Astronot Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Astronot Nedir?
Çocukken astronot olmayı hayal ettin mi? Pekala, bu çocukluk hayali pek çok eğitim ve öğrenimle gerçek olabilir!
1958’de Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzaya gitmek için eğitecekleri erkek ve kadınlar için astronot (“yıldızlar arasında denizci” anlamına gelir) kelimesini benimsedi. Sovyet uzay ajansı da benzer bir terimle ortaya çıktı, kozmonot (“evrenin denizcisi” anlamına gelir) hemen hemen aynı anda.
Astronotlar, bir uzay aracında pilotluk yapmak veya seyahat etmek, uzayda çalışmak ve insan uzay keşifleriyle ilgili faaliyetler yapmak üzere eğitilirler. Uzay uçuşu artık rutin gibi görünse de, uzaya yapılan her yolculuk, başarı ile felaket arasında bir yürüyüş olabilir. Bu yüzden bir astronotun kariyerinin çoğu kapsamlı bir eğitimle geçirilir.
Astronot Ne Yapar?
İlk günlerde, bir astronotun iş tanımı, temelde bir gözlemci olmaktı – neler olup bittiğini görüntüleyen ve belgeleyen biri. NASA’nın insan etkileşiminin gerekli olduğunu anlaması uzun sürmedi.
Günümüzde uzay uçuşları için iki tür astronot seçilmiştir:
Görev Uzmanı Astronotlar
– bu astronotlar deneyler yapmak, uyduları başlatmak ve uzay aracı ve ekipmanı korumak için pilotlarla birlikte çalışır. Geçmişleri mühendislik, bilim veya tıp alanında olabilir. Ayrıca astronot eğitmenleri olarak çalışarak öğrencilere ABD uzay programına katılmayı düşünmeleri için ilham verebilirler.
Pilot Astronotlar
– bu astronotlar uzay mekiği ve uluslararası uzay istasyonu pilotları ve komutanları olarak hizmet ediyor. Uçuşun mürettebatından, görevinden, görevinin başarısından ve güvenliğinden sorumludurlar.
Johnson Uzay Merkezi, yeryüzündeki ağırlıksızlığı simüle eden nötr yüzdürme simülatörü ve astronotların su altında uzay yürüyüşleri için eğitim verdiği 200 ‘uzun ve 40’ derinlik havuz gibi astronotları uzayda çalışmalarına hazırlamak için birçok simülatör ve tesis sunmaktadır.
Yörüngede iken, zamanın çoğu tekne veya uzay istasyonunda geçirilir. Zaman zaman, onarım yapmak veya bir uyduyu yerleştirmek için bir uzay yürüyüşü gerekir ve astronot, koruma için bir uzay giysisi veya bir EMU (uzay dışı hareketlilik birimi) giymelidir. Çoğu görev iki ila üç hafta sürer. Fakat uzun süreli görevler yarım yıl kadar uzun sürebilir. Uzun süreli görevler için eğitim çok zordur ve yaklaşık iki ila üç yıl sürer.
Astronot Adayları İçin Temel Eğitim:
Astronot adayları, elli yıllık tarihinde 300’den fazla ABD astronotu ve diğer ülkelerden 50 astronot yetiştiren Houston, Teksas’taki Johnson Uzay Merkezi’ne (JSC) rapor veriyor. Ayrıca, giderek daha fazla sayıda Amerikalı, Moskova yakınlarındaki bir kozmonot eğitim tesisi olan Star City’de eğitim görüyor (özellikle ABD uzay mekiği programının 2011’de sona ermesinden bu yana).
Temel eğitim, iki yıl süren ilk aşamadır. Adaylar araç ve uzay istasyonu sistemlerini öğrenir ve eğitimin çoğu sınıfta gerçekleşir. Uzaydaki çalışmalarında yardımcı olabilecek kilit disiplinler, örneğin meteoroloji, mühendislik, uzay bilimi ve yer bilimleri gibi incelenir.
Hayatta kalma eğitimi, dünyaya plansız inişe hazırlanmak için sınıf dışında da tamamlanmalıdır (askeri su ve karada hayatta kalma). Adaylar tüplü dalış sertifikası almalı ve ayrıca bir yüzme testini geçmelidir; 25 metrelik (82 fit) bir havuzda üç boyda durmadan yüzmeli ve daha sonra bir uçuş kıyafeti ve tenis ayakkabısı ile süre sınırı olmaksızın havuzun üç boyu yüzmelidir. Ayrıca bir uçuş tulumu giyerken 10 dakika boyunca sürekli su basmaları gerekir. Hem tüplü dalış sertifikası hem de yüzme testi, eğitimin ilk ayında tamamlanmalıdır.
İkinci Aşama Eğitimi
Adaylar, temel eğitim tamamlandıktan sonra astronot olmak için seçilebilir. İkinci aşamada, kursiyerler deneyimli astronotlarla gruplandırılır ve onların yardımıyla fırlatma öncesi, fırlatma, yörünge, giriş ve inişle ilgili çeşitli faaliyetlerde uzmanlaşırlar. Tecrübeli astronotlar ayrıca deneyimlerini ve bilgilerini paylaşarak kursiyerlere akıl hocası ve danışman olurlar.
Gelişmiş Görev Eğitimi
Gelişmiş görev eğitimi aşaması (on ay süren) astronotların mürettebatını ve görev görevlerini aldığı yerdir. Doğrudan görevleriyle ilgili alıştırmalar, faaliyetler ve deneylere odaklanırlar ve görevleri sırasında kullanacakları elektrikli aletler ve diğer özel cihazlar hakkında bilgi sahibi olurlar.
Astronot Nasıl Olunur?
Astronotların farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları aynı zamanda sanatsal yani; yaratıcı, sezgisel, hassas, açık ve ifade edici.
Bu meslek sana göre mi? Astronotun en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Astronotun Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Astronot, memurdur ve hükümetin bir çalışanıdır. Bir memur olarak astronotlar, diğer ofis çalışanlarında olduğu gibi eğitim oturumlarına gitmeli, rapor yazmalı ve toplantılara katılmalıdır.
Yörüngede iken, bir astronot zamanının çoğunu gemide veya uzay istasyonunda geçirecek, bazen onarım yapmak için bir uzay yürüyüşü yapmak veya bir uyduyu yerleştirmek zorunda kalacak.
Astronotlar ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.