Anestezist Ne İş Yapar ve Maaşları Ne Kadar?
Mükemmel insan becerilerine ve kararlılığına sahip olmanın yanı sıra anestezi uzmanı olarak çalışmak için sürekli mesleki eğitime bağlılık göstermeniz gerekir.
Bir anestezi uzmanı olarak cerrahi, tıbbi veya psikiyatrik işlem geçiren hastalara geniş kapsamlı destek sağlarsınız.
Hastaları değerlendirmek ve güven vermek, ameliyattan önce uygun anestezi uygulamak, ameliyat sırasındaki refahını izlemek ve tıbbi işlemlerden sonra bakım sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Hastalar bebekleri, hamile kadınları, yaşlıları ve ameliyat geçirenleri içerebilir.
Anestezistler, hastanelerdeki en büyük uzman doktor grubudur. Vaktinizi çoğu zaman ameliyathanede geçireceksiniz. Fakat hastaneler de dahil olmak üzere diğer alanlarda da çalışabilirsiniz.
Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir?
Bir anestezi uzmanı olarak yapmanız gerekenler:
- Ameliyattan önce hastanın ameliyat yapacak kadar uygun olup olmadığını değerlendirmek
- Anestezik bir plan üzerinde anlaşmak
- Anestezi ve analjezik kullanan hastalara güvenli ameliyat öncesi bakım ve ağrı kesici sağlamak
- Operasyon sırasında ve sonrasında ne olacağı konusunda hastaları garanti altına alın
- Ameliyathanede anestezi sağlamak
- Anestezi altındayken hastaları stabil bir durumda kalmalarını sağlamak için izlemek
- Hastanın iyileşmesini desteklemek için ameliyat sonrası ağrıyı hafifletmek ve yönetmek
- Hasta refahını sağlamak için cerrahlar, ameliyathane pratisyenleri, tiyatro hemşireleri, radyografi uzmanları ve radyologlar gibi diğer sağlık profesyonelleriyle çalışın
- Hasta tedavisi ve taburcu mektuplarının yazılması da dahil olmak üzere, hasta bakımı ile ilgili alanlarda idari işler yapmak
- Saha içi ve saha dışı multidisipliner ekip toplantılarına katılmak
- Kararlaştırılmış bir görüşme rotasına katılmak ve acil durum sigortası sağlamada eşit bir pay almak
- Hem kritik bakım hem de anestezi konusunda daha genç personeli eğitin, öğretin ve denetleyin.
Maaşları Ne Kadar? (2024 Güncel Zamlı Maaş)
- Anestezistlerin başlangıç maaşı 46.500 TL – 65.500 TL arasındadır.
- Uzman doktorlar 67.500 TL ile 125.500 TL arasında alabilirler.
- Danışman anestezi uzmanları 146.500 TL ile 195.500 TL arasında maaş alabilirler.
Gelir, kazanç ve maaş bilgisi bilgilendirme amaçlıdır.
*Maaşlar Temmuz 2024’te güncellenmiştir.
Çalışma Saatleri
Anestezi uzmanı olarak çalışmak için uygunluk durumunuzda esnek olmanız gerekir. Tam zamanlı anestezistler genellikle haftada 48 saate kadar çalışırlar. Çalışmanın doğası gereği, saatler her zaman 09:00 – 17:00 değildir ve görüşme saatleri genellikle erken sabahları, akşamları ve hafta sonlarını içerir.
Gerçekçi bir şekilde, genel bir gün sabah 8’den önce başlayabilir ve genellikle sosyal saati içermez. Fakat bir kez kurulduktan sonra, yarı zamanlı saatler veya iş paylaşımı ayarlamak mümkündür.
İki gün aynı olmasa da anestezi uzmanları çalışma saatlerinde çoğu zaman becerilerini kullanan ve onlara iyi bir iş doyumu ve iş/yaşam dengesi veren rutin bir seviye buluyorlar.
Çalışma Şartları Nasıl?
- Genellikle hastane ortamında ameliyathanelerde, servislerde ve özel birimlerde çalışacaksınız. Eğitim veya toplantılara katılmak için seyahat etmeniz gerekebilir.
- Anestezi ile ilgili işler hastanelerde ve özel sağlık sektöründe mevcuttur. Nitelikli anestezistler için yurtdışında çalışmak için fırsatlar vardır.
- İş, bebeklerden yaşlılara, bazen acil durumlarda her yaştan hastaya anestezi ve ağrı rahatlığı sağlayacağınız için duygusal ve fiziksel olarak zorlu olabilir. Fakat aynı zamanda oldukça tatmin edici olabilir.
Aranan Şartlar ve Nitelikler Neler?
Mezun olduktan sonra hastanelerde eğitimine başlayacaksınız. Eğitimin ilk senesinden sonra tamamen bir tıp doktoru olacaksınız. İkinci yıl, anestezi yüksek lisans eğitimi için başvurabilirsiniz.
