Arşivci Nedir ve Kimdir? Nasıl Olunur?
Arşivci Nedir?
Tarihi seven ve onu korumaya yardım etmek isteyen biri misiniz? Arşivci olmak inanılmaz bir rol ve düşünmek isteyebilirsiniz.
Bir arşivcinin bugün yaptığı şey aslında bundan on yıllar sonra önemli olacaktır. Arşivler, geçmişi koruyarak bugünü anlamakla ilgilidir.
Arşivciler, bir bilginin değerli olup olmadığını değerlendirir, ardından bilgiyi mümkün olan en iyi şekilde korur ve saklar. İncelenen ve saklanan bilgiler, belgeler, mektuplar, fotoğraflar, ses kayıtları ve videolar dahil olmak üzere herhangi bir sayıda formda olabilir.
Arşivci Ne Yapar?
Bir arşivcinin ana sorumluluğu, hangi kayıtların değerli olduğuna karar vermektir. Bu durum kayıtların tarihsel bağlamının büyük ölçüde anlaşılmasını gerektirir. Tarihsel bağlam, kaydın diğer kayıtlarla ilişkisini, kaydın neden kullanıldığını ve kaydın neden ilk başta oluşturulduğunu gösterir.
Bir kaydın korunması için değerli olduğu belirlendiğinde, arşivciler kaydı, insanların bilgiye erişebilecekleri ve anlamlandırabilecekleri şekilde tanımlamalı ve düzenlemelidir.
Arşivcilerin tarihi ve özellikle toplanmakta olan arşivlerle ilgili zaman dönemini çevreleyen tarihi iyi bir şekilde kavramaları gerekir. Arşivler çoğunlukla kağıt kayıtlardır. Bununla birlikte doğru kayıtlar büyük miktarda teknolojik yeterlilik gerektirir. Basılı kayıtların tutulması, uygun yerde dosyalamak kadar kolay değildir. Bozulmaması için doğru şekilde muhafaza edilmelidir.
Çeşitli mesleki alanlar, kayıt yöneticisi ve tarihçi dahil olmak üzere arşivlerle yakından çalışır. Bu meslekler arasında çok fazla örtüşme olsa da arşivleri korumanın amaçları farklıdır.
Kayıt yöneticileri, büyük kurumlar için büyük hacimli geçici bilgileri saklarken, arşivler az sayıdadır ve uzun süre saklanabilmeleri için toplanır. Bir tarihçinin amacı, arşivleri inceleyerek tarihsel gerçeklerin türetilmesini sağlamaktır, oysa bir arşivci araştırılabilmek için verileri topluyor.
Arşivci Nasıl Olunur?
Arşivcilerin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da gelenekseldir yani; vicdanlı ve muhafazakarlar.
Bu meslek sana göre mi? Arşivcinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirsiniz.
Arşivcinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Arşivlerin depolandığı yerler ‘arşiv depoları’ olarak bilinir ve büyük ölçüde değişir. Arşiv havuzları üniversitelerde, işletmelerde, dini kurumlarda, müzelerde, tarihi topluluklarda, hastanelerde ve hükümetin her düzeyinde bulunur.
Arşiv işleri genellikle bir ofis ortamında yapılır. Büyük kurumlar için, bir arşivci diğer arşivciler, tarihçiler ve asistanlarla birlikte çalışır. Birçok arşiv havuzunda yalnızca bir veya iki çalışan vardır. Bu da işin çoğunun bağımsız olarak yapılmasına yol açar.
Arşivciler ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.