağlığı ve sağlık sektörleri – hastaneler ve bakım evleri dahil
- Serbest meslek – danışman olarak çalışmak, tecrübesi yüksek olanlar için bir seçenektir.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Mühendislik Konseyi ile profesyonel olarak tescilli bir yapı hizmetleri mühendisi olmak için çalışabilirsiniz.
Statü için gerekli yeterliliklere ve bilgiye sahip olduğunuzu, genellikle ilgili nitelikler ve deneyimler yoluyla kanıtlamanız gerekir.
Her zaman geliştikleri için bina hizmetleri mühendisliğinde teknolojideki ve süreçlerdeki gelişmelere ayak uydurmak önemlidir. Çok sayıda yararlı kısa kurs, konferans ve çalıştay mevcuttur. Meslek kuruluşları gibi ticaret birlikleri, aşağıdaki alanlarda fırsatlar sunmaktadır:
- Tasarım mevzuatı
- Standartlardaki değişiklikler
- Bina düzenlemelerinde yapılan değişiklikler
- Sağlık ve güvenlik yönetmelikleri.
Ayrıca mesleğe yeni başlayan mühendisler için bir forum ve destek ağına sahiptir.
Kariyer ve İş İmkanları
Endüstri içindeki ilerleme rotaları oldukça net bir şekilde kesilmiştir. Müşteri/son kullanıcılar veya mühendisler için çalışırken, kariyer gelişimi genellikle mühendisten menajere kadardır.
Danışmanlıkta, genellikle ortaklıklar yerine şirketlerde daha fazla olmak üzere, kariyer ilerlemesi genellikle şöyledir:
- Lisansüstü mühendis
- Proje Mühendisi
- Kıdemli ortak/genel müdür.
Bununla birlikte kariyer kalıpları sabit değildir ve işveren seçimi, şirketin büyüklüğü ve seçtiğiniz uzmanlık ile kariyer gelişiminizi belirleyebilirsiniz.
Uzmanlık alanınıza yönlendirebilecekleri, alınacak nitelik türlerini ve pratik deneyim kazanacak alanları seçerken erken bir aşamada stratejik olmak önemlidir. Genel bir odaklanma ile hizmet bölümleri oluşturmak, tüm sektöre yararlı bir genel bakış sağlarken, diğer bölümler; mekanik veya elektrik mühendisliği, daha özel becerilerin geliştirilmesine izin verir.
Terfi, mesleki yeterliliklerin ve uygun deneyimin kazanılmasına bağlıdır. Bu yüzden ilgili yeterliliklerin kazanılması ve mümkün olan en erken zamanda uygun meslek birliğine üye olmanız tavsiye edilir.