Anestezi için iki lisansüstü eğitim rotası vardır. Doğrudan rota, iki yıl süren ve anestezi ve yoğun çekirdek ilacına odaklanan çekirdek eğitimidir.
Lisansüstü eğitiminizin sonunda, anestezide bir Eğitim Tamamlama Belgesi kazanırsınız. Bu da anestezi alanındaki uzman sicile kayıt yaptırmanızı ve görevler için başvurmanızı sağlar.
Doktor olmak için gereken nitelikler ve eğitim hakkında ayrıntılı bilgi için hastane doktoruna bakınız.
Gerekli Beceriler Nedir?
Sahip olmanız gerekecek:
- Kapsamlı bir anestezi ve prosedür bilgisi
- İş yükünüzü organize etme ve önceliklendirme yeteneği
- Yazılı ve sözlü olarak güçlü iletişim becerileri
- Sabit el-göz koordinasyonu
- Klinik ve profesyonel güçlü yönleriniz ve kısıtlamalarınız hakkında bilgi sahibi olmak
- Takım çalışması becerileri
- Baskı altında iyi çalışabilme becerisi
- Hastalara karşı şefkatli bir tutum
- Liderlik nitelikleri
- Kişisel stres ve yorgunluğu yönetme yeteneği
- Karar verme ve problem çözme becerileri
- Durumsal farkındalık.
Ayrıca profesyonel, esnek olmanız ve bir davranış kuralları için etik olarak çalışmanız gerekir.
İş Deneyimi ve Staj Başvurusu
Tıp fakültesine giriş rekabetçidir ve bir yer edinmek için bazı iş tecrübesi veya tıpla ilgili alanlara yerleştirilmiş olmanız beklenir.
Tıp fakültesi sırasında, sağlık ortamında ek iş deneyimi elde etmek yardımcı olacaktır. Bir sağlık hizmetleri asistanı, taşıyıcı veya başka bir ilgili görev olarak gönüllü olmak veya iş deneyimi size sağlık bakımı hakkında daha fazla bilgi verecektir ve tıpta kariyer olarak bağlılığınızı gösterecektir. Tıp fakültesindeki yerleşimler ve seçmeli dersinizle ilgili olarak daha geniş sağlık ekibinde rolleri ve oynadıkları görevi daha iyi anlamak için anestezistlerle konuşun.
Tıp öğrencileri Uzmanlar Derneği’ne katılabilirler. Bazı üniversitelerde, kariyer etkinlikleri, mentorluk programları ve tıp öğrencileri için destek sunan anestezi toplulukları vardır.
İşverenler ve İş İlanları
Nitelikli anestezistler; yardım kuruluşları, diğer sağlık kuruluşları ile birlikte yurtdışında da çalışabilirler.
Mesleki Gelişme ve Eğitimler
Nitelikli bir anestezist olarak kariyeriniz boyunca becerilerinizi ve bilgilerinizi öğrenmeye ve geliştirmeye devam etmeniz beklenir.
Çalışmanıza daha resmi öğretimi entegre etmek istiyorsanız tıp eğitiminde bir yeterlilik için çalışabilirsiniz.
Birçok anestezi uzmanı bir alt uzmanlığa ilgi duymaktadır ve kronik ağrı yönetimi, yoğun bakım tıbbı veya pediatrik anestezi gibi bu alana odaklanmaya devam edecektir. Ayrıca doğum gibi belirli ağrı türlerinde de uzmanlaşabilirsiniz.
Kariyer ve İş İmkanları
Bir kez kurulduktan sonra, işin yüksek vasıflı doğası ve tıbbi ve cerrahi prosedürlerdeki önemi nedeniyle işiniz güvenlidir. Bununla birlikte eğitimdeki anestezist sayısı yavaşça artmıştır ve bunun sonucunda giriş seviyesi rolleri için bir miktar rekabet olabilir. Belirli bir alanda uzmanlaşıyorsanız, tadını çıkarabilirsiniz.
Rol, büyüme ve gelişme için birçok fırsatı yerine getirebilir ve sunabilir. İlk beş ile on yıl içinde hem deneyim hem de ücrette ilerleme bekleyebilir. Bu da çoğunlukla danışman düzeyinde rollere yol açar.
Bir danışman olarak klinik görevlerinizde kademeli olarak daha fazla deneyim kazanacak ve daha fazla sorumluluk üstleneceksiniz. Takımın lider danışmanı (klinik liderlik) gibi yönetsel rollere geçme fırsatınız olacak ve sonuçta tüm hastane departmanında lider olabilirsiniz.
Öğretim, eğitim ve araştırma için fırsatlar da var. Akademi’de bir kariyer yapmayı düşünüyorsanız, eğitiminiz sırasında araştırma ve öğretime ilgi göstermeye teşvik edilirsiniz.