Ağ Yöneticisi Ne Yapar? Nasıl Olurum?
Ağ Yöneticisi Nedir?
Ağ yöneticisi, bir şirketin ağlarını uygulayan, yöneten ve sorunlarını gideren kişidir. Bir şirketin ihtiyaçlarına bir göz atacak ve bilginin organizasyon içinde düzgün bir şekilde akışını sağlamak için iletişim sistemlerini denetleyecektir.
Bir ağ yöneticisi, sistemin optimize edildiğinden emin olmak için verileri sürekli olarak kontrol edecek ve ağdan veya başka bir kullanıcıdan kaynaklanabilecek sorunları arayacaktır. Yeni kullanıcıların ağ kullanımı konusunda doğru bir şekilde eğitilmesini sağlarlar ve diğer çalışanları, ağı etkileyebilecek materyallerin uygun şekilde yüklenmesi ve indirilmesi konusunda eğitirler.
Ağ Yöneticisi Ne Yapar?
Ağ yöneticileri, bir kuruluşun ihtiyaçlarını analiz eder, bu ihtiyaçları karşılamak için gerekli donanım ve yazılımı kurar ve bakımını yapar ve yol boyunca ortaya çıkan sorunları çözer. Bir ağ yöneticisinin işi, kuruluşa ve ağlarının ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olarak geniş veya dar olabilir.
Ağ yöneticilerinin sorumlulukları şu maddeleri içerebilir:
- Bir kuruluşun ağını ve bilgisayar sistemlerini kurmak ve desteklemek
- Performansı artırmak için ağ sistemlerini izleme
- Tüm sistem kullanıcıları için kullanılabilirliğin sağlanması
- En iyi performansı sağlamak için web sitesi işlevlerini incelemek
- Sistem güvenliğini ve telekomünikasyon ağlarını korumak
- Ağ ve bilgisayar sistemlerini yükseltme
- Ağ ve donanımı, yazılımı ve sistemleriyle ilgili sorunları düzeltme
Bir ağ yöneticisinin iş günü sorumlulukları, uygulama, yönetim, sorun giderme ve kendi kendine eğitim alanlarında gruplandırılabilir:
Uygulama – Ağ yazılımı ve uygulama yazılımlarının kurulmasını ve yapılandırılmasını, sunucular ve düğümler arasında kabloların yerleştirilmesini ve bağlanmasını, kullanıcı hesaplarının oluşturulmasını, kablosuz verici ve alıcıların kurulmasını ve depolama alanı ağlarının kurulmasını içerir.
Yönetim – Yeni kullanıcıların eğitilmesini, ağın güncellenmesini, uygulamayı ve güvenlik yazılımını içerir; kullanıcı hesaplarını ve erişim ayrıcalıklarını korumak; günlük sunucu trafiğini ve sistem kullanımını izlemek; ağ günlüklerinin tutulması; programlı testler yapmak; programlı yedekleme yapmak; özel projelere yardımcı olmak; ve kullanıcı belgelerinin yazılması.
Sorun giderme – Hizmet kesintileriyle ilgili kullanıcı raporlarına yanıt vermeyi, ağ günlüklerini analiz etmeyi ve uygun çözümleri uygulamayı içerir. Çözümler, yazılım yapılandırmalarını ayarlamayı, yamaları yüklemeyi, kopuk veya kesintili bağlantıları geri yüklemeyi ve tüm sistemi yeniden başlatmayı içerir.
Kendi kendine eğitim – Donanım ve yazılım yükseltmelerini araştırmayı, yeni ağ teknolojilerini takip etmek için ticari yayınları okumayı, satın alma önerilerini ve özel projelerin planlanmasına ve tasarlanmasına yardımcı olmayı içerir.
Ağ yöneticisi Nasıl Olunur?
Ağ yöneticilerinin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler. Bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da girişimci yani; maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser.
Bu meslek sana göre mi? Ağ yöneticisinin en iyi kariyer seçeneklerinizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz kariyer ve Meslek testimizi uygulayın.
Ağ Yöneticisinin Çalışma Yeri ve Şartları Nasıl?
Ağ yöneticileri genellikle bir ofis ortamında tam zamanlı çalışır ve genellikle fazla mesai gerekir. Ağ yöneticileri, bilgisayar sistemi tasarım firmaları gibi çeşitli alanlarda talep görmektedir.
Ağ Yöneticileri ile benzer meslekler aşağıda listelenmiştir. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.